Konferencia Lengyelország szuverenitásának centenáriuma alkalmából

A parlament felsőházi termében tartott eseményen beszédet mondott Kövér László, valamint Marek Kuchcinski is.

 

 

 

 

A megemlékezés a lengyel, valamint a magyar himnusszal vette kezdetét.
Ezeket követően a Szejm elnöke,Marek Kuchinski tartotta meg nyitóbeszédét.
Felidézte az ezeréves lengyel-magyar barátságot és kiemelte: Magyarország jelentős szerepet játszott a II. lengyel köztársaság megszületésében.
Kitért arra, hogy a két ország közötti barátságot olyan személyek szimbolizálják, mint Szent Kinga, Szent Hedvig, Rákóczi Ferenc vagy Bem József. Megemlékezett arról, hogy a II. világháború alatt a magyar állam mellett az egyes állampolgárok is segítséget nyújtottak, lengyel menekültek tízezreit fogadták be.

“Lengyelország soha nem felejti el, hogy a II. világháború legvéresebb csatájában, a varsói felkelés napjaiban, 1944-ben a magyar katonák megtagadták a támadásban való részvételt.” -mondta.

Beszéde végén ismertette azt is, hogy 1956-ban Lengyelország vérszállítmánnyal, élelmiszerekkel segítette a magyar forradalmárokat. A jelenidőkről beszélve köszönetét nyilvánította ki:

“Magyar testvéreink velünk voltak a 21. század nehéz pillanataiban, a szmolenszki katasztrófánál, valamint Lech Kaczynski lengyel államfő halálakor.”

A megnyitó beszéd után lengyel és magyar előadók tartották meg prezentációikat, melyek a magyar-lengyel kapcsolat különböző aspektusairól szóltak.

Az emlékülés záróbeszédét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke tartotta.

“Az erős, szuverén és független lengyel állam nélkül nem létezik egyensúlyteremtésre képes Közép-Európa. Ilyen Közép-Európa nélkül pedig Európa ismét és végleg elveszítheti egyensúlyát, és ezáltal nemcsak a mi térségünk, hanem Európa valamennyi országa és nemzete kiszolgáltatottá válhat Európán kívüli érdekeknek”- hangsúlyozta ki mondandójában.

Az emlékülés ünnepélyes állófogadással ért véget.

(KIEMELT KÉP: Press77 / Erki Ádám)

Vélemény, hozzászólás?

Betekintés a következő cikkbe

Ady Endre: ÁTKOZOTT A GONDOLAT

hét dec 31 , 2018
A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja. A műveltségről, irodalomról írt cikkei a fejlődést és a haladást sürgetik. Költészetének témái az emberi lét minden jelentős területére kiterjednek. Hazafi és forradalmár, példamutató magyar és európai. A szerelemről vagy a szülőföldjéről írt versei éppoly lényeges […]

Belépés

Press77 Facebook

  • A Press77 magazin megújult formában és tartalmakkal indult újra.
  • Jó olvasást és hasznos informálódás kiván minden kedves olvasójának a
  • Press77 szerkesztősége.
toggle