Krónika: Az Országgyűlés december 10-i ülése

Az újabb üléshét az azonnali kérdésekkel és válaszokkal, valamint interpellációkkal vette kezdetét, ám e ülésnap nem emiatt hagy maga után nyomot. Press77 / MTI

 

 

Napirend előtt

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló arról beszélt napirend előtt, hogy Magyarország sokszínűségéhez hozzátartozik, hogy évszázadok óta számos más nép is lakja földjét. A magyarországi szlovénség pedig él, és nem csupán vegetál -hangsúlyozta, és kitért a számukra nyújtott jelentős kormányzati segítségnyújtásra.

“Bár közösségünk létszámában kicsi, de őshonos jelenlétük, kialakult hagyományaik jelentik azt a kincset, amelynek a továbbadásán folyamatosan dolgozunk.” -mondta.

A napirend elfogadása után minden frakció képviselője ügyrendi felszólalásra jelentkezett.

Tóth Bertalan (MSZP) azt követelte, hogy a parlament igenis szavazzon külön-külön mind a 2925 napirend-módosító javaslatról,

Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt kifogásolta, hogy míg az ellenzéki páholyokban ülőket az Országgyűlési Őrség mindig arra kéri, ne készítsenek fotót és videót, addig a Fidesz páholyából folyamatosan fotókat, videókat készítenek.

Vadai Ágnes (DK) azt sürgette, hogy Kövér László házelnök rendészeti jogkörével élve vonja vissza az Országgyűlési Őrség tagjait az ülésterem bejáratától és az ahhoz vezető lépcsőtől, mert “a jelenlétük megfélemlítően hat országgyűlési képviselőkre”. “Rám nem” -tette hozzá.

Kocsis Máté (Fidesz) szomorúnak nevezte, hogy az ellenzék hazugsággal hergeli az embereket, “ez egy kutyakomédia, hisztériakeltés”. Arra kérte az ellenzéket, hogy próbáljon meg a parlament hatékony működésében együttműködni. Hozzátette, a baloldali ellenzék napirend-módosító kezdeményezése formailag sem alkalmas döntésre.

“Fejezzék be a hisztériakeltést!” -szólította fel az ellenzéki képviselőket.

Burány Sándor (Párbeszéd) példátlannak nevezte, hogy az Országgyűlés többsége a házszabály szerint beadott módosító indítványokról történő határozathozatalt törvényellenesen megakadályozza. Obstrukciót lehet törvénytelenül folytatni, de lehet úgy is, hogy a törvényes lehetőségeket kihasználva az ellenzék megpróbálja lassítani a Ház működését, mert nem ért egyet egy törvényjavaslattal.

Keresztes László Lóránt (LMP) a házbizottság ülésének összehívását kérte a házelnöktől, aki erre úgy reagált: a megfelelő időben össze fogja hívni a testület ülését.

Vejkey Imre (KDNP) megerősítette: az igazságügyi bizottság eseti jellegű állásfoglalása a kérdéses 2925 javaslatról szól.

Kövér László ezután lezárta az ügyrendi vitát.

Ezt követően az ellenzéki pártok hangos sípszóval és bekiabálásokkal zavarták meg- tiltakozásképpen- az Országgyűlés plenáris ülését. Történt ez azután, hogy csomagban szavaztak a képviselők a napirendhez (a munkaidőkeretről kapcsolatos) benyújtott 2925 módosító javaslatról. Az ezt követő ügyrendi vita után- néhány független képviselő kivételével (A Mi Hazánk párt tagjai) -a teljes ellenzék kivonult az ülésteremből.

Az interpellációk sorát Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kezdte meg, aki azonban először a Házban lezajlott korábbi, a napirend elfogadásával kapcsolatos szavazásról szóló ügyrendi vitára reflektált.
A házelnök, Kövér László arra szólította fel: térjen interpellációja tárgyára.
Miközben az ellenzéki képviselők elhagyták az üléstermet, Z. Kárpát Dániel azt mondta: senki sem gondolhatja komolyan, hogy ilyen körülmények között el lehetne mondani egy interpellációt,

“Ezért a magyar demokrácia emlékei iránti tisztelet okán”

Nem kívánt élni a lehetőséggel, és frakciójával együtt szintén elhagyta az üléstermet.
Ezt követően csak kormánypárti felszólalások hangzottak el e napon.

Fidesz: mekkora közútfejlesztés lesz a fővárosban?

Szatmáry Kristóf  arra várt választ: jövőre mekkora közútfejlesztés valósulhat meg Budapesten? Mint mondta, fővárosiak tízezrei élnek még lebetonozatlan utcákban.
Elmondta: a fővárosi Fidesz csaknem egy éve döntött arról, hogy kezdeményezi a belterületi földutak ellátását szilárd burkolattal. A kormány csaknem 10 milliárd forintos forrást különített el a jövő évi büdzséből, a kerületi önkormányzatok november végéig jelentkezhettek támogatásra.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt felelte: hamarosan döntés születik a beérkező pályázatokról, amelyek tizennégy kerületből futottak be 8,86 milliárd forint értékben összesen 188 útszakaszra. Ezek teljes hossza 45 kilométer. Vagyis a beérkező igényeket a kormány teljesíteni fogja.
A fejlesztéseket a jövőben ütemezetten valósítják meg, 2022-ig minden földút lebetonozása megvalósulhat -folytatta. Budapesten 260 kilométernyi szilárd burkolat nélküli út van, ezek korszerűsítését 50 milliárd forint szolgálja majd a következő években.

A képviselő a választ elfogadta.

KDNP: milyen energiatakarékossági programok várhatók?

Móring József Attila  azt kérdezte: milyen lakossági energiatakarékosságot ösztönző program várható a jövőben?
Rámutatott: az elavult háztartási eszközök energiatakarékosra cserélését szolgáló Otthon Melege Program eddig több mint 200 ezer családon segített. A program környezetvédelmi célokat is szolgál, annak hatására jelentősen csökken éves szinten a szén-dioxid kibocsátás.
Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: eddig tíz alprogramot hirdettek a lakóépületek és a háztartások energiahatékonyságának javítására. A novemberben megnyitott háztartásigépcsere-programra a tavalyinál kétszer többen, 119 ezren jelentkeztek. Bár a keret kétmilliárd forint volt, a kormány biztosítani fogja az igényelt ötmilliárd forintnyi támogatást.
A kormány az Otthon Melege Program keretében eddig több mint 320 ezer háztartásnak nyújtott támogatást mintegy 35 milliárd forint értékben, ezek eredményeként évente 300 millió kilowattórányi energia-megtakarítás köszönhető, ami mintegy százezer háztartás éves fogyasztásával egyenértékű.
A háztartások átlagosan 10 és 180 ezer forintnak megfelelő összeget spórolnak a programnak köszönhetően, évente mintegy 10 milliárd forint értékben.

“A tárca folyamatosan vizsgálja az újabb pályázati lehetőségeket, újabb alprogramok meghirdetésére készülnek”-hangsúlyozta.

A képviselő a választ elfogadta.

Fidesz: hogy állnak az ukrán-magyar kapcsolatok?

Zsigmond Barna Pál  azt kérdezte: a magyar-ukrán kapcsolatok alakulása fényében hol tartunk most a kárpátaljai magyarság jogainak megvédése terén? Várható-e a kialakult konfliktus feloldása, hogy az ukrán kormány belássa: a nemzeti közösségek szerzett jogai elidegeníthetetlenek?Azt mondta: a határon túli magyar közösségek közül a kárpátaljaiak helyzete a legnehezebb, szerzett jogaikat az ukrán kormány folyamatosan csorbítja. Sorolta az ott élő magyarokat ért visszásságokat, hozzátéve: az Európai Unió és a NATO tagállamai folyamatosan kitérnek az állásfoglalás elől.
Örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány és a külügyi tárca eddig is határozottan kiállt a kárpátaljai magyarság védelme érdekében.

“Az Ukrajna elnöke által sürgősséggel beterjesztett állampolgársági törvénytervezet visszavonása nagy mértékben köszönhető a miniszter, a minisztérium, de a tejes magyar politika és közélet erőfeszítéseinek”.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt felelte: a helyzet további párbeszédért kiállt. Felidézte: a kormány hangosan támogatta Ukrajna vízumliberalizációs törekvéseit és az unióval kötött társulási megállapodást,

“Ezért is éltük meg hátba szúrásként a sorozatos magyarellenes lépéseket”

Hangsúlyozta: Magyarország és a kormány korrekt partnere Ukrajnának, fenn kívánja tartani a párbeszédet, de a jogfosztás befejeztéig, az elvett jogok visszaállításáig Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna euroatlanti törekvéseit.

A választ a képviselő elfogadta.

(KIEMELT KÉP: Press77 / Erki Ádám)

Vélemény, hozzászólás?

toggle