Az “R-nap” margójára- Képviselői vélemények

Magazinunk az elfogadott törvénymódosítással kapcsolatban kérdezett parlamenti képviselőket. 1kérdés- 1 válasz, rövid interjúk.

 

 

 

Elsőként Lukács László Györgyöt szólaltattuk meg, akivel közvetlenül az ominózus törvénymódosítás megszavazása után beszélgettünk.

Press77:- A Parlament mai napon történt eseményeiről szeretnénk megismerni véleményét, kérem ismertesse azokat.

Lukács László György: -A mai parlamenti ülésen próbáltuk elérni azt, hogy a rabszolga-törvényként ismert, munkavállalókat érintő jogszabály változások ne lépjenek érvénybe. Az obstrukció ennyit bírt.
A Fidesz gond nélkül – szerintem házszabály ellenesen- megakadályozta, hogy lekerülhessen a napirendről. Olyan furcsaságok voltak, hogy úgy is lehetett szavazni a gépről ha a kártya nem volt behelyezve. Úgy gondolom: olyan visszaélések voltak, amelyek az egész szavazást-így a többi törvényét is- hátrányosan érintik. Itt nem állunk meg, hanem megyünk a Sándor-palotához. Felmegyünk és megkérjük Áder Jánost, hogy ezt a törvényt ne írja alá.

 

Tóth Balázst, az LMP önkormányzati képviselőjét a Kossuth téren kezdődő tüntetéskor kérdeztük.

Press77: – Véleménye szerint ekkora tömeg amely megjelent itt, meghátrálásra késztetheti a törvény alkotókat?

Tóth Balázs: – Szerintem az a helyzet, hogy ezzel a rezsimmel szemben csak egy sokkal-sokkal nagyobb tömeg tudna hatni. Példaként láthattuk a netadó esetében: a kormány akkor meghátrált. Egyelőre az itt megjelentek számából nem látom ezt.

 

Steinmetz Ádámot, a Jobbik parlamenti képviselőjét a Margit híd elzárásakor szólaltattuk meg.

Press77: A Jobbik a mai napon átnyújtotta petícióját Áder Jánosnak. Véleménye szerint ennek lehet olyan hatása, hogy a köztársasági elnök nem írja alá a törvényt?

Steinmetz Ádám: A Jobbik minden alkotmányos lehetőséget megragad annak érdekében, hogy ez a törvény ne kerüljön kihirdetésre, illetve aztán később ne lépjen életbe. Ezért adtuk át ezt a petíciót a köztársasági elnök úrnak, aki megteheti, hogy nem írja alá. Újratárgyalásra visszaküldheti az országgyűlésnek. Ezen kívül az Alkotmánybírósághoz is fordulunk. Valamint a mai napon népszavazási kezdeményezést is elindítottunk. Minden parlamenti eszközt kimerítettünk, így az emberek erejében is bízunk. Reményeink szerint a kormány vissza fogja vonni. Hiába Kósa Lajos adta hozzá a nevét, valójában ez a kormány elképzelése. Nem hagyhatjuk, hogy az embereket tovább strapálják, sokszor a családjuk kárára. Ezért vagyunk most itt.

 

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Mohai Balázs)

Vélemény, hozzászólás?

toggle