Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Szentgotthárdi történelmi napok

Az 1664. augusztus elsején vívott győztes csatára emlékezve rendez Szentgotthárd történelmi napokat. Press77 / MTI

 

 

 

A fesztivál 2003 óta kerül megrendezésre, mely idén új programokkal is várja az érdeklődőket.
A történelmi felvonulás, hadijáték és emlékfutás mellett a szervezők múltidéző ügyességi próbákra, versenyekre hívnak minden korosztályt.

Augusztus 3-án a kora esti órákban indul a történelmi-jelmezes felvonulás, amelyen hagyományőrző csoportok, korhű ruhába öltözött emberek vesznek majd részt. Késő este fáklyás őrjárat járja végig a város utcáit, a várkertben a Bagossy Brothers Company ad koncertet.
Bemutatják a Vazul vére című történelmi rockoperát.
A várkertben apródiskola nyitja meg kapuit. Augusztus 4-én hagyományőrzők készítik fel a hétpróba teljesítésére a diákokat. A legjobban teljesítő gyerekeket szombaton avatják apróddá, vasárnap pedig a legügyesebb családok részesülnek jutalomban. A játékos sportverseny érdekessége, hogy a feladatokat 21. századi sporteszközök helyett régi szerszámok- patkó és ostor- használatával kell majd végrehajtani.

A törökök felett aratott győztes csata emlékére -szintén 4-én- futóversenyeket rendeznek:
az 1664 méteres hobbifutam a történelmi dátumot idézi. A 9 kilométeres főfutam versenyzői a szentgotthárdi csata emlékére az ausztriai Mogersdorfban emelt kőkereszt mellett haladnak el.
A várudvarban katonai toborzó programokkal, tüzérségi és lovasíjász-, valamint török fegyver- és ruházati bemutatóval várják a látogatókat. A vendégek betérhetnek az oszmán főtiszti sátorba.
A katonai táborokban figyelemmel kísérhetik, ahogy az esti csatára készülnek a hagyományőrzők.
A várkerti ütközetben a szombathelyi Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport, valamint a tatai Gölbasi Vitézei Egyesület és a szentgotthárdi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány csapatai vívnak meg egymással.

Vasárnap történelmi íjászversennyel, fúvószenekari találkozóval, a népi játszópark programjaival és a gólyalábasok felvonulásával folyatódik a fesztivál.
A várkertben a Szamóca Bábszínház tart előadást.
A programok Zoltán Erika jubileumi koncertjével fejeződnek be.

A történelmi napokon kiállításokkal is várják a közönséget: a színház aulájában a fesztivál 16 éves történetét idézik fel Jene Sándor fotóművész képei, a városházán látható tárlat a szentgotthárdi kisipar és kereskedelem történetét mutatja be.

(KIEMELT KÉP: az esemény weboldala)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle