Fővárosi Közgyűlés (Összefoglaló)

A szeptember 26-i Fővárosi Közgyűlés rendes ülésén döntöttek több, Budapestet érintő kérdésben is. Ilyen volt például, hogy egyszerre újítanák fel a Lánchidat és a várhegyi alagutat, így az autósoknak várhatóan másfél évig kell forgalomkorlátozásra számítaniuk a környéken. MTI / Press77

 

 

Az ülés egyperces főhajtással kezdődött: megemlékeztek a nemrég elhunyt Lázár Egonra, a Vígszínház egykori gazdasági igazgatójára, aki egyben a főváros díszpolgára is volt.

A közgyűlés első döntésével egyhangúlag támogatta Terdik Tamás kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá. A lemondott rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor szeptember 30-án távozott posztjáról, miután vezetői kinevezését saját kérésére visszavonta a belügyminiszter, aki az országos rendőrfőkapitány javaslatára  nevezi ki Terdiket.

A képviselők jóváhagyták a ciszjordániai Betlehem és Budapest között nemrégiben megkötött testvérvárosi megállapodást. Ezt követően határoztak arról, hogy a téli időszakban hatvan-hetven férőhellyel üzemelhet a Rimaszombati úti hajléktalanszálló a XI. kerületben.
Eldőlt az is, hogy a Fővárosi Önkormányzat legfeljebb másfél évig tartó forgalomkorlátozás mellett kívánja felújítani a Lánchidat és a várhegyi alagutat.
Tarlós István főpolgármester a napirend tárgyalásakor elmondta, hogy a rekonstrukcióra kaptak a kormánytól hétmilliárd forintot, és a nettó kivitelezési idő 18 hónap. A testület arról is döntött, hogy a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, a várhegyi alagút, valamint a Clark Ádám tér felújítása egy ütemben történjen meg.

A képviselők megszavazták, hogy Budapest részt vesz a Duna menti városi erdők hosszú távú, fenntartható kezeléséről szóló projektben, miután 85 százalékos uniós támogatást nyert erre a feladatra. Az előterjesztés szerint az állam további 10 százalékkal segíti a fejlesztéseket, amelyhez így a fővárosnak a fennmaradó 5 százalékot, mintegy 50 millió forintot kell biztosítania 2018-2020 között.
A beruházás mintaprojektje a Hármashatár-hegyen készül.

Több kerületet érintő, a Duna-partra vonatkozó építési szabályzatokról is határoztak: a képviselők támogatták az I., a III., a IV., a XIII. és a XXII. kerületi partszakaszokra, valamint a Népsziget területére vonatkozó Duna-parti építési szabályzatokat.

A főváros idén is támogatja a városképet meghatározó építészeti értékek rekonstrukcióját, felújítását, ezért ebben az évben is kiírják az építészeti örökségvédelmi támogatás pályázatát. A közgyűlés emellett félmilliárd forinttal növelte a kerületi önkormányzatok városrehabilitációs munkáinak támogatására fordítható pályázati keretet.

A testület megteremtette annak lehetőségét is, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a későbbiekben 2,5 milliárd forint összértékű hitelt vegyen fel a Rác fürdő megnyitásához. A társaság az ingatlan fővárosi tulajdonba kerülését követően, egy újabb közgyűlési felhatalmazással veheti fel a hitelt.

A képviselők jóváhagyták, hogy a főváros újítsa fel a kispesti Vak Bottyán utcát, amelynek állapota a 3-as metrót pótló autóbuszok forgalma miatt romlott.

A Fővárosi Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Magyar Kerékpárosklubbal.
Ennek célja, hogy teljesüljenek a Fővárosi Önkormányzat Balázs Mór tervében és a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési koncepciójában kitűzött forgalmi célok, valamint hogy Budapest egyre élhetőbbé, közúthálózata és közterületei pedig kerékpáros baráttá váljon.

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Bruzák Noémi)

Vélemény, hozzászólás?

toggle