Konferencia Lengyelország szuverenitásának centenáriuma alkalmából

A parlament felsőházi termében tartott eseményen beszédet mondott Kövér László, valamint Marek Kuchcinski is.

 

 

 

 

A megemlékezés a lengyel, valamint a magyar himnusszal vette kezdetét.
Ezeket követően a Szejm elnöke,Marek Kuchinski tartotta meg nyitóbeszédét.
Felidézte az ezeréves lengyel-magyar barátságot és kiemelte: Magyarország jelentős szerepet játszott a II. lengyel köztársaság megszületésében.
Kitért arra, hogy a két ország közötti barátságot olyan személyek szimbolizálják, mint Szent Kinga, Szent Hedvig, Rákóczi Ferenc vagy Bem József. Megemlékezett arról, hogy a II. világháború alatt a magyar állam mellett az egyes állampolgárok is segítséget nyújtottak, lengyel menekültek tízezreit fogadták be.

“Lengyelország soha nem felejti el, hogy a II. világháború legvéresebb csatájában, a varsói felkelés napjaiban, 1944-ben a magyar katonák megtagadták a támadásban való részvételt.” -mondta.

Beszéde végén ismertette azt is, hogy 1956-ban Lengyelország vérszállítmánnyal, élelmiszerekkel segítette a magyar forradalmárokat. A jelenidőkről beszélve köszönetét nyilvánította ki:

“Magyar testvéreink velünk voltak a 21. század nehéz pillanataiban, a szmolenszki katasztrófánál, valamint Lech Kaczynski lengyel államfő halálakor.”

A megnyitó beszéd után lengyel és magyar előadók tartották meg prezentációikat, melyek a magyar-lengyel kapcsolat különböző aspektusairól szóltak.

Az emlékülés záróbeszédét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke tartotta.

“Az erős, szuverén és független lengyel állam nélkül nem létezik egyensúlyteremtésre képes Közép-Európa. Ilyen Közép-Európa nélkül pedig Európa ismét és végleg elveszítheti egyensúlyát, és ezáltal nemcsak a mi térségünk, hanem Európa valamennyi országa és nemzete kiszolgáltatottá válhat Európán kívüli érdekeknek”- hangsúlyozta ki mondandójában.

Az emlékülés ünnepélyes állófogadással ért véget.

(KIEMELT KÉP: Press77 / Erki Ádám)

Vélemény, hozzászólás?

Betekintés a következő cikkbe

Nikola Tesla- az elektromosság úttörője

hét jan 7 , 2019
76 éve e napon hunyt el a világ egyik legjelentősebb tudósa és feltalálója. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Róla szól cikkünk.

Belépés

Press77 Facebook

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán. Kellemes informálódást és jó olvasást kiván
  • a Press77 magazin szerkesztősége
  • #vigyazzunkegymasra
toggle