Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Koronavírus- Ausztria is tömegesen tesztel

MTI / Press77- Harmadik napja zajlanak Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó önkéntes tömeges tesztelések, de a kezdeti érdeklődés vasárnapra szemlátomást alábbhagyott, már szombaton is jóval kevesebben mentek el a tesztállomásokhoz, mint az első napon.

Bécsben három kijelölt helyszínen végzik a tesztelést.

Szombaton mindössze 21.329-en jelentek meg a szűréseken, miközben a szűrőállomások napi kapacitását 150 ezer főre tervezték.

Az alacsony részvétel Peter Hacker egészségügyi tanácsost is meglepte, úgy véli, a novemberben elvégzett több mint kétszázezer teszt lehet az oka a mostani visszafogott részvételnek. Bécsben eddig 112 pozitív esetet találtak.

Tirolban a vasárnap kezdődött rendkívüli hóesés és ítéletidő nehezíti a tesztelés lebonyolítását, ezért Elmar Rizzoli, a tesztelési kampány vezetője a vasárnapi szűréseket december 8-ára javasolta elhalasztani.

Ez ügyben még folynak az egyeztetések. A tartományban két nap alatt a tesztelésen eddig megjelentek száma elérte a 156 ezret, de ez még mindig csak 22,65 százalékos részvételt jelent a lakosság számához képest. Az első gyorsteszt Tirolban 417 főnél mutatott pozitív eredményt, ami 0,27 százalékos fertőzöttségi rátát jelent.

A másik nyugati tartományban, Vorarlbergben is kevesebben mentek el eddig az önkéntes tesztelésre, mint azt a hatóságok várták.

Az eddig elvégzett közel kilencvenezer teszttel 355 pozitív esetet találtak, ami 0,4 százalékos fertőzöttségi aránynak felel meg.

Sebastian Kurz osztrák kancellár  arra kérte a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tömeges tesztelésen.

“A 15 perces gyorsteszt elvégzése hetekkel is lerövidítheti a lezárásokat!” -fogalmazott a kormányfő.

 

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2.741 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 303.430 fertőzéses esetet regisztráltak. Jelenleg több mint 600-an szorulnak intenzív ellátásra.

A fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe 83-an haltak bele, a halottak száma így már elérte a 3.840 főt.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle