Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Másfelől- Interjú Dúró Dórával

Miként vélekedik a legfrissebb alkotmánymódositásról? Miért gyűjtenek aláírást? Mik a saját és pártja célkitűzései? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekről faggattuk Dúró Dórát, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökét. Interjú.

 

 Press77: – Mi a véleménye a legfrissebb alkotmánymódosításról?

Dúró Dóra: – Felemások az érzéseim, hiszen az LMBTQ-propaganda elleni harc vezetője Magyarországon a Mi Hazánk Mozgalom, és az, hogy egyszerűen ledaráltam egy homoszexuális propagandakönyvet, az is hozzájárult ahhoz, hogy jogalkotási kényszerbe hoztuk a kormányt. Ugyanakkor egyetlen gombnyomással kell majd döntenünk a családok védelméről és a közpénzek kijátszásának törvényesítéséről, ami egészen elképesztő pofátlanság a Fidesz részéről.

 

Press77:Mit gondol Volner János módosítása tovább nehezíti az ellenzéki pártok helyzetét?

 Dúró Dóra: – Már a Fidesz is nyilvánvalóvá tette a választási törvény módosításának kezdeményezésével, hogy nem szeretne harmadik opciót a 2022-es országgyűlési választásokon. Ugyanúgy, mint a balliberális oldal, mindössze két listában gondolkodik, vagyis vagy a Fideszre vagy a balliberális tömbre lehessen szavazni. Én úgy gondolom, a törvénymódosítás nyilvánvalóan a Mi Hazánk Mozgalom ellen irányul hiszen a balliberálisok már korábban bejelentették, hogy egy közös listát fognak állítani. A Fidesz azt gondolhatta, hogy nekünk állami támogatás híján problémát jelenthet 71 egyéni választókerületben elindulni, de mi nemcsak 71, hanem mind a 106 választókerületben reális eséllyel állítunk majd egyéni képviselőjelöltet. Volner János módosító javaslatáról pedig csak annyit, hogy én nem szeretnénk beállni a „balliberális ellenzék narratívájába”, hogy mindenkit Fidesz-bérencezek, de azt gondolom, a vak is látja, hogy mi történik most.

Press77:A módosítás még inkább szükségessé teszi az ellenzéki pártok együttműködését.

Meglátása szerint ez helytálló megállítás? 

Az ön pártja tervei között szerepel a koordinálás?

Dúró Dóra: – Megismétlem, a Mi Hazánk Mozgalom mind a 106 egyéni választókerületben saját jelölt állítását tervezi, sem a Gyurcsány Ferenc vezetésével egyesült balliberális tömbhöz, sem a Fidesz uram-bátyám rendszeréhez nem csatlakozunk. Hiába állítja azt a balliberális oldal, hogy „aki nincs velük az a Fidesszel van”, valójában éppen a Mi Hazánk az egyetlen valódi ellenzéki párt, hiszen számos kardinális kérdésben a Fidesz és a balliberális oldal ugyanazt képviseli. Velük szemben mi vagyunk az egyetlen párt, amely harcot hirdetett a mindkét oldalra jellemző korrupció ellen, egyedül mi törölnénk el a politikusok mentelmi jogát, mi valódi elszámoltatást végeznénk, és nem úszhatná meg például az a Gyurcsány Ferenc sem a börtönt, akinek parancsára a tömegbe lőttek 14 évvel ezelőtt. De Gyurcsány elvbarátai, az egykori állampártot kiszolgálók sem élhetnének tovább békességben, hiszen mi nyilvánosságra hoznánk az ügynöklistákat is.

Press77: –  Az ön mozgalmának is van egy javaslata, miszerint olvasás és írás tudáshoz kötné a szavazati jogot. Beszélne lapunknak erről bővebben?

Dúró Dóra: – Igen, mi valóban írni-olvasni tudáshoz kötnénk a szavazati jogot, hiszen az ország vezetésébe való beleszólásnak alapvető feltétele a tájékozottság, hiszen a tanulatlan rétegek, jellemzően a cigányság szavazatának megvásárlása az elmúlt harminc év választási csalásainak melegágya volt. Az a módosítás, amire most készül a kormány, hogy fényképezni lehet a szavazólapot, könnyebbé teszi ezeket a csalásokat, holott ennek megfékezésére lenne szükség. Ez a felvetésünk egyébként nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen például gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, ezt éppen a Fidesz-kormány vezette be.

A Mi Hazánk szerint a választójog így is általános maradna, és ez a rendszer sokkal jobban kifejezné a népakaratot, nem torzulna annyira a szavazatvásárlás miatt az eredmény. Az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlattá vált hazánkban, hogy az alacsony iskolázottságú emberek, elsősorban a cigányság szavazatait megvásárolták a különböző pártok, mindez ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával. Nemrégiben Kompolton jártam, ahol a polgármestert el is ítélték szavazatvásárlásért, holott csak egy szavazattal nyert. Az ilyen esetekben sem tartjuk helyénvalónak, hogy minden következmény nélkül újra elindulhat, akit jogerősen elítéltek választási csalásért.

Dúró Dóra, a képet saját maga bocsájtotta rendelkezésünkre

Press77: –  A honlapjukon olvasható információ szerint aláírást gyűjtenek, méghozzá annak érdekében, hogy a fővárosban a kerékpárutakat inkább a mellékutcákban jelöljék ki.

Ez megnyugtató megoldás lehet mint a kerékpárosok mint az autósok részére?

