Kultúra és Közélet

Tóth Balázs (Lehet Más a Politika)

2006 óta foglalkozik aktívan a közélettel, azelőtt sem párt tag, sem civil szervezet tagja nem volt. 2010-től a kőbányai önkormányzat testületi tagja. Beszélgettünk politikai pályafutásának kezdetéről, a választásról és a helyi ügyekről. 

– Milyen út vezetett a politikába? Miként találkozott először az LMP-vel?

– 2006 környékén eléggé „kemény” szituáció volt már az országban: gondolok itt a tüntetésekre, a rendőri túlkapásokra a tüntetőkkel szemben. Ez olyan hatással volt rám, hogy azt gondoltam: valamilyen módon nekem is részt kell vennem a politikában, ha azt szeretném ne olyan legyen , mint amilyen addig volt. Ekkor elkezdtem nézelődni, érdeklődni a civil szervezetek, pártok irányában. Ekkor botlottam bele egy civil mozgalomba, a Lehet Más a Politikába. Szeptemberben csatlakoztam hozzájuk, pár hónapos közös munka után. Ez idő alatt teljes mértékben meggyőzödhettem arról,hogy ebben a szervezetben van a helyem! 2009-ben váltunk párttá. Azelőtt nem voltam semmilyen pártnak a tagja, még civil dolgokkal sem foglalkoztam. 2010-ben listáról bejutottam a kőbányai képviselő testületbe, azóta vagyok jelen az önkormányzatban.

Önkormányzati képviselőként kérem beszéljen a munkájáról kicsit bővebben.

– Ez egy nagyon érdekes munka és feladat. 2010-ben a pénzügyi bizottság elnökévé választottak. Az volt addig a gyakorlat, hogy ezt a tisztséget mindig ellenzéki tölti be, így esett rám a választás. Valószínűleg közgazdász végzettségem is közrejátszott ebben. A Fidesz-szel elég gyorsan összekülönböztem a közbeszerzés és egyéb át nem látható ügyek miatt. Ugyan nem hívtak vissza az elnökségből, de 2014-től csak képviselői tagságom van, illetve a kerületfejlesztési és környezetvédelmi bizottságnak vagyok tagja. Az évek során rájöttem, hogy nagyon színes és szerteágazó egy önkormányzati képviselő feladata ha tényleg komolyan végzi munkáját. Nagyon szép dolog, de azért elég kemény is. Sajnos jelenleg ma Magyarországon olyan a helyzet, hogy aki hatalmon van az diktál. Az ellenzék véleménye nem nagyon számít. Ez rányomta bélyegét a munkára is: egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány javaslatomat fogadta el a többség nyolc év alatt.

Az önkormányzatiságnál maradva: felröppentek olyan hírek, hogy át akarják teljesen alakítani a rendszert. Ez igaz lehet? Mi erről a véleménye?

– Én is csak azokat hallottam amik a sajtóban megjelentek. Itt rögtön hozzá kell tennem: a kormánypárt hivatalosan cáfolja, hogy ez megtörténne. De nagyon meg lennék lepődve az eddigi munkásságukat tekintve ha ezt nem lépnék meg. Egyébként nagyon nem értek egyet ezzel a tervvel. Az ügyeket úgy lehet jól megoldani, ha minél közelebb vagyunk ahhoz a csoporthoz akiket ez érinthet. Adott esetben a kerület lakosaihoz.

– Ez azt jelenti, hogy ha ez a változtatás életbe lép, akkor kevesebb kerület lesz?

– A kiszivárgott tervek alapján, igen.

Kicsit térjünk át a kerületi-kőbányai-ügyekre: tudva levő, hogy itt nagy problémát jelent a repülőgépek által okozott zajterhelés. Sikerült-e valamilyen változást elérni ez ügyben? Milyen stádiumban tart?

– Roppant nehéz feladat. Az a meglátásunk, hogy a kialakított hatósági előírások nem teljesülnek. Az első lépés mindenképpen az lenne, hogy rákényszerítsük a hatóságokat, a repteret ezek maradéktalan betartására. Ezek az előírások meghatározzák, hogy hány felszállás lehet Budapest, illetve Vecsés irányába egy adott időszakban. Ezek nem teljesülnek. Állandóan tologatják a légi folyósokat. Kijátsszák a jelenlegi mérési rendszert is: mindig az jöjjön ki, hogy határérték alatti zajhatást okoznak az ott lakóknak. A gyakorlat az mutatja, van olyan ház amelynek a cserepeit leviszik a repülőgép által keltett turbulenciák és teljesen élhetetlen az ott élők környezete. Megkeserítik az éjszakákat, a pihenésüket. Nincs ünnepnapjuk, nincs semmi olyan időszak, amikor ki tudnák magukat pihenni. Második lépésként be lehetne szerezni olyan mérő eszközöket, amelyek a zajhatásokat mérik. Ezzel be lehetne bizonyítani, valóban határérték alatt vannak-e. Többször is tettem erre javaslatot. Persze ez is süket fülekre talált. A helyzet úgy áll, hogy harcolunk, de nagyon nehéz. Dávid és Góliát harcához tudnám hasonlítani. Végül Dávid győzött… Elkövetünk mindent annak érdekében, hogy ez az emberek figyelmét továbbra is felkeltse és foglalkozzanak ezzel.

– Van esély a változásra?

– Meglátásom szerint csak akkor van esély, ha kormányváltás lesz. Ez most újabb négy évvel eltolódott. Akkor sem mindegy, hogy milyen kormányzat váltja a jelenlegit. A régi MSZP-s időkben is ugyanilyen probléma volt ez.

– Még egy kicsit a helyi ügyeket boncolgatva: országszerte jól ismert a Bihari utca és a Hős utca helyzete. Ezekről az ügyekről kérem beszéljen nekünk bővebben.

– Sokszor ér az a vád, hogy azért karoltam fel ezeket az ügyeket, mert jöttek a választások és ebből próbáltam előnyt kovácsolni. Erre azt tudom mondani, nem én tehetek arról, hogy ez mostanra eszkalálódott. A Hős utcánál a tavaly nyári események ilyenek: egy új drog került be a piacra és gyakorlatilag emberek tucatjait ütötte ki. Láttuk akkor a hírekben is, hogy emberek fetrengenek a megállókban és ez nagyon komoly probléma. Ekkor terelődött rá jobban a figyelem. A kormányzat év végén szánta el magát arra, hogy egy nagyobb összeget biztosítson a Hős utcai állapotok megoldására. Addig az önkormányzat magára volt hagyva ezen a területen. Így nem nagyon lehetett eredményeket elérni. Nagyon sok múlik azon, hogy azt a 2 milliárd forintot amit az állam erre elkülönített milyen módon használja fel az önkormányzat. Fontos az, hogy az ott élők is meg tudjanak ebből szabadulni. Ne felejtsük el, az emberek túlnyomó része nem azért él úgy, mert úgy szeretne élni, hanem mert hosszú-hosszú évek óta fokozatos romlás tapasztalható ezeken a területeken. Itt van egy civil közhasznú egyesület, a Kontúr. Próbálnak segíteni az ott lakókon, a gyerekeket próbálják programokkal lekötni. Az én feladatom, az hogy az ő igényeiket, javaslataikat „becsatornázzam” az önkormányzathoz. Ezt megtettem. Mint a Hős utca, mint a Bihari utca esetében.
A Bihari utca esete kicsit más: ott az történt, hogy nem régiben életveszélyessé nyilvánították az épületet. Egyébként itt csak tisztán önkormányzati bérlakások találhatóak. Az elsődleges, közvetlen életveszélyt a függőfolyosók állapota jelentette. Ezt az önkormányzat aládúcolta, így nem tudnak már leszakadni. Ennek ellenére azt mondják az ott lakóknak, ki kell költözniük. Ennek az az oka, hogy az önkormányzat ezt le akarja bontani. Az ottani lakókkal és a Város Mindenkié nevű civilszervezettel egyeztetve a Bihari utcával kapcsolatosan is nyújtottam be a képviselő testület elé előterjesztéseket. Ezek a döntések gyakorlatilag a polgármesternél születtek meg. Jómagam azt szerettem volna, ha erről a testület is tájékozódik és így hozzanak döntés arról, hogy például szükséges-e a Bihari utca lebontása vagy esetleg fellehet újítani.
Hozzáteszem: ezeknél az ügyeknél felvetődnek,hogy a háttérben a tervezett ingatlan fejlesztési projektek állnak. A Bihari utca területét egy vasútvonal választja el a Népligettől, ahol tízmilliárdos nagyságrendű beruházást terveznek. Erről már láttam a terveket is. Így rendkívüli módon fel fognak értékelődni az ingatlan árak. Óhatatlanul felmerül az emberben, hogy nem emiatt vannak-e útban az épületek és az ott lakók.

– Több média is írt arról, hogy tapasztalhatóak a választás kapcsán furcsaságok. Helyi szinten találkozott ilyennel? Beszélhetünk csalásról?

– Kikértük az összes jegyzőkönyvet és azt tudom mondani, egy-két szavazókörben találtunk furcsaságokat. Például volt olyan, hogy egy szavazókörben nagyobb volt a rontott szavazatok száma, de ez sem általánosítható. Arra nem találtunk semmilyen bizonyítóerejű adatot, hogy csalás történt volna a háttérben. Véleményem szerint ha történtek csalások,akkor inkább vidéken, olyan helyen ahol nem volt mindegyik körzetben ellenzéki szavazatszámláló.

– Végezetül, de nem utolsósorban: Mik a jövőbeli tervei?

– A következő célunk a jövőre esedékes EP- illetve önkormányzati választások. Az ezekre való felkészülés fontos. Csapatunkat meg kell erősíteni, tovább kell dolgoznunk az általunk vitt ügyeken, amelyekről már volt szó korábban. Egy erős ellenzéki pártként kell nekiállnunk a kampánynak. El kell érnünk, hogy az önkormányzati választásokon változás álljon be: az önkormányzatok nagy része ellenzéki legyen. Nyilván azt szeretném, ha az LMP minél jobban jönne ki ebből a választásokból. Nyugat-európai trendek alapján azt lehet mondani, hogy a zöld pártok mindig úgy váltak erős, meghatározó erővé, ha először önkormányzati szinten építették fel magukat. Onnan tudtak egy jobb eredményt elérni az országos politikában.

(Kiemelt Kép: Tóth Balázs bocsájtotta rendelkezésünkre)

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.felül
toggle