Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Nemzetközi Könyvfesztivál

Idén 25.alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek meghívott díszvendégei Szerbia és Daniel Kehlmann író voltak. Helyszínül a Millenáris Park szolgált.

Az április 19.-i megnyitón Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Vladan Vukosavljevic szerb kulturális miniszter mondtak beszédet.
Prőhle Gergely beszédében kiemelte: Nincs borúlátásra ok, ha az irodalom helyzetét, népszerűségét nézzük. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy érdemes a nyomtatott és digitális világ okos összekapcsolására törekedni.
Vladan Vukosavljevic elmondta: a könyvfesztiválnak köszönhetően a szerb kultúra és irodalom szimbolikusan visszatérhet Budapestre, ahol a 19. század első felében az első modern szerb kulturális intézmények megalakultak.

Az idei Budapest Nagydíjat Daniel Kehlmann német író vehette át, aki a díjátadása után pódium beszélgetésen vett részt.
A Hazai Attila-díjat pedig Orcsik Roland kapta meg.
A könyvfesztiválra időzítve megjelent egy könyv is Koncz Zsuzsa munkásságáról, a Corvina kiadó gondozásában.

A szerb díszvendégekhez kapcsolódóan több program is várta az érdeklődőket. A vasárnapig tartó rendezvényen ezek közül talán a legérdekesebb az április 20-án megtartott kerek-asztal beszélgetés, amit “Kultúrák találkozása a mai európai irodalomban” címmel rendeztek meg. Ezen részt vettek Szlovákiából, Svájcból, Csehországból, Németországból, Romániából, Norvégiából, Szlovéniából és természetesen Magyarországról származó jeles írók.

A fesztivál keretein belül immáron 18.alkalommal rendezték meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 28 országának közös elhatározásából jött létre.

Az esemény felvonultatta a világ és hazai szellemi élet színe-javát. Ezt jól mutatja az a számadat miszerint 25 országból közel 400 alkotó, tudós és művész érkezett e jeles alkalomra.
Nagy figyelmet fordítottak az olvasás szeretetének megtanítására is. Ezt szolgálta a Gyerek(b)irodalom nevű külön szekció, ahol gyermekirodalommal és színes családi programokkal várták a közönséget.
A látogatók kulturális programok sokaságán vehettek részt: író-olvasó találkozókon, felolvasásokon, dedikálásokon, irodalmi esteken, könyvpremiereken, művészkönyv-bemutatókon, kerekasztal-beszélgetéseken, koncerteken, színházi bemutatókon, kiállításokon, filmvetítéseken.

A közel 60ezer látogató nemcsak megnézhette a könyveket, hanem meg is vásárolhatta kedvenc olvasmányait.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle