Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Gondviselés tenyerén vagy az állam (kegyelem) kenyerén…a hajléktalanságról

A Deák-téri Evangélikus Egyházközség adott otthont 2019. január 21.-én egy a hajléktalanság, a fedél nélküliek helyzetével foglalkozó kerekasztal beszélgetésnek.
A rendezvény házigazdájaként Kamarás István vallás szociológus diszponált.

 

 

A téma szakavatott szószólói Ferge Zsuzsa szociológus, dr.Beer Miklós a Váci Egyházmegye püspöke és Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkésze voltak.

Kamarás István bevezetőjében egy személyes kötődését osztotta meg a hallgatósággal -az azóta már elhunyt –fedél nélküli emberrel kapcsolatosan.

Ferge Zsuzsa szociológus hangsúlyozta, hogy a hajléktalanság kezelése, megoldhatósága az állam feladata. Kifejtette, hogy lenne erre megfelelő pénzeszköz, ha az időnkénti oktalan pazarlás helyett többet fordítanának a probléma kezelésére.

dr. Beer Miklós püspök hozzászólásában elhangzott: a keresztény hívők, a katolikus egyház részéről a szociális érzékenység hiánya, a társadalom perifériájára sodródott-olykor sodortatott- emberek iránt.
Véleménye szerint nem elég a „szalon kereszténység”igazi mélyen érző hittel kell fordulni az elesettek felé. Rámutatott arra is ,hogy nem egy katolikus közösség igenis érdemben tesz a nehéz sorsú honfitársaink életének jobbításáért.
Egyház közössége több pasztorációja végzi ezt a feladatot.

Iványi Gábor lelkésztől elhangzott, hogy önkéntes segítői az utcán élők gondozásában élenjáró szerepet töltenek be. Menedékhelyeik pedig számos otthontalannak adnak – ha csak átmenetileg is- fedelet. Szólt a “láthatatlan” hajléktalanok helyzetéről is.

A kerekasztal beszélgetésből leszűrhető, hogy azok a tüneti megoldások amelyek a hajléktalanok, a kilakoltatottak helyzetének megoldását célozzák, messze nem elegendőek. Sem a rendészeti intézkedések, sem a zsúfolt és jószerint élhetetlen hajléktalan szállások nem enyhítik igazán azoknak az embereknek a sorsát, akik számtalan esetben önhibájukon kívül kerültek ebbe az embertelen helyzetbe. Sem a gondviselés tenyere, sem az állam szűkösen adott “kenyere” az igazi megoldás.

Átfogó és ténylegesen működő megoldások kellenek. Meg kell szüntetni a financiálisan orientált pénzintézetek, végrehajtók kizárólag adminisztratív – nem az egyedi esetek vizsgálata alapján történő intézkedéseit.

A szociális bérlakás rendszer kiszélesítése, az elesettek ember számba vétele elengedhetetlen.
Fontos szerepe van az emberek szociális érzékenységének, az egyházak hitbeli útmutatásának….

…hisz senkit sem lehet az út szélén hagyni, de az árokba lökni sem.

(KIEMELT KÉP SHUTTERSTOCK)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle