A Török elnök látogatása ellen demonstráltak

Mint az köztudott: Recep Tayyip Erdogan törökelnök hazánkba látogatott.
Ennek nem mindenki örült felhőtlenül.
Három párt is szervezett megmozdulást a fővárosban.

 

 

 

Az egyik ilyen figyelemfelkeltő demonstrációt a Párbeszéd tartotta meg. Szabó Tímea sajtótájékoztatója után Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio ( a párt országgyűlési képviselői) egy molinót helyeztek el az országház épületén, amin Vlagyimir Putyin, Erdogan, és a magyar miniszterelnök képe látható, “Diktátorok” felirattal.

Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio elhelyezi a molinót. Fotó: Párbeszéd Sajtó

 

“Erdogan látogatásával Orbán Viktor folytatja azt az utat, amin európai demokratikus országok vezetői helyett olyan diktátorokat fogad, mint Vlagyimir Putyin vagy Recep Tayyip Erdogan.
Olyan állami vezetőket, akiknek nem az országuk szabadsága a fontos, nem az emberek jóléte a fontos, hanem az, hogy eszközöket nem ismerve bebetonozzák a hatalmukat és elnyomó rendszereket építsenek ki…”- ismertette Szabó Tímea álláspontjukat.

 

A másik figyelemfelkeltő akciót a Momentum tervelte ki: a török elnök ellen szóló szórólapokat osztogattak.

A kiosztott szórólapok egyike. Fotó: Momentum Sajtó

 

 “Az akcióval a Momentum szolidaritását fejezi ki mindazokkal, akik Törökországban fel mernek szólalni az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, és egyben fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a török és a magyar kormány a hatalom megtartásáért hasonló intézkedésekkel támadja a független médiát és a civil szervezeteket. A szórólap bemutatja: Recep Tayyip Erdogan a 2016-os puccskísérlet óta válságállapotban tartja az országot. Szisztematikusan építi le a független médiát, távolítja el pozícióikból a számára veszélyesnek gondolt közszolgákat, akadémikusokat, katonákat, rendőröket és bírák ezreit.” -áll sajtóközleményükben.

 

A DK szintén készült Erdogan látogatására. Ők is molinót lógattak ki a parlamenti frakcióirodájuk felőli falra “Love is Love” felirattal. A párt tüntetést is szervezett, de azt a rendőrség nem engedélyezte.

Az elhelyezett molinó. Fotó: DK Facebook oldala

 “A DK ma azt üzente Orbán Viktornak a parlament ablakán kilógatott molinóval, ha neki ennyire tetszik Erdogan keleti diktatúrája, akkor menjen keletre, az Európai Unión kívülre, legyen ott diktátor. Sok boldogságot kívánunk az illiberálisoknak, csak azt kérjük, hogy jó messzire kerüljék el Európát és a mi európai hazánkat.”- mondta el sajtótájékoztatójukon Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője.

Vélemény, hozzászólás?

toggle