Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Recenzens hanggal a Parlamentben- Interjú Tordai Bencével

Tordai Bencével, a Párbeszéd első alkalommal Parlamentbe jutott képviselőjével beszélgettünk.
Szó esett múltról, jelenről és jövőről.

 

 

 

 

– A Metropolitan Egyetem adjunktusaként a felsőoktatásban végezte oktatói feladatait.
Ez  teljesen más fajta munka, mint a parlamenti képviselőé.
Mik voltak azok a nehézségek, amelyekkel meg kellett küzdenie ennek kapcsán?

– Már három éve nem tanítok, de egy biztos: nagyon jó iskola volt a felsőoktatásban dolgozni. Ha másért nem, akkor azért mert az ember kénytelen megtanulni azt, hogy valamilyen témából felkészül és képes arról 80-90 percig beszélni. Nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy erről leszakadjunk. Ne másfél órás előadásokat tartsak, hanem mondjuk másfél perces- és a mai hírfolyamnak megfelelő- mondásokra is képes legyek. Ez az akadémiai stílus, tempó, stb.-ami működik egy felsőoktatásban -ez esetben valószínűleg nem megfelelő. E tekintetben kicsit „old school” vagyok. Szerintem a felsőoktatásban helye van annak, hogy másfél órán keresztül elmélyedjünk egy témában. A politikában és a napi hírfogyasztók számára szánt üzenetekben biztosan nincsen rá tér. Azon kellett dolgoznom többet, hogy kicsit „politikusabb üzemmódba” kerüljek. Megtaláljam azokat a témákat, ügyeket, amik az emberek többségét érdeklik és érintik.

– Eddigi politikai pályafutását tekintve, a parlamenten kívül ténykedett.
Miben más országgyűlési képviselőként végezni munkáját?

– Az elmúlt években először a Párbeszéd elnökségi tagja, aztán szóvivője majd kommunikációs vezetője voltam. Kis létszámú frakció tagjaként sokkal több lehetőségem van arra, hogy elmondjam azokat a gondolatokat amelyekhez hasonlóakat már megfogalmaztam házon kívül. Az áprilisi választást megelőző egy évben ki voltam tiltva a Parlamentből, így még inkább igaz ez. Nagyobb szabadságot, függetlenséget és ilyen értelemben vett plusz mozgásteret ad. „Szórakoztatom” itt a tisztelt és kevésbé tisztelt kormánypárti képviselő hölgyeket és urakat. No meg persze a ház vezetőségét is… De ennél sokkal fontosabb, hogy azok az üzenetek amik a házon belül hangzanak el, a választóknak szólnak.

– Egyike azon képviselőknek, akik vehemensen tudják a kormánypárt számára érzékeltetni a problémákat. Ennek kapcsán mennyire támadják önt?
Tapasztalt már a személye ellen irányuló támadást?

– Ez egy érdekes kérdés: ha már itt szóba került az oktatói múltam, épp az egyik hétvégén sikerült egy olyan fake newst (álhír) előállítaniuk, amiben egy oktató értékelő site-on (markmyprofessor- szerk.) a derék kormánypárti sajtó munkatársa megkereste a profilom és kamu értékeléseket adva írt egy cikket. Ez arról szólt, hogy én mennyire vagyok rossz oktató. Azért nagyon átlátszó ez, mert épp a cikk megírásának napján érkezett jó pár negatív értékelés a profilomra.  Az a helyzet, hogy nagyon nehéz mit kikezdeni a múltammal. Nincsenek zűrös politikai vagy egyéb kapcsolataim. Nincsenek cégbirodalmaim, felhalmozott vagyonom. Tehát csak a politikai véleményemet lehet támadni. Ezzel a kormánypártok élnek is. Amikor bármilyen témához hozzászólunk, minden alkalommal kifejtik miért nem hiteles az adott felszólaló vagy a pártja, vagy annak szövetségese, vagy jogelődje. Egészen szórakoztató, amikor az érdemi kritikáinkra ilyesmikkel válaszolnak.

