Győri Péter (Független)

A VIII. kerület független polgármester-jelöltjével beszélgettünk a kerület gondjairól, megoldási lehetőségeiről, és nem utolsó sorban terveiről.

 

 

 

– Eddigi munkássága alapján – bár a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnökeként 12 éven keresztül dolgozott- sokkal inkább az tűnik ki, hogy civilként tesz a köz ügyében.
Mi késztette arra, hogy polgármester jelöltként a Józsefvárosban megmérettesse magát?

– Valóban, nagy és közhasznú civil szervezeteket is létrehoztam, mint a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért, a Menhely Alapítvány, vagy a már átalakult Összefogás a Budapesti Lakástalan és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány, de közben a Fővárosi Közgyűlésben bizottsági elnökként, majd a legnagyobb fővárosi szociális intézmény szakmai igazgató-helyetteseként, közalkalmazottként dolgoztam egészen idén áprilisig. Ezek miatt kértek fel itteni, józsefvárosi civilek és hat párt, hogy én induljak a mostani városvezetés megfelelő alternatívájaként.

– Annak idején elég nagy vihart kavart, hogy a Józsefvárosban -arra hivatkozva, hogy több szerhasználó lett ott- beszüntette az önkormányzat a kék pont tűcsere programját, illetve megszűnt az irodájuk.
Önnek, mint józsefvárosi polgármester jelöltnek mi erről a véleménye?
Megválasztása esetén mit tud tenni ez ügyben?

Annak az esetnek több oldala volt, szerintem sok hibát elkövettek mind a konfliktus előtt, mind azt követően az akkori szereplők. Én magára a problémára fókuszálnék, nevezetesen, hogy hogyan lehet visszaszorítani a ma is meglévő drogterjesztést és egyben a drogfogyasztást is. Ehhez Drogellenes Konzultatív Tanácsba hívom majd be a rendőrség, a drogmegelőzési programok és a szociális és egészségügyi szervezetek hozzáértőit, valamint a lakók képviselőit. Együttesen kell megtalálnunk az említett problémák megoldását.

– Ön elég régóta foglalkozik a hajléktalanok problémáival. Amellett, hogy számos publikációja jelent meg ebben a témában, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnökeként nagyobb rálátása lehet.
Polgármester jelöltként hogyan tudja felemelni hangját az érdekükben?
Milyen cselekvési terve van Józsefvárost illetőleg ezen ügy enyhítésére?

– Mivel valóban már több évtizede foglalkozom a lakástalanság problémájával, ezért igen sok gyakorlati tapasztalat alapján azt mondhatom, hogy ezen a területen is csak akkor lesz látható előrelépés, ha a megoldásban érintett szervezetek, a rendőrség, a szociális segítők, a köztisztasági szervek, polgárőrök, egészségügyiek képviselői nem külön-külön intézkednek, dolgoznak, hanem összehangolják munkájukat, időben-térben, teendőkben és ki-ki teszi a saját dolgát, de azt tisztességgel, folyamatosan egy jól szervezett együttműködés keretében. Mivel ezzel a megközelítéssel már számos helyen sikerült látható eredményeket elérni, ezt fogom alkalmazni itt is. Egyébként nagyon sajnálom, hogy az eddigi vezetés eddig nem ezt a megközelítést alkalmazta, s ezért az eredmények is igencsak csekélyek.

– 8 pont a VIII.-ért elnevezésű programjában arról tesz említést, hogy a döntésekbe bevonná a civileket is. Miként tenné ezt meg?

– Önkéntes szakembereket, a szomszédságok képviselőit, tenni akaró és hozzáértő józsefvárosiakat fogok fölkérni, hogy véleményező és ellenőrző testületeket alkotva foglaljanak állást a döntésre kerülő kérdésekben, majd ellenőrizzék azok megvalósulását, illetve tegyenek javaslatokat a fölvetett kérdések megoldására. Ez a választott testületek és ezen grémiumok szimbiotikus működését jelenti, nagyobb nyilvánosságot és részvételt jelent, egy olyan új modellt, mely más országokban már régóta bebizonyította, hogy így jobb, fenntarthatóbb döntések születnek.
Reményeim szerint Józsefváros ezzel a XXI. századi modellel példát mutathat másoknak is.

– Kocsis Máté még polgármestersége idején azt nyilatkozta több sajtótermékben is, hogy javult Józsefvárosban a közbiztonság.
Ez mennyire fedi a valóságot? Milyen programja van ezzel kapcsolatban?

– Annyiban fedi a valóságot, hogy a statisztikák szerint egész Budapesten javultak a bűnügyi mutatók, Józsefvárosban is, de sajnos Józsefváros még mindig a sor végén szerepel a kerületek rangsorában.
A lakosság véleménye, közérzete e tekintetben igencsak megoszlik: vannak, akik elégedetlenek a mostani helyzettel, vannak, akik azt emelik ki, hogy most jobb, mint korábban volt. A programom több eleme is kapcsolódik e kérdéshez, bár sokan azt hiszik, hogy a közbiztonság csupán rendészeti kérdés, holott ez messze nincs így. A rendészet területén elsősorban állandó, stabil járőröket szeretnék, akik ismerik a környéket, az ott élőket és viszont. Nem egyszerűen több kamerát, hanem több működő kamerát szeretnék. De ide tartozik az is, hogy – különböző támogatásokkal, foglalkoztatással stb. – csökkenteni kívánom a szegénység mértékét a kerületben, s ez összefügg a lakásügyekre vonatkozó tervekkel is…

Szinte a teljes ellenzék támogatását élvezi.
Véleménye szerint milyen esélye van a polgármesteri szék elnyerésére?

– A tavaszi választások azt mutatták, hogy a kerület lakóinak többsége, kétharmada nem a Fidesz pártlistájára adta le szavazatát, hanem valamely ellenzéki párt listájára. Ahol összefogtak a baloldali és többi demokratikus pártok, ott ők küldhettek képviselőt az országgyűlésbe. Most Józsefvárosban az összes ilyen párt összefogott, hogy egy civil szakértőt küldjenek a polgármesteri székbe. Ezeknek a szervezeteknek alig vannak forrásaik, hogy ezt a versenyt egyenlő feltételekkel megvívják.
Sok függ attól, hogy mennyire lesz tisztességes és a választókhoz méltó a kampány.

Végül kérem ossza meg olvasóinkkal a közeli jövőre vonatkozó terveit.

– Szűk egy hónap van hátra a július 8-i választásig. Addig folyamatosan találkozom a józsefvárosiakkal, a majdani szavazókkal a köztéri és szomszédsági fogadóórákon. Eddig is ez volt az rám jellemző, s a kampány után sem lesz változás, hiszen szerencsére nagyon sok kérdésben tudok tanácsot adni, megoldást javasolni azoknak, akik egy-egy égető kérdésben megakadnak, segítségre szorulnak.
Azt el kell fogadnom, hogy a családomra, a gyerekeimre és az unokáimra a választásig hátralévő napokban kevesebb idő jut, mint amennyit szeretnék, sok kampányprogram, tanácskozás és találkozás vár rám a kerületben szerencsére sokszínűen jelenlévő civil szervezetek, pártok és egyházak, vállalkozók, oktatási és egyéb intézmények képviselőivel. De nem panaszkodom, amikor elvállaltam a civilek felkérését, tudtam mire vállalkozom és megbeszéltem a családommal, akik akkor is, azóta is teljes mellszélességgel támogatnak.

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Mohai Balázs)

Vélemény, hozzászólás?

  • Fővárosi Közgyűlés (Összefoglaló) (Krónikák)
  • Mégis ARC-oskodnak (Események,Kulturális)
  • Krónika: Az Országgyűlés szeptember 24-i rendes ülése (Krónikák)
  • Egy éjszaka az olvasásért
  • Medvék otthona Veresegyházon (Csodálatos Európa, Magyarország)
toggle