Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

7 legérdekesebb látnivaló: Vác-belváros

Fotó:Erki Ádám / Press77

Cikksorozatunk harmadik részében Vácon jártunk, ahol megnéztük a belváros 7 legérdekesebb látnivalóját.
Képgaléria a cikk végén.

 

 

1., Váci Nagy-Boldogasszony Székesegyház, avagy a DÓM

A Barokk és klasszicista jegyeket mutató épület Vác egyik legismertebb látnivalója. A homlokzatán található D.O.M felirat jelentése: Deo Optimo Maximo, „a legfőbb istennek szentelve”.
Ez a római vallás legfőbb istenére, Jupiterre utal.
A székesegyház a Konstantin téren található.

2., Püspöki Palota

gróf Migazzi Kristóf Antal püspök építtette 1768-1775 között, Meissl Frigyes bécsi építész tervei alapján. A barokk stílusban épült műemlék épület szintén a város híres nevezetessége.
A Dómmal szemben látható.

3., Szentháromság-szobor

A Barokk stílusú műemléket 1750-1755 között emelték. A homokkő szoborcsoportot az 1740-41-es pestisjárvány megszűntéért hálából állították a túlélők. A kompozícióban elsősorban a pestistől védő szentek szobrait helyezték el.

4., Szent-Hedvig szobor

A Nagy Lajos király lányáról mintázott szobrot 2006-ban avatták fel. Készítője Horváth Tibor és
Sáros László. A lengyel királynőt 1997-ben avatták szentté. A Dunakanyar védőszentje.

5. Fehérek temploma

A templom építése 1699-ben kezdődött Kalcher Márton vezetésével, de csak 1755-ben készült el, amikor is Szűz Mária tiszteletére felszentelték. Eredetileg a domonkos rendhez, az ún.
“fehér barátokhoz” tartozott, ez alapján kapta a nevét is. A templom 90-es évekbeli felújítása közben a munkások egy elfalazott ajtóra s mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak.
Ez a templomtorony alatt fekvő nagy, boltozatos kriptába vezetett, ahol szinte a plafonig felhalmozott kétszázhatvanöt díszes koporsóra bukkantak. A koporsókban csontok helyett igen jó állapotban megmaradt, természetes úton mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett emberi maradványokat találtak. Ennek feltárását végül a Váci egyházmegye engedélyével a helyi Tragor Ignác Múzeum munkatársai végezték.

6., Migazzi szobor

gróf Migazzi Kristóf emlékezetére állított szobrot 2017-ben avatták fel. Készítője Raffael Dávid.
Az egykori püspöknek igen nagy szerepe volt a török idők utáni újjá építésben: nevéhez fűződik többek közt a Székesegyház, a Püspöki Palota, a Papnevelde és a Városház építése is.

7., Duna-part sétány

Játszóterekkel, vendéglátóhelyiségekkel és remek sétálási lehetőséggel bír Vác Duna-parti sétánya. Randevúra, gyerekekkel való kikapcsolódásra ideális.

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle