Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Az elfeledett haláltábor -Sobibór

Ma már ismertek a náci Németország rémtettei, melynek során módszeresen el akarták tüntetni az olyan embereket, akik nem úgy gondolkoztak és nem olyanok voltak mint ők.
A legtöbb áldozatai ennek a törekvésnek, a Zsidó emberek közül kerültek ki.
Számos koncentrációs táborról rendelkezünk ismeretanyaggal, ám a sobibóri haláltáborról kevesen tudnak.

 

 

Az 1942 májusától 1943 végéig működtetett megsemmisítő tábort eredetileg SS -Sonderkommando Sobibór névre “keresztelték el”, mely Sobibór településtől nem oly messze volt.
Ez a tábor nem abból a célból jött létre, hogy kényszermunkát végeztessenek az ott raboskodókkal, hanem arra, hogy módszeresen, szisztematikusan megöljék Őket. Csak azon személyeket nem ölték meg, akiket munkára válogattak ki. Ezt a szelektálást ott helyben, a vonatról való leszállítás után végezték el.

A tábor építése 1942 márciusában kezdődött, ugyanakkor amikor a belzeci tábor elkészült.

1942 áprilisában kísérleti elgázosításokra került sor. Mintegy 25 fogvatartottat hoztak erre a célra Krychówból. Christian Wirth, a belzeci tábor parancsnoka, s a Reinhard hadművelet felügyelője külön erre az eseményre érkezett a táborba.

1942 májusában teljesen működőképessé vált, s megkezdte borzalmas feladatát e láger. Vonatok érkeztek a vasútállomásra, a deportált zsidóknak azt mondták, hogy egy tranzittáborban vannak, majd utasították őket, hogy vetkőzzenek le, és adják át értékeiket. A 100 méter hosszú “Mennyek útján” (Himmelstrasse) vezették őket a gázkamrákba, ahol szénmonoxiddal végeztek velük.

“Mielőtt a zsidók levetkőztek volna, Oberscharführer Hermann Michel beszédet intézett hozzájuk. Ezeken az alkalmakon fehér kabátot viselt, hogy orvos benyomását keltse. Michel bejelentette a zsidóknak, hogy munkára fogják küldeni őket. Ám ezelőtt le kell mosdaniuk, fertőtlenítésen kell átesniük, hogy az esetleges betegségek terjedését megakadályozzák. Miután levetkőztek, a zsidókat egy „csatornán” vitte keresztül egy SS katona négy-öt ukránnal, akik noszogatták, siettették a vonulókat. Miután minden zsidó a gázkamrában volt, az ukránok becsukták az ajtót. Az elgázosító berendezést a korábbi szovjet katona, Emil Kostenko és a német sofőr, Erich Bauer kapcsolta be. Az elgázosítás után az ajtókat kinyitották, s a hullákat a Sonderkommando eltávolította.”– hangzott el Kurt Bolender
(SS-Oberschartführer) pere során.

 

A kegyetlen bánásmódról nagyon sokat elárul az a vallomás, melyet Erich Bauer tett az ezzel kapcsolatos per során:

“Azzal vádoltak, hogy felelős vagyok a két zsidó lány, Ruth és Gisella haláláért, akik az úgynevezett erdészházban laktak. Mint ismeretes, ez a két lány az erdészházban lakott, s rendszeresen látogatták őket az SS-ek. Orgiákat ültek. Ezekben részt vett Kurt Bolender, Hubert Gomerski, Karl Ludwig, Franz Stangl, Gustav Wagner és Karl Steubel.
A fölöttük lévő szobában laktam, s ezek miatt az orgiák miatt rendszeresen nem tudtam elaludni.”

 

E haláltáborban történt a történelem egyik olyan felkelése, mely sikerrel járt. Összesen kettő ilyen volt. A másik Treblinkában.

Szóbeszéd kezdett el terjedni a tábor falain belül(1943 tavaszát írjuk ekkor), miszerint hamarosan bezárják és az ott fogvatartottak mindegyikét kivégzik. Ugyan ez nem bizonyult igaznak, olyannyira nem, hogy a kutatások ma már kiderítették: a tábor bővítése volt a cél.
Ez viszont elég volt arra, hogy a foglyok elhatározzák, megszöknek.

1943 szeptemberében új erőre kapott a szervezkedés: ekkor érkeztek a táborba szovjet foglyok, akik katonai tapasztalataikkal segítették a tervet.

1943. október 14-én a lengyel Leon Feldhendler és a szovjet Alexander Pecherky által vezetett földalatti mozgalom tagjai 11 SS tisztet és néhány őrt gyilkoltak meg. Bár eredetileg a cél az volt, hogy az összes SS-t megölik és ezután hagyják el a főkapun át a tábort. Azonban a gyilkosságokra felfigyeltek és a foglyoknak pergőtűz mellett kellett futni az életükért. A 600 fogolyból körülbelül 300 menekült el az erdőkbe. Ám ezzel nem ért véget: ugyanis a tábor melletti szakasz alá volt aknázva, ahol sok ember életét vesztette. Sokakat elfogtak és kivégeztek. Mindösszesen 70 fogolynak sikerült a lehetetlennek tűnő „vállalkozás”.

Napokkal a lázadás után Heinrich Himmler elrendelte a tábor bezárását, az építmények lerombolását, fák ültetését a területen. A gázkamrákat lerombolták, a maradványait aszfalttal takarták el, így azt a látszatot keltve, mintha az út része volna. Ezen építményeket 2014-ben izraeli és lengyel régészek megtalálták és feltárták.

Becslések alapján (melyet az Amerikai Holokauszt Emlékmúzeum végzett el), ezen a helyen mintegy kétszázezer ember lelte szörnyű halálát.

Az utolsó túlélő ez év januárjában hunyt el, 96 éves korában.

 

(Forrás anyagok:Wikipedia, http://www.museo.pl. KIEMELT KÉP: http://www.museo.pl )

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle