Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Folytatódott Demeter Márta pere

MTI / PRESS77- Zárt körű tanú meghallgatásokkal folyatódott január 15.-én az LMP-s országgyűlési képviselő pere.

Demeter Mártát, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselőjét hivatali visszaéléssel vádolják. Az ügy még 2018 szeptemberében kezdődött.

Ekkor a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

A vádirat rögzíti:

” Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki.”

Az ügyészség vádiratában – az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően – azt indítványozta, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint összegű pénzbüntetésre.

Demeter Márta azonban nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról és a tavaly februárban tartott előkészítő ülésen elmondta: teljesen megalapozatlannak tartja a vádiratot.

Az eljárást az teszi lehetővé, hogy legfőbb ügyész javaslatára az országgyűlés felfüggesztette Demeter Márta mentelmi jogát.

Az országgyűlési képviselő kifejtette , miszerint a vád szerinte figyelmen kívül hagyja, hogy országgyűlési képviselőként mind az országgyűlési törvény, mind pedig a képviselői esküje szerint az a dolga, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalom működését és a közpénzek megfelelő elköltését.

“Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen nem nyilvános adatot, nem hamisítottam meg semmilyen ilyen adatot, és nem éltem vissza képviselői jogosítványaimmal”

– fogalmazott még a tavalyi előkészítő ülésen, az ellenzéki politikus.

Pénteken a bíró zárt tárgyalást rendelt el az ügyben, mivel a honvédség működésére és személyi állományára vonatkozó adatok keletkezésüktől számított harminc évig titkosak.

A bíró a tárgyalás sajtó nyilvános részében nem ismertette, hogy kiket terveznek tanúként meghallgatni.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle