Krónika: A Parlament Igazságügyi Bizottságának július 10-i ülése

Az Országház Nagy Imre termében
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke beszámolt a 2017-es év első félévi bírósági ügyeinek adatairól. Press77 / MTI

 

 

 

 

Az elnök asszony elmondta: 2017 első fél évében 10 százalékkal több peres ügyet fejeztek be a bíróságok, mint amennyi érkezett. A nem peres ügyeket is figyelembe véve az ügyhátralék-csökkenés 20 százalékos volt. A törvényszékeken első fokon a két éven túli ügyek száma a 2010 első félévi 3248-ról 2017 elejére 1447-re csökkent. Hozzátéve, hogy a bírák munkaterhe is folyamatosan csökken: míg 2012. január 1-jén a Fővárosi Törvényszéken egy büntetőbírónál 157 ügy volt folyamatban, és az országos adat 112 volt, addig 2017. január 1-jén a Fővárosi Törvényszéken 80 ügy jutott egy bíróra, országosan pedig 78 ügy volt bírónként.
Az ítélkezés megalapozottságával kapcsolatban szólt arról, hogy például a járásbíróságok civilisztikai peres ügyszakában 2017 első fél évében az ügyek 90 százaléka első fokon jogerőre emelkedett.

“Folyamatosan csökken a bírságok ügyhátraléka, az eredmények nemzetközi összehasonlításban is jelentősek”.

Handó Tünde beszélt az OBH és az OBT kapcsolatáról is: az OBT(Országos Bírói Tanács) feladata a felügyelet és a közreműködés.

A bizottság Jobbikos tagjai közül Staudt Gábor és Varga-Damm Andrea is több kérdést tett fel az OBH és az OBT kapcsolatáról. Vejkey Imre (KDNP) bizottsági elnök többször is figyelmeztette a képviselőket, miszerint az OBH 2017. első félévi beszámolója az aktuális napirendi téma.

Varga László (MSZP) kérdésére az OBH elnöke azt válaszolta: a közigazgatási felső bíróság felállítását évek óta maximálisan támogatják, mert annak fontos szerepe lehet a közigazgatási ügyekben.

A beszámolót a kormánypárti többségű tagokból álló testület elfogadta.

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Bruzák Noémi)

Vélemény, hozzászólás?

toggle