Dúró Dóra: – Valóban aláírásgyűjtésbe kezdtünk Karácsony Gergely autósüldözése ellen. Szerintünk a Budapest főútvonalain létesített kerékpársávokat meg kell szüntetni, azok kialakítását a mellékutcákban tartjuk célszerűnek. A jelenlegi helyzettel Karácsony Gergely ugyanis sanyargatja az autósokat. A valódi célja a baloldali városvezetésnek az, hogy elűzzék az autósokat a belvárosból. A kerékpár azonban nem egyenértékű alternatíva az autóval szemben, ha az embernek családja vagy csomagja van, esetleg nem szeretne megázni. Szerintünk a főváros szerkezete, főúthálózata nem teszi lehetővé, hogy ott párhuzamosan gépjárművek és kerékpárok együtt közlekedjenek.

A megoldás az lenne, ha a tömegközlekedést fejlesztenék, és az autósok számára P+R parkolókat, illetve parkolóházakat építenének, nem pedig büntetéssel és a mindennapjaik ellehetetlenítésével próbálkoznának.

Press77:Nem tudjuk elkerülni a pandémia témakörét sem. A most tomboló világjárványnak egyre több áldozata van hazánkban is.

Ön hogy látja, megfelelőek a kormány intézkedései?

Milyen javaslatai vannak a betegség megfékezésére?

Dúró Dóra: – Az intézkedések túlnyomó többségével egyetértünk, de például a világjárvány gazdaságra gyakorolt hatásai csak most kezdenek „beérni”, tönkretéve ezzel a hazai vállalkozások egy jelentős részét. A kis bevételű, kezdő vállalkozásoknak az sem megoldás, ha átmenetileg csökken az adóterhük, vagy ha a bérköltségeik egy részét átvállalja az állam. Mi azt javasoltuk, hogy a támogatásokat az árbevételhez kell igazítani és a legkiszolgáltatottabbaknak a magyar munkahelyek megtartása érdekében száz százalékos állami támogatást kell biztosítani, hasonlóan azon ágazatokban dolgozókhoz, akik a pandémia miatt teljesen ellehetetlenültek. Ilyen a turizmus és a vendéglátás, vagy a személyszállítás azon szereplői, akik a korlátozások miatt kénytelenek tevékenységüket szüneteltetni.

A kormányzati intézkedések viszont ezzel teljesen ellentétes irányba hatnak, ugyanis mára teljesen egyértelművé vált, hogy a szeptemberi határzár egy teljesen felesleges intézkedés volt.

Press77: –  Kicsit könnyedebb témára evezve: A Mi Hazánk Mozgalom létrehozta saját szabadegyetemét, mely Fekete Istvánról kapta nevét. Mik a kitűzött céljai e intézménynek? Kik vehetnek részt rajta?

Mik lesznek a témái a következő előadásoknak?

Dúró Dóra: – A Fekete István Szabadegyetemet azzal a acéllal alapítottuk, hogy minden tudásvágytól vezérelt honfitársunk részt vehessen olyan színvonalas előadásokon, amelyek az egyre súlyosabban fogyatkozó magyarság megmaradásának, gyarapodásának, kulturális értékei bemutatásának, nemzeti öntudata megerősítésének szolgálatától vezéreltek. A szocializmus kulturális tilt-tűr-támogat felosztási rendszerét felváltotta a neoliberalizmus társadalomromboló folyamata, a cenzúra pedig még az interneten is aggasztó mértékben van jelen. A valódi őstörténetünk feltárásától-bemutatásától kezdve az elhallgatott nemzeti diadaljainkon (pl. pozsonyi csata és Rongyos Gárda) át a rádiókból kirekesztett nemzeti rockig számos olyan kulturális terület van, melyet a magyar állami kutatás- és oktatáspolitika, filmtámogatási és hasonló rendszerek nem kezelnek méltóképpen. A neoliberalizmus kulturális hegemóniájával szemben kulturális szabadságharcot hirdetve célunk a jövőtervezés, a magyar tapasztalat és nemzeti hagyomány modern, tudományos ötvözésével megvalósított, szellemi síkon történő támogatás a sikeres magyar megoldások kibontakozása érdekében.

A szabadegyetemmel értelmiségi holdudvarunknak kívánunk nyilvánosságot, méltó közeget teremteni gondolataik bemutatására, a szabad gondolkodóknak egy nemzeti gyűjtőhelyet, intellektuális menedéket nyújtva. Az antikommunista Fekete István szellemi örököseit gyűjtjük egy táborba, akik nem félnek szembeszállni az életellenes ideológiákkal és szélsőliberális gyakorlatokkal.

A Fekete István Szabadegyetem tudományos megközelítéssel is egyet kíván szolgálni, ez lebeg szellemi horizontunkon: csak a nemzet!

Előadóink közül csak néhányat említenék, Szakács Árpád újságíró például a magyar kultúra ellenségeiről tartott előadást, Raffay Ernő történész pedig az elmulasztott revíziós lehetőségekről. Hallgató-ként bárki részt vehet az előadásokon, aki előzetesen regisztrál. Erre azért van szükség, mert óriási az érdeklődés, többször jártunk úgy, hogy teljesen megtelt az előadóterem.

Press77: – Végezetül megkérem, avassa be lapunk olvasóit a pártja és saját jövőbeli politikai célkitűzéseiről.

Dúró Dóra: – Nem titkolt és reális célunk, hogy 2022-ben bejussunk a törvényhozásba, és frakcióval rendelkező, megkerülhetetlen politika erő legyen a Mi Hazánk a közéletben. Ehhez még nagyon sokat kell dolgoznunk, ugyanakkor napról napra többen vagyunk, sorra alakulnak szervezeteink, és újabb és újabb tagok csatlakoznak hozzánk. Ehhez a sikerhez szeretnék a magam munkájával is hozzájárulni.

(A pandémiás helyzetet figyelembe véve lapunk írásbeli interjú formájában készítette el e cikket.)

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle