Megnyílt a World Press Photo kiállítás

MTI- Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amelyet szeptember 19-től lehet megtekintetni Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Budapest, 2019. szeptember 18. Érdeklődő a World Press Photo
 2019 pályázat nyertes képeiből rendezett kiállításon a megnyitó napján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2019. szeptember 18-án. MTI/Balogh Zoltán

“A világ szinte összes fontos tavalyi eseményéről manipuláció nélkül tudósít a “World Press Photo” kiállítás. A nemzetközi pályázat idei díjazott felvételei nagyon erősek a történetmesélésben, kiemelten foglalkoznak a női ügyekkel és a migrációval is”

– mondta a tárlatot bemutató szerdai sajtótájékoztatón Révész Tamás fotóművész és fotóriporter, a kiállítás főszervezője.


    Hozzáfűzte: az idei World Press Photo sokkal nagyobb élmény lehet a látogatóknak a tavalyinál, hiszen bár drámai eseményekkel szembesülnek, nem annyira “durvák” a képek, mint amit az előző években megszokhattak.
    Az idei World Press Photo kísérő kiállítása Borsi Flóra “Imagine” című tárlata. A mindössze 26 éves, itthon kevésbé ismert fotóművész mögött már az idősebb pályatársakat megszégyenítő életmű áll. Igazi szupersztár, akinek már a világ számos országában nyílt kiállítása.

A munkája pont ellentéte a World Press Photo tényszerűségének, az alkotásain minden a szabad manipulációról szól

– emelte ki Révész Tamás.


    A sajtótájékoztatón Sophie Boshouwers, a World Press Photo Alapítvány kurátora kihangsúlyozta:

Minden évben több mint 100 városban rendezik meg a World Press Photo kiállítást, ezek közül az amszterdami után a budapesti a leglátogatottabb tárlat. A tavalyi World Press Photo kiállítást 45 ezren látták a Magyar Nemzeti Múzeumban.


    2019-ben nyolc kategóriában – általános hírek, környezet, természet, hosszú távú projektek, portré, hír és sport, az év képe, valamint újdonságként az év képriportja – több mint 4700 fotográfus 129 országból több mint 78 ezer fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri.
    Az idei World Press Photo pályázaton a természet kategóriát Máté Bence nyerte Túlélési ösztön című békás fotójával. A világhírű természetfotós a sajtótájékoztatón elmondta: sosem készít kifejezetten pályázási szándékkal fényképeket, de az erdélyi Kovászna megyében készült felvétel esetében már az első pillanattól tudta, hogy jó pályamunka lehet belőle.
    Máté Bence kitért arra is: fényképein a természet szépségeit igyekszik megörökíteni, általában nem a dráma érdekli. Az étkezési célból levágott lábú békák haláltusáját megörökítő kép abban az értelemben kilóg a sorból, hogy a témája a pusztítás maga.
    A World Press Photo kiállítás október 23-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

KIEMELT KÉP: Balogh Zoltán/MTI

Vélemény, hozzászólás?

Betekintés a következő cikkbe

Képeink Tükrében- megnyílt a kiállítás

vas Sze 22 , 2019
Press77– Szeptember 12-én megnyílt kiállítás érdekességét az adja,hogy az alkotás folyamata során két művész nemcsak együtt működve alkot,hanem két hónapig együtt is él. A  2016 őszén alakult Heimat & Welt művészcsere program keretén belül két képzőművész két hónapig együtt él és egy közös kiállítási anyagon dolgozik. A Liget Galériában 2019 szeptemberében […]

Belépés

Press77 Facebook

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán. Kellemes informálódást és jó olvasást kiván
  • a Press77 magazin szerkesztősége
  • #vigyazzunkegymasra
toggle