100 éve történt- Bacsó Béla és Somogyi Béla meggyilkolása

100 éve, 1920. február 17-én két nagyszerű újságíró vesztette életét, csak azért mert nem értettek egyet a fennálló hatalom eszközeivel. Róluk szól cikkünk.

Bacsó Béla és Somogyi Béla Kép forrás:Internet

Bacsó Béla 1891. január 6-án született Kassán, ahol tanulmányait is végezte, majd itt helyezkedett el először újságíróként. Első írásai a “Kassai Napló” című újságban jelent meg. 1919-ben lett a Népszava munkatársa, ahol a megjelent írásai elsősorban a proletárokkal, a paraszti földéhséggel foglalkozott. Ugyancsak toll hegyére tűzte az ún. fehér terrort, amelyről elítélően írt. Később ez lett veszte.

Somogyi Béla 1868. május 16-án látta meg a napvilágot Halastón. A Csáktornyai Tanítóképzőben tanult. 1893-ban Felsővisóra került állami tanítónak. Első cikkei a Népszavában és a Cipészek Szaklapjában Suhogó álnéven jelentek meg 1895–1896-ban. 1897-ben Budapestre került, itt egészen 8 hónapig a Népszava főszerkesztője, ám belső viták miatt távoznia kényszerült a laptól. Utána egy külvárosi iskolában jutott tanítói álláshoz. Közben megszerezte a tanári képesítést is, reál-, majd kereskedelmi iskolában tanított. 1903-tól a Népszava külső, majd az újság 1905-ös napilappá alakulása után annak belső munkatársa. Ugyanekkor megindította a tanítók szervezkedését, majd 1906-ban lapjukat, az “Új Korszakot”, amelyet maga szerkesztett, s az ugyanebben az évben megalakult Magyarországi Tanítók Szabad Egyesülete (MTSZE) elnökévé is megválasztották. Az MTSZE alapszabályait gróf Apponyi Albert nem hagyta jóvá, ennek nyomán Somogyi egy időre beszüntette az Új Korszak kiadását. 1910-ben azonban, miután az akkori miniszter jóváhagyta azokat, újból megjelent az Új Korszak, Zigány Zoltán szerkesztésében, Somogyi kiadásában. Közoktatásügyi államtitkár volt a polgári-szociáldemokrata koalíciós Károlyi Mihály-kormányban. A Magyarországi Tanácsköztársaság idején elvi fenntartásai miatt nem vállalt szerepet; a Tanácsok Országos Gyűlésének tagjaként bírálta azt.

És hogy hol találkozik e két ember sorsa? A halálukban: mindkettejüket elhurcolták, majd a fehér terror Ostenburg-különítménye valahol a megyeri csárda és a fővárosi vízművek között 1920. február 17-én meggyilkolta őket, élettelen testüket a Dunába dobták.

Mi volt a bűnük? Az, hogy nem értettek egyet a fehér terror eszközeivel, és a saját módszerükkel harcoltak ellene: újságíróként megírták a történéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Betekintés a következő cikkbe

A koronavírusról- egy szakpolitikus szemszögéből

csü Már 12 , 2020
Van-e járvány? Miért jó a rendkívüli jogrend? Ilyen és ezekhez hasonló fontos kérdésekről beszélgettünk a Jobbik szakpolitikusával, aki nem mellesleg az általuk létrehozott operatív törzs elnöke is. Interjú Dr. Lukács László Györggyel. – Ki lehet-e mondani felelősség teljesen, hogy járványveszély van, de járvány nincs? – Ki lehet, természetesen. Nyilvánvalóan a […]

Belépés

Press77 Facebook

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán. Kellemes informálódást és jó olvasást kiván
  • a Press77 magazin szerkesztősége
  • #vigyazzunkegymasra
toggle