’56-os megemlékezések a fővárosban

Magazinunk összefoglaló cikkéből kiderül, hogy miként zajlottak a pártok 2018-ban tartott megemlékezései. Összefoglaló. Press77 / MTI

 

 

 

 

 

Az idei eseményeknek inkább demonstratív hangulata volt, sem mint a 62 évvel ezelőtt történtek megemlékezése. Az összes parlamenti párt tartott rendezvényt, melyeket sorra veszünk.

Az állami megemlékezések ünnepélyes zászlófelvonással vették kezdetüket.

Orbán Viktor megtartotta ünnepi beszédét a Terror Háza előtt.

Álláspontja szerint:

“Mi hiszünk abban, hogy minden nemzet sajátos, a maga módján egyedi. Fényesen beragyoghatja a világ rábízott szeletét. Ezért lázadtak fel a magyarok már 1956-ban is.”

“Rajongunk a kultúránkért, amely fenntartja és óvja szabadságunkat, hiszünk az erős családokban, kivételesnek tekintjük a hagyományainkat és a történelmünket. Ünnepeljük a hőseinket, és mindenekfelett szeretjük a hazánkat. Nem akarunk és nem fogunk lemondani róla semmiféle birodalom vagy globális kormányzás kedvéért”

A miniszterelnök felszólalásában kiemelte:

“Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták. A nemzetek tisztelték egymás jogait, védték polgáraik érdekeit, jól tudtak együttműködni, és közösen részesültek a béke, a gyarapodás és a biztonság áldásaiban. Mi, magyarok másfél évtizede egy ilyen Európához, a nemzetek Európájához csatlakoztunk, Helmut Kohl és Jacques Chirac meghívását és nem más birodalomnak hódítását fogadtuk el.”

Az ellenzéki pártok sem tétlenkedtek a mai napon. Az LMP délelőtt megkoszorúzta Mansfeld Péter szobrát, melynek során Keresztes László Lóránt és Demeter Márta társelnökök is beszédet tartottak.

“A Fidesz soraiban ma ott ülnek a kommunista rendszer névtelenségben tartott fenntartói” -mondta Keresztes László Lóránt.

“Az ország mai vezetői nemzeti elkötelezettségűnek hazudják magukat, de azt a kommunista rendszert restaurálják, amelyben kibontakoztak és kiszolgáltatják a nemzetet. Orbán Viktornak már nem számítanak Szent István intelmei, neki már csak Moszkva szava fontos!”- tette hozzá a társelnök.

A párt ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő késő délután fáklyás felvonulást hirdetett meg, mely a Corvinus Egyetem előtt ért véget. Itt többek közt felszólalt Pitz Dániel, a szervezet elnöke.

“Az egyetemek és főiskolák hallgatói mindig is fontos szerepet játszottak a magyar történelem alakításában, mert bátran vállalták véleményüket és kiálltak igazukért.”-emelte ki mondanivalójában.

“Nem fogjuk engedni a kormánynak, hogy hatalmi vágyai miatt a felsőoktatásból is hasznot húzzon, cserben hagyva sok ezer tanulni vágyó tehetséget, akik tudásukkal a hazát szolgálnák.”

A Jobbik a Magyar Rádió székháza elé szervezett demonstrációt, ahol Sneider Tamás a párt elnöke beszédében elmondta:

“Magyarországon enyveskezű bolsevizmust épít a világ legnagyobb tolvaja.”

“Ez a rendszer nem fog puhulni, egyre durvább lesz. A Jobbikhoz az álljon, aki vállalni tudja a rendszer megdöntéséért folytatott nehéz, kemény harcot.{..}
Nem hátrálhatunk meg, nincs hova hátrálnunk”

 

Ezt követően a résztvevők egy csoportja a Lendvay utcához ment, ahol kisebb csete -paté alakult ki a rendőrséggel, ám ez bármiféle tettlegesség nélkül zárult. A hírek szerint egy tüntetőt a rendőrök előállítottak. Itt csatlakoztak hozzájuk a Hadházy Ákos által meghirdetett demonstrációra érkezők.
Ez a csoportosulás azonban a beszédek után távozott a helyszínről.

A Demokratikus Koalíció is megemlékezett e napról, melyen a párt elnöke felszólalt.

Gyurcsány Ferenc így fogalmazott:

“Nem lehet kicsit vagy nagyon ellenzékinek lenni, mivel az ellenzékiségnek ebben az értelemben nincs jelzője. A demokratikus politikai rend lényege, hogy nem fekete vagy fehér, nem lehet kicsit közel vagy nagyon messze állni a Fidesztől, csak szemben állni lehet vele.”

“Jelenleg a demokratikus díszletek mögött egy embertelen diktatúra uralkodik, amely elveszi az ellenzéki képviselőktől annak lehetőségét, hogy érdemben képviseljék szavazóikat. Magyarország felének csak látszólag van képviselete, mert megszűnt a parlamentáris demokrácia. Feladni azonban nem szabad. Helyette készülni kell arra, hogy jön egy új, egy európai- polgári- szabad világ!”

Zárásként arra kérte a jelenlevőket, hogy a rendszert ne erőszakkal akarják megbuktatni, helyette inkább szerveződjenek.

A Bem József téren, az Európai Ügyészséghez csatlakozásért tüntettek. Beszédet mondott
Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, Donáth Anna, a Momentum elnökségi tagja, Ráczné Földi Judit a DK elnökségi tagja és
Jávor Benedek Párbeszédes EP képviselő is.

Jávor Benedek véleménye szerint:

“Egy tolvaj rezsim saját gazdagodása érdekében elfordítja Magyarországot az
Európai Uniótól.”

“Az Európai Ügyészség fegyverként szolgálhat az ellenzéknek az Orbán-rezsim elleni szabadságharcban, mielőtt az újra zsákutcába vinné az országot.”-hangzott el
Harangozó Tamás felszólalásában.

 

Képgaléria

(KIEMELT KÉP: Press77 / Erki Ádám)

Vélemény, hozzászólás?

toggle