Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Paks(améta) IV.rész: Az épülő atomerőmű- Paks II.

Magyarország energia biztonsága érdekében feltétlenül szükséges a minél magasabb technológiai szintű, nagy teljesítményű energia termelő egységek létesítése.

 

 

Ezen fontos tényező határozza meg a paksi atomerőmű új blokkjai építésének szükségszerűségét.
A többszörösen meghosszabbított működési idejű Paks I, bár jelenleg is biztonságosan üzemel, belátható időn belül leszerelésre kerül. A kieső energia kapacitás miatt, a fokozódó elektromos hordozó iránti igény magával hozza a biztonságos, klímabarát erőmű létesítését.
Az új beruházás -a használhatóság szempontjából figyelembe vehető legmodernebb blokkok-
az alternatív energia források mellet az ország villamos energia igényének jelentős részét képesek lesznek fedezni.
Az Erőmű építése a talajszerkezeti vizsgálatok után a szociális létesítmények építésével megkezdődtek.
Az energia-ágazati fejlesztésnek a legnagyobb mértékben garantálnia kell az ország ellátásbiztonságát, támogatnia kell a fenntartható fejlődést. Magyarországon is az atomenergia olyan villamosenergia-termelő technológia, amely megbízhatóan, ipari méretekben, károsanyag-kibocsátás nélkül működtethető, hosszú távú ellátásbiztonságot is szavatolni tudja.

A magyar villamosenergia-rendszerben a megújuló energiaforrásokon kívül szükség van olyan erőművekre is, amelyek képesek a természeti körülményektől független villamos energia termelésre.
Az atomerőmű ennek a követelménynek teljes mértékben eleget tesz. A nukleáris üzemanyagból könnyen lehet több évre is elégséges készleteket felhalmozni. Az üzemanyag kis helyen, jól és olcsón tárolható. Az atomerőművek működési költségében az üzemanyag (benne az urán) ára alacsony hányadot, csak mintegy 10%-ot képvisel. A tervezett új blokkok elvárt üzemideje 60 év, ami hosszú távon garantálja az ellátásbiztonságot.
A reaktortípus az 1200 MW egységteljesítményű ún. VVER-1200 típus, amely a Roszatom legújabb fejlesztése.
A Paksi Atomerőmű működő (VVER-440 típusú) blokkjai is a “VVER-család” előző, második generációjához tartoznak.

A blokkok létesítése az üzemidő-hosszabbítás után 2032-2037-ben leálló Paks I. atomerőművi blokkok kapacitásának pótlását célozza.

 “A tervezett blokk névleges bruttó villamos teljesítménye 1200 MW, így a két blokk összteljesítményét 2400 MW-ra tervezzük.” – olvasható Paks II. honlapján.

 

A Paks II. beruházással kapcsolatban jelenleg is sok egymásnak ellenmondó érv lát napvilágot.
Ezeket a következő részekben megjelenő interjúinkból ismerhetik meg a tisztelt olvasóink.

(KIEMELT KÉP: Illusztráció)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle