Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

100 éve történt: A Compiègne-i fegyverszünet

Az első világháborút lezáró egyezményt ezen a napon, 100 éve írták alá a felek.
A Franciaországban található helység erdejében lévő vasúti kocsiban folytak a tárgyalások. További érdekességek ismerhetőek meg cikkünkből.

 

 

Az egyezmény aláírásával beszüntették a harci cselekményeket a nyugati fronton. Az antant részéről a fő szerződő fél Ferdinand Foch marsall volt, míg Németországot Matthias Erzberger államminiszter képviselte, akit később a szerződés aláírása miatt meggyilkoltak.

Az egyezményt első Compiègne-i fegyverszünetként is szokták emlegetni. Ennek az az oka, hogy
22 évvel később, 1940 júniusában, ugyanebben a vasúti kocsiban írták alá Franciaország megadását.
A kocsit ezután a Német Birodalomba szállították, ahol később a szövetséges bombázások áldozata lett.

Német részről a küldöttség november 7-én lépte át a frontvonalat. Innen, öt autóból álló konvojjal érkeztek a tárgyalás helyszínére.

Egyébként Foch Marsall mindösszesen kétszer jelent meg a tárgyaláson (habár ezt nem nevezhetjük általános értelemben vett tárgyalásnak, erről lentebb lesz szó). Először akkor, amikor elkezdődött: ekkor érdeklődött a német igényekről, másodjára pedig akkor, amikor aláírásra került e dokumentum.

Igazi tárgyalásról azonban szó sem lehetett: a német fél annyit tudott elérni, hogy néhány értelmetlen és ezáltal lehetetlen kikötés módosuljon az aláírásra kerülő fegyverszünet szerződésében.
Ezt jól példázza az a megkötés is, mely szerint több tengeralattjáró leszerelését írta volna elő, mint amennyi a rendelkezésükre állt. Sikerült továbbá elérniük, hogy hivatalos feljegyzésként szerepeljen az okiratban a németek tiltakozása a szövetségesek szigorú feltételeivel szemben.

A német küldöttség táviratokban értekezett Paul von Hindenburg német vezérkari főnökkel, aki a belgiumi Spa városában rendezte be főhadiszállását, illetve a sietősen összehívott polgári kormány vezetőjével, Friedrich Ebert miniszterelnökkel Berlinben. Erzberger megpróbálta a tárgyalásokat a
Foch marsall által biztosított 72 órás határig kitolni, de Berlinből egy nyílt, rejtjelezés nélküli táviratban szólították fel a feltételek elfogadására és az egyezmény aláírására. Ennek oka az volt, hogy Ebert miniszterelnök kétségbeejtő helyzetben volt, a legtöbb német nagyvárosban felkeléssel kellett szembenéznie és mindenáron csillapítani akarta a kedélyeket otthon.

Az egyezmény feltételeit a szövetségesek diktálták és lényegében a német csapatok visszavonását követelte Franciaország és Belgium területéről. Ezen felül a németeknek ki kellett vonulniuk Elzász és Lotaringia területéről is, valamint keleten fel kellett adniuk a háború során elfoglalt területeket. A német csapatokat a Rajna folyó keleti partjától számított 30 km széles fegyverszüneti zóna mögé kellett visszavonni.

A német hadseregnek azonnali hatállyal fel kellett adnia minden fegyverzetét és felszerelését, illetve a német haditengerészet összes hadihajóját a szövetségesek felügyelete alá helyezték, szövetséges vagy semleges kikötőkben.
A németeket ezen felül felszólították a breszt-litovszki béke és a bukaresti szerződés felmondására, amelyeket korábban a központi hatalmak kötöttek a legyőzött Oroszországgal és Romániával.

A szerződés november 11-e hajnalán került aláírása, mely aznap 11órakor lépett életbe.
A “tizenegyedik hónap tizenegyedik napjának tizenegyedik órája” után megszűnt a fegyverropogás a frontvonalakon.

Érdekesség, hogy az utolsó áldozata e nagy háborúnak egy amerikai katona volt.
Henry Gunther 10:59-kor,egy perccel a fegyverszünet hatályba lépése előtt lelte halálát Chaumont-devant-Damvillers-nél.

Németország és a szövetségesek hivatalosan még hosszú hónapokig hadban álltak egymással, mivel a végleges békeszerződést csak 1919-ben, a párizsi békekonferencia keretében június 28-án Versailles-ban írták alá.

(KIEMELT KÉP: Bundesarchiv Forrásanyag: Wikipedia)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle