Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Magyar Nemzetiségek kiállítása a levéltárban

A magyarországi nemzetiségekről nyílik kiállítás július 11-én, szerdán a
Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában. MTI

 

 

 

 

A magyar történelem alakulásának mindig szerves részét képezte a kulturális sokszínűség,
a Kárpát-medencében a magyarok folyamatosan kapcsolatban álltak más nemzetiségekkel és nemzetekkel. Tagadhatatlan a különböző etnikumok szerepe Magyarország fejlődésében, ezért a levéltár
Kik vagyunk? -Magyarországi nemzetiségek című kiállítása az együttélés dokumentumaiból válogat.

A tárlókban kiállított eredeti oklevelek, iratok, tárgyak Magyarország nemzetiségeinek történetét beszélik el a kezdetektől napjainkig. A dokumentumokon és népművészeti tárgyakon keresztül a kiállítás a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgálja. A tárlat választ keres arra, miként viszonyultak az itt élők egymáshoz, mennyire volt ellenséges, barátságos vagy éppen közömbös a köztük lévő viszony, és milyen mértékben integrálódtak vagy asszimilálódtak a nem magyar ajkúak.

A közös múltat a kiállításon megtekinthető rövidfilmek is igyekeznek átélhetővé tenni. A filmkockákon bolgárok, görögök, horvátok, németek, románok, romák, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, zsidók, valamint mára eltűnt etnikumok képviselői lépnek a látogatók elé, akik így megismerkedhetnek a különféle nemzetiségek nyelvével, zenéjével is -olvasható a levéltár közleményében.

A nagyközönség a kiállítást július 12-től tekintheti meg az MNL Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében.

(KIEMELT KÉP: Wikimapia )

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle