Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Együtt az emberi jogokért!

70 éve ezen a napon emlékezik meg és ünnepli az emberi jogokat az ENSZ.

 

 

Az emberi jogok világnapját minden év december 10-én ünneplik, melyet “Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata” ENSZ közgyűlés általi elfogadásának és kikiáltásának tiszteletére választották
1948. december 10-én.

Az emberi jogok világnapját hivatalosan a Közgyűlés 317. plenáris ülésén hozták létre
1950. december 4-én, amikor a Közgyűlés bejelentette a 423 (V)-as indítványt és felkért valamennyi tagállamot és más érdekelt szervezetet, hogy megünnepeljék e napot.

Az emberi jogok világnapján magas szintű politikai konferenciákat és találkozókat, valamint az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kulturális rendezvényeket és kiállításokat szerveznek.
Hagyományosan december 10-én osztják ki az ENSZ ötévenként adott emberi jogi díját.
Számos, az emberi jogok területén aktív kormányzati és nem kormányzati szervezet is rendez különleges eseményeket, hogy megemlékezzenek erről a napról, mint ahogy sok más polgári és szociális szervezet is.

Számos nyilatkozat is megjelent ez alkalommal, többek között az egyik, a 37 egyesült nemzet különleges eljárások mandátumának birtokosai által kibocsátott:

“Ma, a szegénység uralkodik mint a legsúlyosabb emberi jogi kihívás a világban. Küzdelem a szegénység, a nélkülözés és a kirekesztődés ellen nem jótékonyság kérdése, és ez nem függ attól, milyen gazdag egy ország. A szegénység elleni küzdelem emberi jogi kötelezettség, a világnak jó esélye van arra, hogy eltörölje ezt a szörnyűséget a mi életünkben… A szegénység felszámolása megvalósítható cél.”
-ENSZ Emberi Jogok főbiztosa, Louise Arbour, 2006. december 10.

(Forrásanyag: Wikipedia KIEMELT KÉP:ENSZ honlapja)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle