Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Múzeumi séták: Budapesti Történeti Múzeum (Vármúzeum)

Cikk sorozatunk harmadik részében a vár és Budapest történelmét bemutató múzeumban jártunk, ami a Budai Vár egykori királyi palotájában található.

Az 1887-ben, Óbudán alapított múzeum mára már az egyik legnagyobb intézményévé nőtte ki magát.
A vármúzeumi kiállítóhelyen az érdeklődők megismerkedhetnek a Budai Vár és Budapest történelmével.

Az anno még csak Aquincumban működő intézményhez manapság további négy kiállítóhely tartozik: A Vármúzeum( mellyel ezen cikkünk foglalkozik), a Kiscelli Múzeum, ahol az elmúlt háromszáz év várostörténetének emlékei mellett képzőművészeti gyűjtemények is megtalálhatóak (az itt található gyűjteménnyel következő cikkünk foglalkozik.) A Budapest Galériában kortárs művészeti kiállítások tekinthetőek meg. A Bartók Béla emlékház híres zeneszerzőnk rendkívül gazdag életművét mutatja be.

A hasznos információk után menjünk beljebb és ismerjük meg a múzeum kiállításait:

A bejáraton belépve, a földszintről megközelíthető -1 és -2 szinteken található kiállításokat érdemes először megtekinteni.
Ezeken a szinteken helyezkednek el a Budavári Palota középkori történetét bemutató kiállítótermek. Itt lelhető fel egy korabeli kápolna, ahol a látogatót fogadó gregorián zene még jobban visszaadja a hely hangulatát.
Emellett nagyon érdekes még a Corvina-terem, ahol Mátyás Király könyvtárának egy-egy darabjainak másolatai kaptak helyet.

A földszintre visszatérve a Budavári Királyi Palota újkori(1686-1860ig terjedő időszak) története ismerhető meg. Az itt található gyűjtemény legérdekesebb darabja a Magyar-Anjou selyemkárpit, amit nagyon jó állapotban sikerült megőrizni, köszönhetően az e tárgy számára kialakított külön teremnek is. E termet elhagyva a középkori kőtárat mustrálhatja meg a látogató. Például a vár régészeti feltárása során talált épületelemeket, vagy alakszobrokat.

Az első emeleten Budapest és a Királyi Palota történetét mutatják be. Két állandó kiállítással találkozhat az ide érkező: az egyik “A királyi palota a kultúra vára” címet viseli. Ez a Budavári Palota történetét mutatja be, a lenti szint folytatásaként, az 1860-1985-ig terjedő időszakra. A másik “Budapest- Fény és Árnyék“címmel nyújt betekintést a főváros 1000 éves történelmébe. Az itt található sok érdekes tárgyon kívül bemutatásra kerül egy-egy adott korszak berendezett szobája. A középkortól kezdve egészen a a huszadik század közepén-végén jellemző panelház nappalijáig.

Az épület legfelső szintjén az őskori és ókori Budapest ismerhető meg, az avarkorig. Budapesti régészeti ásatásokon megtalált tárgyakon keresztül mutatja meg az időszakra jellemző életet.
Ezen a kiállításon helyet kapott leletek közül a legkülönlegesebb egy 2500 éves sír, amelyben egy anyának és gyermekének földi maradványait, velük eltemetett tárgyait állították ki. Ezt a síremléket az M0 autópálya építésekor találták meg.

A múzeum állandó kiállításai mellett két időszaki kiállítás is nyílt, “Szívmelengető Középkor” címmel szeptember 2-ig, illetve “Akik Budapestet építették 3.0” kiállítás, amely június 24-ig látható.

(KIEMELT KÉP: Erki Ádám/ Press77)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle