Hova tovább Magyarország?- interjú Szilágyi Györggyel

A jobbik országgyűlési képviselőjével beszélgettünk korrupcióról, az országhelyzetéről és az ellenzékiségről. Interjú.

Szilágyi György,a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Bevezetésképpen kérem ismertesse olvasóinkkal útját a politikába.

– Mindig is érdekelt a politika, már egészen fiatalon hobbiként tekintettem rá. Mindig is foglalkoztatott. Abban az időben amikor még a MIÉP az országgyűléstagja volt(1998-2002 között), akkor Bognár László mellett dolgoztam, mint szakértő, társadalmi munkában. 2008.óta a Jobbik Magyarországért Mozgalomban politizálok, ahol többféle tisztséget is betöltöttem már. 2010 óta vagyok országgyűlési képviselő. Jelenleg a Jobbik frakcióvezető helyettese és az országgyűlés jegyzője vagyok.

Képviselőként a korrupció témája az egyik mellyel gyakran foglalkozik. Hogyan látja ezt a helyzetet a jelenlegi Magyarországon?

– Úgy gondolom, hogy ma az egyik legnagyobb métely hazánkban a korrupció. 2010 óta ez szinte mindenkit ellep, és ez ellen kötelességünk küzdeni. Sokszor elfelejtik, hogy ha költségvetésből, vagy akár az uniós forrásokból különböző pénzeket megcsapolnak egyesek, s ezt saját célra fordítják, az valamennyiünk pénze. Magyarán ezt minden egyes itt élő embertől lopják el. Példaként említve: ha a tömegközlekedési eszközön emelik el a pénztárcáját több tízezer forinttal, akkor többségünk felháborodik. Ugyanakkor ha ezt ilyen forrásokból teszik, akkor nem tízezreket, hanem sok esetben százmilliókat lopnak el tőlünk, azt észre sem veszik. Lebontva az elmúlt 9 évet látszik, hogy minden egyes magyar családtól több milliót vettek el ily módon, holott ezt a közjó érdekében is lehetett volna használni. Minden ellopott forinttal gyermekeink jövőjét károsítják meg! Mást ne említsek: a mai Magyarországon borzalmas állapotok uralkodnak az egészségügyben, oktatásban és még sorolhatnám mennyi területen. Az egészségügynél maradva és csak egy számadatot tekintve: jelenleg mintegy 22.000 ember hal meg évente csak azért mert nem kapott megfelelő ellátást a pénzhiány miatt. Sajnos, nagyon sok példát tudnék még felsorolni! Ha az említett forrásokat nem csókosoknak, rokonoknak és egyéb hű oligarcháknak játszanák át, máris sok probléma megoldódna az országban. Véleményem szerint ez az egyik legégetőbb probléma!

– Említette a korrupció elleni küzdelmet. Ön, mint országgyűlési képviselő ezt miként tudja megtenni?

– Egy olyan világban, melyet a jelenleg kormányzó párt épített nagyon nehéz! Az ügyészség, a rendőrség abban érdekelt, hogy azokat a korrupciós cselekményekben amelyekben érdekeltek, eltussolja. Egy ilyen közegben rendkívül embert próbáló sikereket elérnünk. Úgy vélem az egyetlen lehetőség a nyilvánosság. A különböző ilyen ügyeket fel kell tárnunk, és a nyilvánosság tudtára hozni. Erre jó példa a mindenki által jól ismert Elios-botrány, amely során az állampolgárok duplán fizették meg ennek az árát: 13 milliárd forintos uniós forrást nem kért vissza Magyarország. Ez annyit jelent, hogy ez az összeg az illetékesek zsebébe vándorolt, és ezt a pénzt utána a költségvetésből finanszírozták végül. Természetesen az érintetteknek a hajszála sem görbült. Pedig ezt az ügyet az OLAF (Európa csalás elleni hivatala-SZERK.), is felderítette.

Más „vizekre” evezve: ellenzékiként hogyan látja esélyeiket az egy hét múlva aktuálissá váló önkormányzati választásokon? Az összefogás lehet a „recept”?

– Ez két kérdés, de szinte egy: ezen a választáson nem az a tét, hogy egyes pártok hogyan szerepelnek, hanem az ,hogy ez az ország egypárti rendszer felé fog-e elmozdulni, vagy egy demokratikus jogállamban szeretne-e élni? Itt tartunk most jelen pillanatban! Az ellenzéki oldalon egyértelmű az a törekvés, miszerint azt a diktatórikus folyamatot-mely már elindult- megállítsuk. Ez kizárólag együttműködve lehetséges! Amíg az ellenzéki pártok egymással versengenek-marakodnak, addig mindig a hatalmon lévő párt fog nyerni. Tehát nem csak az tét, hogy az egyes önkormányzatok, települések, kerületek miként tudják felhasználni forrásaikat, hanem az is hogy egyáltalán lesz-e még demokratikus választás ebben az országban, és jogállamban fogunk-e élni? Meglátásom szerint, ha ez az egyeduralom folytatódik, akkor rövid időn belül megfognak szűnni az ellenzéki pártok, és visszatérünk az egypárt rendszerhez. Így teljhatalmú lesz a vezető, aki bárkivel bármit megtehet. Sajnos ezt manapság is már tapasztalhatjuk… Aki felmeri emelni szavát,azt megpróbálják eltaposni, ellehetetleníteni. Úgy gondolom, ez most egy olyan harc mely Magyarország jövőjéről szól. Nincs más lehetősége az ellenzéknek, mint az hogy ezt az egyeduralmat megpróbáljuk megdöntetni.

A különböző médiumokban is lehet olvasni, hallani, hogy ellenzéki képviselőket valamilyen atrocitás éri. Személy szerint tapasztalt ilyet?

– Minden egyes ellenzéki képviselőt nagyon sok atrocitás éri nap, mint nap. Folyamatosan megpróbálják a képviselői jogokat nyirbálni. De folytatják azokat a lejárató kampányokat, „befeketítéseket” is, melyekkel a választópolgárokat ostromolják. Nem egyszer mondvacsinált törvényekkel próbálnak minket ellehetetleníteni. Az igazi probléma az lesz, ha ez lemegy a társadalom szintjére is. Ez egyébként szintén elkezdődött már: gondoljunk itt például arra a propagandára, miszerint megmentették a devizahiteleseket… Az igazság ezzel szemben az, hogy nap mint nap folynak az e miatti kilakoltatások.

– Befejezésképpen….és akkor hová tovább Magyarország Ön szerint?

– Szeretnék egy olyan jogállamban élni, ahol betartják a demokrácia elveit. Ahol egy olyan társadalomban élhetünk, amelyben nem az számít, hogy ki melyik pártra szavazott, hanem az emberi értékek. Nem utolsósorban pedig szeretnék egy olyan jövőt, ahol nem az ígéretekre, kiosztott burgonyára vagy rezsiutalványokra szavaznak az emberek, hanem arra: ki mit tesz a polgárokért és a hazánkért.

Vélemény, hozzászólás?

Betekintés a következő cikkbe

Lezajlott Magyarország első TikTok fesztiválja

hét okt 14 , 2019
Press77– Nagy sikerrel lezajlott Szeptember 29.-én az ország első TikTok fesztiválja, ahol több ezzel kapcsolatos díjat is átadtak a szervezők. De mi is ez az új őrület? A TikTok napjaink leggyorsabban fejlődő közösségi média platformja, amelyet már több mint 1 milliárdan töltöttek le. A döntően 15 másodperces videók készítésére és […]

Belépés

Press77 Facebook

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán. Kellemes informálódást és jó olvasást kiván
  • a Press77 magazin szerkesztősége
  • #vigyazzunkegymasra
toggle