Korlátozásokat vezetnek be Angliában is

MTI- A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus-járvány megfékezése végett – jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Az intézkedés azonnali hatállyal érvénybe lépett, de három hét múlva felülvizsgálják, és ha lehetséges, enyhítik a korlátozások szigorát.

A Brit parlament látképe, London Forrás:Pixabay

Johnson a nemzethez intézett televíziós beszédében közölte: a lakosság mostantól csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésekor léphet az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. A kormányfő azt kérte, hogy ahol ez lehetséges, mindenki inkább szállíttassa házhoz az élelmiszereket.
  

A nem alapvető fontosságú – például elektronikai vagy ruházati – cikkeket árusító üzleteknek azonnali hatállyal be kell zárniuk.
Naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal.
 Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kíván gondoskodni, vagy ha a munkahelyére utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.
A brit miniszterelnök közölte: az előírásnak rendőrségi úton is érvényt lehet szerezni, például bírságokkal vagy a nem engedélyezett gyülekezések feloszlatásával.
  

Nagy-Britanniában hétfő estétől kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt a szabadban sem. A játszótereket, a szabadtéri edzőpályákat, a könyvtárakat és a vallási intézményeket is azonnali hatállyal be kell zárni.
Nem tarthatók emellett esküvők, keresztelők és egyéb ceremoniális társadalmi rendezvények, de a temetések továbbra is engedélyezettek.
 A parkok testedzés céljából látogathatók, de a gyülekezéseket a hatóságok a parkokban is feloszlatják.
 

A friss tájékoztatás szerint az intézkedéseket a kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, három hét múlva áttekinti a helyzetet, és ha az akkori adatok alapján lehetséges, akkor enyhíti a korlátozások szigorát.
A brit miniszterelnök azt mondta: tudja, hogy az előre vezető út nehéz, de a következő időszakban sajnos sokan fognak még belehalni a járványba.
   

 A járvány elleni harcban mindenki sorkatona, mindenkinek kötelessége az összefogás e betegség terjedésének megállítása és sok-sok ezer emberélet megmentése érdekében

– fogalmazott.

   Legyőzzük a koronavírust, és együtt fogjuk legyőzni
   

-emelte ki Boris Johnson

 Tovább ismertette: a kormány hívására eddig 7500 nyugdíjas orvos tért vissza a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) állományába.
 

Johnson már előző esti sajtóértekezletén hangsúlyozta: jóllehet nem akar olyan drákói kijárási korlátozásokat bevezetni, amilyeneket több más európai ország életbe léptetett, de ha a járvány megfékezését célzó ajánlásoknak másképp nem sikerül érvényt szerezni, akkor szigorításokra lesz szükség.

A hétfőn valóra váltott figyelmeztetés előzményeként a hétvégén számos népszerű kirándulóhely és park zsúfolásig megtelt.

A legújabb adatok alapján az Egyesült Királyságban hétfőig 335-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, az azonosított fertőzöttek száma 6650.

Vélemény, hozzászólás?

Betekintés a következő cikkbe

Az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását

ked Már 24 , 2020
MTI- Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a T.Ház. A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és […]

Belépés

Press77 Facebook

  • Köszöntjük a Press77 Magazin főoldalán. Kellemes informálódást és jó olvasást kiván
  • a Press77 magazin szerkesztősége
  • #vigyazzunkegymasra
toggle