Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Vissza a múltba, avagy Trianonról másképp

Magazinunk Dobos Jánossal (írói álnevén: John P. Drummer), a Trianon- küldetés című könyv szerzőjével beszélgetett. Interjú.

– Press77: Honnan jött a késztetés e könyv megírására?

John P. Drummer: – Talán furcsán hangzik, de én úgy nőttem fel, hogy a családunkban Trianon soha nem volt téma. Még kamaszkoromban, fiatal felnőtt koromban sem érdekelt az egész – gyakorlatilag nem tudtam róla semmit. A dolog akkor kezdett változni, amikor nyaranta rendszeresen jártunk Erdélybe táborozni, a hegyek közé. Valahogy ott kezdtem megérteni, milyen máig ható anyagi, kulturális, nemzeti veszteségeket rejt valójában a Trianon szó. Onnantól kezdve persze – először csak kicsit, aztán egyre inkább – foglalkoztatni kezdett a téma. Ennek persze sok éve már. Végül aztán kilyukadtam a regény ötleténél, és úgy döntöttem, megírom.

Press77: – Milyen okból választott írói álnevet a megjelentetéshez?

John P. Drummer: A John P. Drummer álnevet (ami tulajdonképpen a nevem tükörfordítása) még kamaszkoromban találtam ki magamnak, de akkor nem volt mire használni. Gondoltam, ha már regényt írok, hasznosítom a kamaszkori ötletet. Meg aztán: előfordulhat, hogy a jövőben olyan könyvem is napvilágot lát, ami nemzetközi érdeklődésre tart számot, akkor pedig jól fog jönni egy már bejáratott, angol írói álnév.

 Press77:„Milyen lenne ma Magyarország, ha Trianon nem történt volna meg?” – olvasható a regény hátulján. Ezzel a gondolattal játszik el a mű. Véleménye szerint miben volna más a mai Magyarország?

John P. Drummer: – Nem könnyű kérdés, így az sem véletlen, hogy ezt kissé nyitva hagytam a történet végén. Úgy vélem, ha csupán a geopolitikai szempontokat vesszük figyelembe, akkor is egy stabilabb, erősebb ország lennénk, még azzal együtt is, hogy szerintem egyes területek előbb-utóbb békés úton is leváltak volna Magyarországról. Hogy melyikekre gondolok, azt beleírtam a könyvbe.

Press77:Kérem engedje be olvasóinkat a kulisszatitkok mögé: meséljen egy kicsit bővebben az alkotói folyamatról.

John P. Drummer: – A történet kiindulópontja tulajdonképpen az a csata volt, amelyben a regény kicsúcsosodik. Igazából ezt a csatát akartam megírni – amely az olvasók visszajelzései alapján „epikus”, „drámai”, „minden képzeletet felülmúló” lett. (Nem túlzok, tényleg ezeket írták.) Ahhoz viszont, hogy ez kitöltsön egy könyvet, kerekítenem kellett köré egy történetet. Így jött létre a sztori.

Ahhoz persze, hogy meg tudjam írni, muszáj volt legalább alapszinten kiművelnem magam több területen is. Így el kellett mélyednem a Mi–24-es harci helikopterek világában, a fegyverek terén, és persze több történelmi időszakkal kapcsolatban is bővíteni kellett az ismereteimet. Ám még ez sem lett volna elég, ha nem kaptam volna segítséget egy csapatnyi szakértőtől. Volt köztük történész, nyugalmazott katonatiszt, harcihelikopter-szakértő, korábbi elit katona – bármi kérdésem volt, önzetlenül és szívesen segítettek, és ezért nagyon hálás vagyok nekik. Nélkülük nem tudtam volna megírni a könyvet. Fel is soroltam mindőjüket név szerint a köszönetnyilvánítás részben, a könyv elején.

A könyvet a munkám mellett, jellemzően esténként (sokszor éjszakánként), illetve hétvégén írtam. Szerintem az írás legalább annyira szórakoztató volt számomra, mint maga a történet az olvasók számára.

Dobos János ( John P. Drummer) , a művével.

Press77: – A könyvet olvasván úgy tűnik, mintha nem kerülne megválaszolásra az imént említett főkérdése a műnek. Ez szándékos írói „húzás”, vagy más az oka?

John P. Drummer: – Bár valóban ezzel a kérdéssel indul a regény ismertetője, szándékosan hagytam nyitva a kérdést. Úgy gondoltam, elég sok vitára adna okot, ha megválaszoltam volna. Ezt inkább rábíztam az olvasók fantáziájára.

Press77: A könyv főcselekmény szála, miszerint időutazással eljutnak a főhősök a mohácsi csata idejére, hogy ott be tudjanak kedvezőbben avatkozni az ismert történelmi dolgokba. Miért pont e csatát választotta? Ehhez kapcsolódóan felvetődik a kérdés: Ön szerint ha ott másként történnek meg az események, akkor Trianon sem történik meg?

John P. Drummer: – Ebben a kérdésben eltérhetnek a vélemények. Én a saját történelmi ismereteim alapján arra a következtetésre jutottam – és mint kiderült, több történész is osztja ezt a véleményt –, hogy a mohácsi vész az a pont a magyar történelemben, ahol olyan folyamatok indultak el, amelyek megágyaztak a későbbi Trianonnak. Véleményem szerint ha ott másként alakulnak az események, jó eséllyel Trianonnak a lehetősége sem merült volna fel. Hogy miért, az le lett írva a könyvben.

Mindez persze csupán spekuláció, de néha jó eljátszani a gondolattal: mi lett volna, ha…

Press77: – Kiknek ajánlja e könyvet?

John P. Drummer: – Ha azt mondom: mindenkinek, elcsépelten hangzik.

A könyv elsősorban nyilván azokat érinti meg, akiket érdekel Trianon, akik számára ez a téma fontos. Ugyanakkor érdekes és izgalmas olvasmány lehet bárkinek, aki többet szeretne megtudni a témáról (hiszen számos történelmi ismeret bele van csomagolva a történetbe), vagy annak is, aki szimplán szeret elolvasni egy újszerű, történelmi sci-fi regényt. Volt olyan olvasóm – jól ismert médiaszemélyiség –, aki azt írta: egyáltalán nem érdekli sem Trianon, sem a hadviselés, de kitűnően szórakozott a könyv olvasásakor.

Press77:- Végül kérem árulja el magazinunknak: tervez újabb regényt írni? Vagy ez csak „kiruccanás” volt az ön részéről?

John P. Drummer: – Olyannyira tervezem, hogy a következő regényem már félig készen van. Ez ugyan más jellegű történet lesz, de ugyanúgy magyarokról, magyaroknak fog szólni. Azután pedig nekiállok majd, hogy megírjam A Trianon-küldetés folytatását, amit már nagyon sok olvasó vár.

 

(KIEMELT KÉP: https://trianon-kuldetes.hu/ )

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle