2018.december 16-i események

Magazinunk négy képviselőt szólaltatott meg az utóbbi napok fejleményeiről –
“a frontvonalból”. 
1 kérdés- 1 válasz, rövid interjúk

 

 

 

Elsőként Jakab Péter, a Jobbik szóvivője válaszolt telefonon feltett kérdésünkre.

Press77: -Kérem fejtse ki röviden álláspontját az MTVA székházánál történtekkel kapcsolatban. Véleménye szerint várható az ellenzéki pártok között együttműködés?

Jakab Péter: -Azt szeretnénk elérni, hogy a közmédia szolgáltató biztosítsa a kiegyensúlyozott tájékozódáshoz való hozzáférést mindenki számára, és tudják az emberek: akik itt tüntetnek Budapesten vagy vidéken ők nem Soros-bérencek, nem migránspártiak, hanem magyar dolgozók, magyar fiatalok. Akik nem akarnak rabszolgasorban leélni egy életet. Ezért vagyunk itt. Egyelőre akadályozzák a munkánkat… Az együttműködéssel kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy egyeztetés nyilvánvalóan folyamatosan van. Megvitatjuk a lehetőségeinket.

Tordai Bencét (a Párbeszéd parlamenti képviselőjét) is megszólaltattuk, akit szintén az eseményekről, valamint az összefogás lehetőségéről “faggatunk”.

Press77: Kérem ismertesse olvasóinkkal az eddigi eseményeket, fejleményeket.
Mi a véleménye a többi párttal való összefogás lehetőségéről?

Tordai Bence: Szombaton “rá pihentünk” a vasárnapi tüntetésre. Látható, követhető volt, hogy mi zajlott Budapesten: a Hősök terén, valamint az MTVA székházánál. Igazság szerint ezzel kapcsolatban nem vagyok a leghitelesebb tudósító, mivel a Hősök teréről Szegedre indultam. Ott is egy hatalmas létszámú, talán a legnagyobb vidéki tüntetés zajlott, közel 2000 ember részvételével.
Ez olyan volt, mintha Budapesten egy 20-25ezres tömeg állt volna össze. Ez nagyon lelkesítő volt! Visszaérvén a fővárosba, egyből az MTVA székházához mentem. Azt láttuk, hogy ide a székházba számos ellenzéki képviselő bejutott. Vannak olyanok, akik azóta is “táboroznak”. Este már nem tudtam bejutni. Így az utcán tartjuk a “frontot”. Több alkalommal is tettünk kísérletet arra, hogy akár a stúdiókba, akár a vezérlőtermekbe bejussunk és ott adásban beolvashassuk a tüntetők öt követélését. Az összefogással kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy folyamatosan zajlik az egyeztetés.
A mai napon is lesz ilyen. Magunk részéről azt szeretnénk, hogyha hosszabb távú, az egész rendszer ellen szerveződő ellenállásnak a formai keretét sikerülne megalkotnunk.

A szintén Jobbikos Varga- Damm Andreát arra kértük, hogy számoljon be nekünk az MTVA székházán belül történt eseményekről.

Press77: Kérem számoljon be olvasóinknak a székházban történt eseményekről részletesebben.

Varga- Damm Andrea: Éjfél körül jutottam be, különösebb akadály nélkül. Odavittek a képviselőtársaimhoz, akik egy nagy teremben ültek. Ekkor az volt látható, hogy szeretnénk valami fajta komolyabb lépést tenni, hogy segítsenek az ötpontból álló közleményt megjelentetni. Képviselőtársaim kimentek az emberekhez lelkesíteni, beszélni velük. Később, amikor vissza szerettek volna jutni, nem engedték be őket. Ugyan egy óra múlva vissza tudtak jutni, de már egy teljesen másik terembe mint ahol voltunk. A kialakult feszült helyzetet az MTVA dolgozói megelégelvén, jobban látták ha minket visznek abba a helységbe, ahol tartózkodtak. A stúdiótól pár lépésre… Miután átmentünk (éjjel 2- kor), láttuk nem tudunk semmit se tenni. Ezért kénytelen voltunk az 5:55-ös kezdést megvárni, hogy beolvassák-e az említett követeléseket. Eközben Hadházy Ákossal felvették ezt. Hátha hajlandóak a híradóban leadni… Ekkor szembesültünk azzal, hogy nem. Miután nem történt meg a leadás-egyébként mindegyikünknél volt alaprajz- Varju Lászlóék elindultak a híradó stúdiója felé. Innen kezdve elkezdődött a „ramazuri”,ott személyesen nem voltam jelen. Igazság szerint nem szeretem sem a fizikai konfliktusokat, sem az erőszakot. Reggel már nem lehetett bemenni a székházba, képviselőtársaim is csak a kerítést átmászva tudták ezt megtenni. Az a jó pár képviselő aki a délelőtt folyamán szeretett volna bejutni, valószínűleg ott is maradnak. Annyit tudtam még tenni, hogy a Belügy Minisztériumnak írtam egy levelet. Ebben arra kérem őket, hogy utasítsák a rendőröket, hogy engedjék be Őket. Egyébként közintézménybe kötelességük lenne. Reménykedem abban, hogy ennek lesz olyan hatása ami miatt délután amikor visszamegyek, beengedjenek.

Végül Schmuck Erzsébet (az LMP parlamenti képviselője) nyilatkozott nekünk.

Press77: Az eddigi demonstrációk, illetve képviselői megnyilvánulások között elég egyedi volt a pártok nő politikusai közötti, mintegy “kéz a kézben” való összefogás.
Kérem, erről ismertesse véleményét.

Schmuck Erzsébet: Egyértelműen látszik, hogy a „rabszolga-törvény” egységes ellenzéket, ellenállást kovácsolt. Ez elkezdődött az Országgyűlésben, a nevezett törvény szavazásakor. Ezt követően az utcán is elindult a tiltakozás. Magam is rögtön -a parlamenti jelenlét után- kimentem a Kossuth térre. Azóta sokszorosára nőtt a tiltakozók száma. Vasárnap egy olyan tüntetés volt, amit civilek, szakszervezetek és az ellenzéki pártok együtt szerveztek. A női politikusaink kaptak megszólalási lehetőséget. Azzal, hogy fehér sapkában a menet elején vonultunk, megmutattuk, hogy közösen –és ténylegesen együtt érezve az emberekkel- elutasítjuk ezt a törvényt. Tesszük ezt azért, mert ez a törvény családokat tehet tönkre.

 

(KIEMELT KÉP: MTI Fotó / Krizsán Csaba)

Vélemény, hozzászólás?

toggle