Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

A visegrádi négyek államfőivel ünnepelték Berlinben a fal ledöntésének 30. évfordulóját

Berlin, 2019. november 9. Andrzej Duda lengyel, Frank-Walter Steinmeier német, Áder János magyar, Milos Zeman cseh (takarásban) és Zuzana Caputova szlovák (j-b) államfõ a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

MTI- A visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országcsoport államfőinek részvételével ünnepelték meg szombaton, Berlinben a német fővárost évtizedekig kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulóját.

A közös megemlékezésen Angela Merkel köszöntőt mondott, és a rendezvény után az államfők a német szövetségi elnök társaságában virágokat helyeztek el a visegrádi országok népeinek helytállása iránti tisztelet jeléül az emlékhely tőszomszédságában felállított szobornál.
  Az ötszögletű – Németországot és a négy visegrádi országot jelképező – talapzaton álló, embernagyságú acélszobor Hans Joachim Albrecht német képzőművész, művészeti teoretikus alkotása. A 2017-ben felavatott absztrakt szobor leginkább egy felegyenesedő embert vagy felszállásra készülő madarat idéz, címe A felemelkedő kuporgó (Die Kauernde, sich aufrichtend).
A visegrádi négyek és a német államfő találkozóját díszebéd zárta a Bellvue palotában, de az évfordulós ünnepségsorozat ezzel még nem ér véget.

Berlinben hét – a fal történetében kiemelkedően fontos – helyszínen a hét eleje óta minden nap tartottak szabadtéri koncerteket, beszélgetéseket, kiállításokat, és sötédetéstől épületek homlokazára vetített fényfestményekkel és korabeli televíziós felvételekkel idézték fel a harminc éve történteket, az előzményekkel és következményekkel együtt.

A központi helyszín a belvárosi Brandenburgi kapu volt, az újraegyesített Németország egyik fő jelképe, amelynél felállították A szabadság felhője elnevezésű installációt. Az alkotás több mint 300 ezer cédulából áll, amelyre a projekthez csatlakozó emberek írták fel évfordulós kívánságaikat, vágyaikat, terveiket. A színes cédulák egy hálóra felfüggesztve, mintegy tíz méter magasban, több mint száz méter hosszúságban hömpölyögnek a kaputól induló sugárút felett.
 

Az évfordulós rendezvénysorozatot is a Brandenburgi kapunál zárták le szombat este. Az ünnepi szónok Frank-Walter Steinmeier államfő, a beszéd után a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) zenekara, a Staatskapelle Berlin tartott hangversenyt Daniel Barenboim vezényletével.

Az együttes Ludwig van Beethoven 5. – Sors – szimfóniáját adta elő egy nagyjából 120 perces műsor keretében, amelyben egyéb zenés és táncos betétek kaptak helyet a német közönség által jól ismert művészek, például a dancehall és a trap stílusú elektronikus tánczene legsikeresebb kelet-németországi származású képviselője, Trettmann előadásában.
A rendezvényre több százezer ember volt kíváncsi, a Németország megosztottságának és újraegyesítésének témája köré szerveződőtt műsort élőben közvetítette a ZDF országos közszolgálati televízió.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle