Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Színházigazgatók- Forgács Péter (Győri Nemzeti Színház)

A Jászai Mari- és Érdemes Művész díjjal kitüntetett színművésszel beszélgettünk. Az interjúban szó esett a színházáról, kedvteléseiről és célkitűzéseiről.

 

 

 

 

– Kérem mutassa be néhány mondatban színházát.

– Az első győri színházat Reinpacher József építette, s a mai Radó-Szigeten állt. Az új színház építését 1973-ban kezdték el és 1978-ban adták át. Jelenleg Magyarország legnagyobb színháza mint színpad, mint az épület tekintetében.
A múltban is neves színészek léptek fel színházunkban: például vendég szerepelt itt Laborfalvi Róza, Jászai Mari vagy Déryné Széppataki Róza.
A közel jövőben kezdjük el a színház felújítását. A mostani évad után, nyáron kezdődnek a munkák.
Ez az épület gyakorlatilag még soha nem volt felújítva, így már nagyon időszerű.

– A felújítás alatt hol tartanak előadásokat?

– Reményeink szerint mindösszesen csak két évadot kell máshol előadást tartanunk.
Ideiglenes helyszínként az Európai Ifjúsági Olimpiának is otthont adó sportcsarnokot választottuk.
Itt van akkora hely ami alkalmas arra, hogy kialakítsuk színházunk számára a működéshez szükséges feltételeket.

– Előadásaikkal milyen közönséget, milyen réteget céloznak meg?

– Gyakorlatilag igyekszünk minden réteget megszólítani. Pesten sok teátrum van, így nem probléma célzottan kialakítani a repertoárt. Egy vidéki városi színház ezt nem teheti meg, hiszen csak egy van. Ezért a műsort úgy kell megtervezni, hogy minden korosztályhoz szóljon.

– Alapítója a Színész zenekarnak. Honnan jött a zene iránti vonzalma?

– Gyermekkorom a színészet és zene jegyében telt el. Apám is színész volt és emellett nagyon jó zenész. Eléggé valószínű, hogy tőle örököltem ezt a képességem. Felvételiztem a konzervatóriumba, ahova felvételt nyertem. Itt az örökölt hajlam mellé zenei képzést is kaptam. A zeneművészetit nem fejeztem be, mivel jobban vonzott a színészi pálya.

– Érdemes és Jászai Mari díjas művész.
Mégis sok embernek a neve hallatán-csak néhány példát említve- Tom Hanks, David Husselhoff vagy Ralph Fiennes jut eszébe, hiszen híres szinkron színész is.
Mennyiben más a két tevékenység?

– Ha szinkron színész vagyok, bele kell bújnom a szinkronizált színész és a karakter bőrébe. Ha színész vagyok a karaktert kell tökéletesen megformálnom. Van olyan színész aki zseniális szinkron színész.
Van olyan, aki nagyszerű szinkron színész, de rosszabb színész. Ismerek olyan kiváló szinkron színészt aki nem színész. Úgy látszik nekem mind a kettőhöz van adottságom.

– Sok rétű tevékenysége mellett- színész, zenész, színházigazgató, szinkronszínész- hogyan kapcsolódik ki, piheni ki a mindennapok fáradalmait?

– Szeretek szabad levegőn sétálni, kirándulni. Nagyon szeretek olvasni. Az olvasás elfeledteti velem a hétköznapi problémákat, a megoldásra váró feladatokat. Mondhatom, hogy teljes mértékben kikapcsol.

– Befejezésképpen kérem ossza meg velünk milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Terveim között elsősorban a színház felújítás megkezdése szerepel. A minél zökkenő mentesebb átállás és berendezkedés az ideiglenes helyen. Reménykedem benne, hogy a tervezett időre be is fejeződik a rekonstrukció. Ezáltal társulatunk egy jobb, szebb színházépületben játszhat a publikumnak.
Jövőre rendezek egy musicalt  Kuopióban, Finnországban. Ez nagyon fontos az életemben.
Ezek mellett folytatni szeretném a megkezdett munkát színházamban, a Győri Nemzeti Színházban.

 

(KIEMELT KÉP: Győri Nemzeti Színház honlapja)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle