Krónika: Az országgyűlés 2019.január 3-i rendkívüli ülése

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére összehívott parlamenti ülésen a kormánypártok tagjai közül egy sem jelent meg, így az határozatképtelen volt.
Press77 / MTI

 

 

 

E napon így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el, amelyekre a kormány nem reflektált.
Az ülésnap eredetileg tárgyalni lett volna hivatott a tavaly december 12-én lezajlott parlamenti szavazásról, valamint a december 16-17-i, a köztelevízió székházánál történtekről.

A napirend előtti felszólalások- a házszabálynak megfelelően- megtartásra kerültek:
Elsőként Jakab Péter (Jobbik) tartotta meg beszédét, melyben arról értekezett, miszerint a kormánypártok távolmaradásukkal azt üzenik:

“A népet halálra dolgoztatnák, de nekik büdös a munka!”

A december 12-én elfogadott törvényekről szólva- köztük az ún. “rabszolgatörvény” -nem léphetnének életbe. Nemcsak azért, mert szabálytalanul fogadták el őket, hanem azért is, mert azokat a magyar nép nem akarja.
Kitért a székháznál történt eseményekre is, kifejtve álláspontjukat:

“Csak diktatúrákban fordulhat elő, hogy fegyveres őröket küldenek az ellenzéki képviselőkre!”

Zárásként az elmondottakhoz hozzátette:

“A Fidesznek most rossz, mert a nép felébredt!”

Ezt követően Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője felszólalása keretében frakciótársaival, valamint a DK és az MSZP jelenlévő képviselőivel, egy esküt olvasott fel. Arra tettek fogadalmat, hogy az “ellenállás” céljaihoz és a magyar emberek követelésének öt pontjához hűek lesznek, annak megvalósítása érdekében minden demokratikus ellenzéki erővel együtt dolgoznak. Minden fórumon képviselni, terjeszteni fogják a követeléseket, melyek a következőek:

  • a közmédia ne párt-, hanem közszolgálatot lásson el,
  • tiltsák be a fizetett kormánypropagandát,
  • vonják vissza a rabszolgatörvényként emlegetett jogszabályt.
  • Emellett a kevesebb rendőri túlóra, a független bíróságok, az európai ügyészséghez való csatlakozás is e kiáltványban szerepel.

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető, majd a Demokratikus Koalíció képviseletében Vadai Ágnes következett volna szólásra, de a két frakció képviselője elhagyta az üléstermet Szabó Tímea felszólalását követően.
Utolsóként Keresztes László Lóránt (LMP) mondta el napirend előtti felszólalását. Ebben azt hangsúlyozta, hogy a “rabszolgatörvény” elfogadásával Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz elárulta a magyar embereket.
A gazdaságpolitika célja csak az, hogy az olcsón foglalkoztatható magyar munkavállalókra építve multinacionális cégek beruházásait hozza Magyarországra.

“Ennek bérválság lett az eredménye, az unióban csak Bulgáriában van nagyobb szegénység, mint Magyarországon, több százezer ember emiatt külföldre ment, de ezt a folyamatot a Fidesz tagadja” – hangsúlyozta ki az LMP társelnöke.

A felszólalásokat követően Latorcai János levezető elnök közölte, hogy a Fidesz és a KDNP gépi szavazást kért a napirend elfogadásához. Ennek idején csak a Jobbik, illetve független képviselők tartózkodtak az ülésteremben, így az Országgyűlés nem volt határozatképes. A napirendet nem fogadták el, az ülést a levezető elnök lezárta.

 

(KIEMELT KÉP: MTI fotó/ Koszticsák Szilárd)

Vélemény, hozzászólás?

toggle