A CEU mellett tüntettek

Október 26-án a CEU mellett szimpátia tüntetést tartott a Momentum.
Az eseményen felszólalt Fekete-Győr András a párt elnöke és több volt CEU hallgató is
.

 

 

 

A tüntetés kiváltó oka az a hír, miszerint a Közép-Európai Egyetem bejelentette, hogy lehetségesnek tartják: székhelyüket átteszik a magyar fővárosból, Ausztriába.

A demonstráción elsőként Fekete-Győr András szólalt fel, aki beszédében kifejtette álláspontját:

“Orbán Viktor fél azoktól, akik nem veszik be Soros Györgyöt. Fél azoktól, akik nem a Magyar Idők ajánlására döntik el, hogy milyen zenét hallgassanak. Fél azoktól, akik többet tudnak, és többet akarnak tudni, mint ő. Fél azoktól, akik gondolkodnak. Ezért üldözi el a CEU-t. Ezért veszi el a tudást. Ezért teszi tönkre a magyar oktatást.”

“December 1-ig van ideje Orbán Viktornak, hogy elvegye mocskos, korrupt kezét az egyetemről. December 1-ig van ideje a tudásszerető magyaroknak, hogy megvédjék azt, ami az övék. December 1-ig van időnk arra, hogy megmutassuk: nem hagyjuk a CEU-t!” –tette hozzá.

A pártelnök beszéde végén újabb tüntetésre invitálta a jelenlévőket:

“Találkozzunk féltávon, november 16-án pénteken, a Szabadság téren, ahova hozzatok magatokkal mindenkit, akinek számít a szabadság, számít a tudás, számít a jövő!”

 

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja és volt CEU hallgató- mint már azt tette korábban is-,felszólalásában elmondta:

“Nem tűrjük szótlanul, hogy elűzzék ezt az egyetemet, és hogy elűzzenek minket. Bár nincs annyi összeharácsolt pénzünk vagy magánrepülőnk, és nincsenek idomított bíráink vagy kopasz verőlegényeink, mi többen vagyunk, lelkesek vagyunk, és egy jó ügyben hiszünk.”

A volt CEU hallgatók mellett Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója is kifejtette véleményét:

“Kisebbségi magyarként születettem Ceausescu Romániájában, és amikor 1990-ben Magyarországra költöztem, hirtelen rám szakadt a szabadság. Ekkor határoztam el, hogy küzdenem kell mások szabadságáért, ám soha nem gondoltam volna, hogy 28 év elteltével a saját szabadságomért is újra küzdenem kell!”

A résztvevő demonstrálók a Nádor utcától a Szent István térig töltötték meg a Zrínyi utcát.
A tömeg magyar és európai unós zászlót lengettek, miközben azt skandálták: “Nem Hagyjuk!”.

A Momentum ezen üggyel kapcsolatos újabb tüntetését November 16-ra hirdette meg.

 

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?

toggle