– Aktuális kérdésekre rátérve: a múlthéten született döntés több fontos kérdésről.
Ilyen például a cafeteria rendszer átalakítása, a nyugdíjasok munkavállalása, a szociális hozzájárulási adó megszüntetése az 55-64 éves korosztály esetében.
Mi erről pártjának és Önnek a véleménye?

– A Párbeszéd kiáll a munkavállalói érdekek mellett. Ezt a kormánypártok maximum retorika szintjén teszik. Ha megnézzük a költségvetés számait akkor láthatjuk, hogy a kis és közepes keresetűek járnak rosszul. Való igaz, hogy a munkaerőpiac kedvezőbb helyzetben van, de ez sokkal inkább a nemzetközi munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhető. Ebben a viszonylag kedvező munkaerőpiaci helyzetben az 55 évnél idősebbek foglalkoztatásának támogatása egy fenntartható, fontos vívmány. Ehhez képest ezt most eltörlik. Ez azért is súlyos kérdés, mert a nyugdíjasok munkavállalását támogatják. Gyakorlatilag az szja-n kívüli közterhek teljességének eltörlésével. Egyébként ez egy nagyon jó irány. Csak így előállhat például az a faramuci helyzet, miszerint van két hatvan éves ember, az egyik már jogosult öregségi nyugdíjra, a másik viszont még nem. Így több tíz százalék pontos előnye van, ha a bérköltségeket nézzük. Innen kezdve azt a hatvan évest, aki még aktív korúnak számít, kirúgják azért, hogy egy már nyugdíjra jogosult ugyanolyan idős embert felvegyenek. A cafeteria rendszer megújításával nagyon valószínű, hogy lényegesen kevesebb ember fogja kapni ezt a hozzájárulást.

– Egy négy éves ciklus elején vagyunk. Ebből a sáncból amibe az ellenzék kényszerült, eléggé nehéz egy politikai üzenetet keresztül vinni.
Hogyan tovább ellenzék?

– Komplett ellenzékként szeretem nézni ezt a dolgot: csak így van esély arra, hogy ezeket az üzeneteket keresztül vigyük. 2014 is úgy kezdődött, hogy 2/3-ada volt a kormányon lévő pártoknak, amelyet aztán a későbbiek folyamán elvesztettek. Bízom abban, hogy most is történhetnek olyan változások, aminek következtében most is megszűnik majd ez a többség. Jelenleg valóban teljesen lényegtelen mit mondunk, hogyan szavazunk. A mostani helyzetben a kormánypártok tetszőleges törvényhez elő tudják állítani a minősített többséget. Szimbolikusan az is sokat számít, hogy mi történik az önkormányzati választásokon. E tekintetben viszonylag optimista vagyok. Azt látom, hogy a legtöbb ellenzéki pártban végbe megy egy olyan gondolkodás, melynek során le vonják a megfelelő következtetéseket. Sok helyen mostanáig ez elmaradt. Ez talán felelősebb döntésekre vezet mindnyájunkat. Ez alatt azt értem, hogy elfelejti egy kicsit mindenki a pártos identitását, otthon tudja hagyni a párt zászlókat, kitűzőket. Sokkalta inkább célra vezető lenne ha helyi ügyekben, helyben hiteles szereplőkkel, új közös civil szervezet zászlaja alatt egyesítenék erőiket. Azt hiszem így nagyon sok helyen meg lehet nyerni az önkormányzati választásokat. Ezt jól mutatja a Budaörsi példa, ahol az előző ciklusban az országgyűlési választáson tarolt a Fidesz, az önkormányzatin viszont teljesen a visszájára fordult ez. Ha helyben látják az emberek azt, hogy működik, akkor sokkal inkább van esélye annak, hogy bizalmat szavazzanak a – ma még egy kicsit széttöredezett, távolról szedett-vetettnek látszó, de szándékaiban abszolút pozitív – ellenzéki oldalnak.

 

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Kovács Attila)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle