Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

„25 éve az emberi jogok védelmében Magyarországon”- interjú Dobos Jánossal

25 éve létezik hazánkban egy szervezet, amely a mentális egészségügy megfigyelését tűzte ki egyik céljául. Az alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

Interjú.

A kezemben tartom azt a kiadványt, melyet a 25 éves évfordulójuk kapcsán adtak ki. Ebben ismertetik tevékenységüket és hoznak példákat a mentális egészségügy visszaéléseire. A lapozgatás közben megakad a szemem a következő mondaton:

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért célja, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiátria területén történő emberi jogi sérelmeket és bűncselekményeket. E tevékenységet mindaddig folytatjuk, amíg a jogsértő gyakorlatok meg nem szűnnek…

Press77: – Kérem fejtse ki tevékenységüket kicsit bővebben olvasóinknak.

Dobos János: – Ez az alapítvány egy nemzetközi emberjogi szervezet része, amely 1969-ben alakult az Egyesült Államokban, kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések feltárására. A legfőbb ok az volt, hogy a 60-as években a pszichiátriákon kezelt emberek a társadalom perifériájára szorultak. Jogaikkal érdemben nem foglalkoztak. Gondoljunk csak arra, hogy az 50-60-as években még a CIA is folytatott elmekontroll kísérleteket embereken. Ma már elég sok szó esik erről. Kegyetlenül bántak a kísérletben résztvevőkkel. Ez csak az egyik szála volt a dolognak. A lényeg, hogy olyan mértékűek voltak ezek a visszaélések, szükségszerűen életre hívtak egy ilyen szervezetet. Ez nem is bizonyult alaptalannak később, mivel ahogy terjeszkedett ez az intézmény, egyre-másra derültek ki az adott országokra jellemző jogi és egyéb visszaélések ezen a területen. Magyarországon 1994-ben alakult meg és gyakorlatilag ugyanazt a funkciót látja el mint az Egyesült Államokban.

Press77: – Az esetek hány százalékában járnak sikerrel, és mennyi az, amikor falakba ütköznek?

D.J.: – Ez az évek folyamán elég jelentősen változott. Eleinte (a 90-es években), még nonszensznek számított az, hogy egy pszichiáter ellen eljárás induljon bármely szakhatóság felé. Egész egyszerűen nem volt szokás. Folyamatosan falakba ütköztünk ebben az időben, nem volt mozgásterünk. Évek teltek el mire sikereket értünk el, és elkezdtük lebontani ezeket a falakat. Az első ilyen siker hozta magával a többit: ahogy lett precedens, úgy lett kicsivel könnyebb a „dolgunk”. Idővel kezdett bekerülni a köztudatba, az hogy ez egy létező probléma.

Ma már sok ügyet sikerül végig vinni…

Press77: – Ezeknek az eseteknek a felderítése hogyan működik?

D.J: – Elsősorban minket keresnek meg. Igyekszünk minél több helyre eljuttatni elérhetőségeinket. Szerencsére ebben elég sok partnerre találtunk. Néha előfordul, hogy a médiában látunk egy ügyet amire azt mondjuk: ebben hatékonyan tudnánk segíteni. Ilyenkor kapcsolatba lépünk az érintettel és megvizsgáljuk miben tudunk segíteni.

Press77: – Kicsit más vizekre evezve: Említette, hogy nemzetköziként működik az alapítvány. Ez miben nyilvánul meg?

D.J.: – Kapunk egyfajta szakmai támogatottságot, információcsere zajlik. A különböző tagszervezetek össze szoktak „jönni”, konferenciákat tartunk. Ez nagyon hasznos szakmai részről. Az anyagiakat pedig minden tagszervezet megoldja magának: pályázatok, az adó 1%-ának felajánlásából és nem utolsósorban támogatók által.

Igazából ennyi és nincsen különösebb titok e mögött.

Press77: – Az eddigiek során az alapítványról esett szó. Azonban kérem beszéljen az Ön szerepéről ebben.

D.J: 1996-ban csatlakoztam az alapítványhoz. 2000 óta pedig vezetem és építgetem ezt a csapatot, próbálom vinni a célja felé. Ez pedig nem más mint megtisztítani a mentális egészségügyet a visszaélésektől, illetve az emberi jogok helyreállítása ezen a területen. Nemcsak az alapítványt vezetem, hanem jómagam vagyok a szóvivője is; tehát a média megkeresések során én képviselem a szervezetet.

Press77: – Kicsit visszatérve még: Más szervezetekkel kapcsolatban vannak?

-D.J: Gyakran együttműködünk más szervezetekkel, főleg ha van valami konkrét ügy, amiben átfedések lehetnek. A hivatalos szervekkel is kapcsolatban állunk, hiszen a panaszokat ők vizsgálják. Például az Ombudsmani Hivatallal rendszeresen tartunk kapcsolatot.

Press77: – Befejezésképpen, kérem ossza meg alapítványa jövendőbeli terveit.

D.J: – Szervezetünk célja, hogy legyen egy olyan elmeegészségügy, amelyben nem sérülnek az emberi jogok. Ahol az emberek valódi kezelést kapnak és tényleg azt kapják amit kapniuk kell egy ilyen intézetben.
Ezek azok, amiket szeretnénk elérni.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle