Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Koronavírus: Helyzet körkép

Hazánkban és a környező országokban is napról-napra nő az aktív fertőzöttek száma. Hogy áll jelenleg a helyzet? Milyen intézkedések lépnek életbe Magyarországon? Vírus-körkép.

Magyarországon a vasárnapi adatok szerint az aktív fertőzöttek száma 57.302 fő, a gyógyultak száma 20.078 fő,míg az elhunytak száma 1.819.

A hivatalos tájékoztatás szerint eddig 1.083.743 mintavétel történt.

A kormány a vírussal kapcsolatos legújabb intézkedései hétfőtől lépnek életbe, melyek a következőek:

– Szórakozóhelyen, üzletekben, vendéglátóhelyeken illetve a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk viselése, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Az üzemeltetőnek kell intézkednie arról, hogy aki felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, az ne vehesse igénybe a hely szolgáltatását.

– A rendőrség a kiterjesztett maszkhasználati kötelezettséget saját hatáskörben ellenőrizheti, és joga van arra is, hogy szabályszegés esetén intézkedjen az adott hely bezáratására.

– Ezentúl a hivatalos szervek képviselői nem figyelmeztetnek, mint eddig, hanem büntetnek. 

 

Az intézkedésekről Orbán Viktor, a szokásos péntek reggeli rádió interjújában beszélt:

„Én abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani. Tudom, hogy nehéz átállni egy olyan életmódra, amikor mindenkinek védekeznie kell, és elég hosszú ideig voltunk szerintem, mármint a hatóságok hosszú ideig voltak megértőek meg segítőek, de most már a helyzet meg a fertőzések az arányszámai arra kényszerítenek bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogy az óvodában meg a bölcsődében mondják nekünk, tehát most már hozzá kellett mindenkinek szoknia, hogy mi a helyzet, meghoztuk a szükséges jogszabályi döntéseket ezen a héten, és hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik.{…} Eddig az volt a rendőr segít, elmagyaráz, kér. Most hétfőtől büntetni kell, mert aki nem tartja be a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja be az előírásokat, az nemcsak a saját egészségével játszik, hanem másokéval is.“

A környező országokban sem javult a pandémiás helyzet. Miközben mindenhol napról napra nő a fertőzöttek száma, Szlovákia -egyedülálló módon- úgy döntött, hogy leteszteli a 10 éves kor feletti összes lakosát. Ausztriában keddtől szigorú korlátozásokat léptetnek életbe: a hotelek nem fogadhatnak vendégeket. Emellett éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be: este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben hagyhatják el otthonaikat a lakosok. Ilyen a munkába járás, sportolás, kutyasétáltatás. A boltok és a szolgáltatást végző egységek (pl fodrászat) továbbra is nyitva tarthatnak, azzal a feltétetellel, hogy 10 négyzetméterre jutóan csak egy vendég tartózkodhat.

Szlovákiában jelenleg 46.929 aktív fertőzöttet, 219 elhunytat tartanak nyilván a hivatalos adatok szerint.

Ausztriában pedig ezek az adatok a következőek: 39.415 aktív fertőzött, 1.130 elhunyt.

Romániában a friss adatok tanulsága szerint 63.621 az aktív fertőzöttek létszáma, 7.067 a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

Ukrajnában 226.693 aktív fertőzött van,míg az elhunytak száma 7.306.

Szerbiában 16.041 azon személyek száma,akik aktív fertőzöttek, Horvátországban 15.894 ez a mutató, az elhunytak száma 826 illetve 562 fő.

– (Forrás: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries)

 

Hova tovább Magyarország?

A már említett miniszterelnöki interjúban Orbán Viktor kiemelte, miszerint nálunk még „istenes a helyzet“.

A fenti -hivatalos adatokból- látva az a helyzet, hogy valóban vannak országok, ahol sokkal több megbetegedés illetve haláleset van. Csak egy valami maradt ki a számításból: a lakosok számához mért arány. Így már nem is annyira rózsás a helyzet…

A kérdés csak az, hogy vajon elegendőek lesznek-e a kormányzat intézkedései a pandémia megfékezésére? Erre csak az idő adhat választ…

„Azt tudom mondani az érdeklődőknek, hogy nálunk a helyzet még istenes, itt sem könnyű, sőt nehéz, de nálunk még istenes ahhoz képest, ahogy egyébként a magyar fejben vagy gondolatban gyakran magunk elé sorolt, mármint a komolysági rangsorban magunk elé sorolt országok állapotát nézem, sokkal rosszabb a helyzet Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában. Szóval kész zűrzavar, ami Európában uralkodik.“

-mondta el mondta el Orbán Viktor, az október 30-i, Kossuth rádió 180 perc c. műsorában.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle