A T. Ház megválasztotta a legfőbb ügyészt valamint egy alkotmánybírót

Press77- Polt Pétert újra megválasztották legfőbb ügyésszé, míg Handó Tündét alkotmánybíróvá választották az Országgyűlés mai ülésén.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, megválasztott alkotmánybíró, Szalayné Sándor Erzsébet az alapvetõ jogok biztosának a Magyarországon élõ nemzetiségek jogainak védelmét ellátó megválasztott helyettese és Polt Péter újraválasztott legfõbb ügyész esküt tesz az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Mögöttük Orbán Viktor kormányfõ, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kövér László házelnök (középen, j-b). MTI/MTI Fotószerkesztõség/Balogh Zoltán

E két tisztségről titkos szavazáson voksoltak a parlamenti képviselők, melyet a mai ülés végén tartottak.

Az egyórás szavazás során Handó Tündét 134 igen szavazattal, 27 ellenében választotta meg a képviselők. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint a testület tagjává minden olyan jogi végzettségű, büntetlen előéletű magyar állampolgár megválasztható, aki 45. életévét betöltötte, de még nem töltötte be a 70. életévét.
A jogszabály szerint az Országgyűlés – kétharmados többséggel – az Alkotmánybíróság tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok, vagy legalább húszévi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja. Handó Tünde, aki jelenleg az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veszi át a Fidesz-KDNP jelölése után. Megbízatása tizenkét évre szól.

Polt Péter kilencéves mandátuma idén decemberben jár le. Az Országgyűlés 2010. december 6-án választotta legfőbb ügyésszé, de korábban – 2000 és 2006 között – egyszer már betöltötte ezt a tisztséget. Az Országgyűlés Áder János köztársasági elnök javaslatára újabb kilenc évre választotta meg a pozíció betöltésére, 134 igen és 24 nem szavazattal.

Vélemény, hozzászólás?

Betekintés a következő cikkbe

Elhalasztották a Jobbik tisztújító kongresszusát

hét nov 4 , 2019
Press77- Ahogyan az korábban megírtuk: November 9-re tisztújító kongresszust hívott össze a Jobbik Magyarországért Mozgalom,de mint kiderült: ezt halasztják. A párt október 29.-i országos választmányi ülésén a delegáltak nem támogatták,az újonnan megválasztásra kerülő Országos Elnökség két és félévre való megválasztását. Mivel az egyik elnök jelölt, Jakab Péter ehhez az alapszabályzat […]

Belépés

Press77 Facebook

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán. Kellemes informálódást és jó olvasást kiván
  • a Press77 magazin szerkesztősége
  • #vigyazzunkegymasra
toggle