Összekötő Kapocs- Interjú Nemes Gáborral

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke-Nemes Gábor-lemondott. Annak érdekében döntött így, hogy megkezdett politikai pályáját tovább építse. Ennek kapcsán beszélgettünk.

– Köztudott, hogy az országgyűlési választáson a DK színeiben indult egyéni listán, a 13.választókerületben. Továbbra is a DK-ban képzeli el politikusi pályafutását?

– Igen. Hozzá kell tennem, még nem vagyok a párt tagja, de szándékomban áll belépni.

 

– Lemondásával sokkal inkább gyakorló politikussá válik. Milyen tervei vannak?

– Az elején annyi pontosítást tennék, hogy egy BKV-n belüli szakszervezet, az EKSZ elnöki tisztségéről mondtam le. A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöki tisztségét változatlanul betöltöm. Ez társadalmi szerep vállalást jelent. Ez nagyon fontos szempont. Egyrészt azért is kellett ezt a lépést megtennem, mert helyi szinten nem politizálhat az ember. Nagyon nehéz lenne különválasztani a szakszervezeti vezetőségi és a politikusi mivoltomat. Úgy gondolom ez így volt korrekt lépés. Valóban a DK színeiben próbálom folytatni. Mint helyi szakszervezet mindent megpróbáltunk az érdekképviseleti jogosítványok, vagy a különböző feltételek módosítása kapcsán az ésszerű kompromisszumok keresésére, ám nagyon kevés a lehetőség. Így azt gondoltam politikai színtéren jobban lehet érvényesíttetni a munkavállalók jogait.

– Miben lesz több lehetőség?

– Politikusként sokkal nagyobb nyilvánosságot tudok teremteni azoknak a problémáknak amelyekre évek óta nem tudtunk megoldást találni. Tudni kell, hogy ez nem egy új keletű kapcsolat: nem a derült égből jött, hogy hirtelen a DK színeiben megjelentem. Mint szakszervezet már próbálkoztunk a parlamenti pártokkal, létrehoztunk egy ún. Közlekedési Egyeztetési Fórumot. Ennek az volt a lényege, hogy a döntéshozókat megismertessük azokkal a problémákkal amik a munkavállalók széles rétegét foglalkoztatják. A partneri együttműködésben az elején a kormánypárt is részt vett. Azonban mikor konkrétumokra került volna sor, vagy úgymond amikor törvényhozás szintjén-a jogalkotást- kellett volna megtenni, ezek elmaradtak.

– Ön, mint szakszervezeti vezető-politikus, hogyan tud együttműködni a Demokratikus Koalícióval?

– A DK számít a szakszervezeti hátteremre. Ezen keresztül tudom segíteni azt a munkát, ami adott esetben a Parlamentben is megjelenik. A szakmai tapasztalatomat tudom ezen döntéseknél hozzátenni. Közvetlenül jobban meg tudom értetni, hogy mi az amin változtatni kell.

– Még egy kicsit visszatérve a DK-ra. Gondolom elsősorban a helyi szervezetnél fog legsűrűbben előfordulni. Vagy esetleg az együttműködés országos szintre emelkedhet?

– Összetett munka ez, még most van kialakulóban. Úgy szoktam fogalmazni, három részből állhat össze a feladatom: az egyik amiről már beszéltünk, segíteni a frakciót. Ez egy fajta tanácsadói feladatkör. A második: a szakszervezeti háttér, a harmadik, hogy a kerületben(16.kerület-Szerk.), szándékomban áll még jobban képviselni a problémákat és megoldást találni ezekre.

Helyi születésűként nagyon jól ismerem a kerületet, de nyilván a közügyekben mostantól aktívabban szeretnék részt venni.

(KIEMELT KÉP: Nemes Gábor bocsájtotta rendelkezésünkre)

Vélemény, hozzászólás?

toggle