Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Múzeumi séták: A Nemzet Pantheonja- Magyar Nemzeti Múzeum

Múzeumi sétánk első állomása a Magyar Nemzeti Múzeumba vezetett: állandó és időszaki kiállításait tekintettük meg, ahol nyomon követhetjük a magyar történelem fontosabb történéseit egészen az államalapítástól a rendszerváltásig.

 

 

 

Gróf Széchenyi Ferenc által könyv-térkép, és éremgyűjteményét felajánlva alapították meg a kultúra e fellegvárát. Példáját az elkövetkező években sokan követték: főurak, köznemesek de még „hétköznapi emberek” is felajánlották gyűjteményeiket, így növelve a magyar múlt, jelen és jövő relikviáit. Az épületnek fontos történelmi  mementója, a homlokzat előtti tér az 1848.március 15.-i forradalmi megmozdulások kiemelt helyszíne volt. A nemzeti identitásnak éppen emiatt fontos része eme intézmény.

Tekintsük meg hát a klasszicista épületet belülről

A földszinten a Lapidárium, vagy más néven a római kőtár kapott állandó helyet: itt a hazánkban talált római kőemlékeket nézheti meg az érdeklődő. Ennek egyik legérdekesebb darabjai közé sorolható az Óbudán talált öszvérhajcsár sírköve,vagy az épségben fennmaradt mozaik padló, amelyet egy római villaépület maradványaiban találtak Nemesvámoson.

Az épület első emeletén két kiállítás tekinthető meg: „Kelet és Nyugat határán” címet viselő régészeti kiállítás, mely Kr.e 400000-tól Kr.u. 804-ig tartalmazza a korábbi évezredek emlékeit.

Ezen a szinten látható még a magyarság egyik legfontosabb emléke: a koronázási palást.

“A palást eredetileg harang alakú, zárt miseruha volt, amelyet később alakítottak át palásttá. A ráhímzett felirat szerint Szent István király (997–1038) és Gizella királyné készíttette és ajándékozta 1031-ben a székesfehérvári Szűz Mária-egyháznak:

ANNo INcARNACIONIS XPI : MXXXI : INDICCIONE : XIIII A STEPHANO REGE ET GISLA REGINA CASULA HEC OPERATA ET DATA ECCLESIAE SANCTA MARIAE SITAE IN CIVITATE ALBA. “-olvasható a múzeum honlapján lévő ismertetőben.

A lépcsőkön tovább haladva elérünk a második emeletre,ahol az emelet egyik oldalán a magyar történelem első felét ismerhetjük meg. Itt az államalapítástól egészen a karlóci békéig (1699)terjedő időszakban nézhetjük meg a különböző történelmi ereklyéket: a korok ruházatain át a mindennapi használati tárgyakig. Míg a másik oldalán a reformkor, a dualizmus valamint 19-20.század tárgyi emlékei vonzzák a látogatót . E rész egyik legérdekesebb performansza az a korabeli mozi, amelyben leülhetünk és megtekinthetünk egy igazi 1930-as évekbeli filmhíradót.

Az állandó kiállítások mellett időszakos kiállítások is vannak a múzeumban: aktuálisan az 1848-as szabadságharccal kapcsolatban megtekinthető a nemzetőr dagerrotípia, mely egyedülálló értékkel bíró műtárgy. Ez március 25-ig látogatható.

Ezek mellett időszakos jelleggel Anna: Változatok Asszonysorsa címmel interaktív tárlatot valósítottak meg. Ezt a kiállítást egy ingyenesen letölthető mobil applikációval lehet végig sétálni. Ebben a programban Anna elképzelt gondolatai és szavai segítségével megismerhetjük a 20.század 40-50-es évekbeli Székelyföld helyzetét, szokásait.

Múzeumi sétánk legközelebb a Nemzeti Galériába kalauzolja el olvasóinkat.

(KIEMELT KÉP:Tripadvisor)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle