Krónika: A Költségvetési Bizottság július 11-i ülése

A Parlament Széll Kálmán termében
Banai Péter Benőt hallgatták meg a jövő évi büdzsével kapcsolatosan. Emellett kiemelt téma volt az otthonápolási díj emelése is. Press77 / MTI

 

 

 

Az ülésen napirenden volt Varga Mihály pénzügyminiszter meghallgatása is, ám ezt kormánypárti javaslatra levették. A bizottság hosszasan vitatkozott az otthonápolási díj megemeléséről, de végül-kormánypárti kezdeményezésre- közös megegyezés alapján ez is lekerült a napirendről. Ennek oka, hogy a kormánypárti képviselők jelezték, ősszel olyan javaslatot dolgoznak ki, amely 2019. január elsejétől megoldhatja ezt az igen fontos ügyet.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium(PM) államháztartásért felelős államtitkára a meghallgatáson így fogalmazott:

“A kormánynak nincs árfolyamcélja, a jövő évi költségvetést semlegesen érinti a forint árfolyamának alakulása. A kabinet jelentős tartalékokat képzett a büdzsében és a törvényjavaslat összeállításakor a benyújtás előtti időszak átlagos forint árfolyamát vettük alapul”.

Varju László, a bizottság DK-s elnöke reakciójában kifejtette:

“A jövő évi infláció a törvényjavaslatban előre jelzett 2,7 százaléknál mindenképpen magasabb lesz, emiatt a büdzsé teljesítése is megkérdőjeleződik.”

A PM államtitkára továbbá elmondta: a költségvetési törvény minőségét annak végrehajtása dönti el, megvalósul-e a tervezett hiány, illetve a munkanélküliségre, a munkavállalásra vonatkozó számok, a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés. Az elmúlt években a költségvetési törvényekben előre jelzett makropálya teljesült, szinte rendre úgy alakult, ahogy az előrejelzésekben szerepelt.

Az otthonápolási díjjal kapcsolatban Bősz Anett (független) is ismertette álláspontját: az egész probléma rendezése mintegy 8 milliárd forintot igényelne, ráadásul több tízezer embert érintő fontos társadalmi problémát kezelne.
Banai Péter Benő erre reagálva elmondta: az áttételes hatások miatt az otthonápolási díj felemelése együttesen 40 milliárd forint kiadással járna, az ellenzéki javaslatban viszont nem jelölték meg ennek forrását. Otthonápolási alapdíjat több mint 23 ezren kapnak, emelt díjban mintegy 13 ezren, kiemeltben több mint 14 ezen részesülnek.

A testület ülését követő sajtótájékoztatón több ellenzéki tag is kifejtette véleményét.
Varju László arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz az ellenzék 810 módosítót adott be. Ebből egyetlen javaslatot sem támogatottak a kormánypárti képviselők.

Mesterházy Attila (MSZP) azt hangsúlyozta ki, hogy áttörték a “barikádokat”, ez az ügy olyan fontos, hogy azt közösen lehet támogatni.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint az otthonápolási díjat közelíteni kell a minimálbérhez.

Csárdi Antal (LMP), a bizottság alelnöke -utalva a fideszes képviselők ígéretére az otthonápolási díj-javaslatról- reményét fejezte ki, miszerint akár új fejezet is kezdődhet a parlamenti munkában.

Bősz Anett az ellenzék együttműködési szándékát emelte ki az üggyel kapcsolatban.

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd)

Vélemény, hozzászólás?

toggle