Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Válságban az Olasz kormány- közel a megoldás?

MTI / PRESS77- Az olasz államfő kedden várja a korábbi kormánytöbbség pártjainak válaszát arra, hogy meg tudtak-e állapodni a folytatásról, harmadszorra is Giuseppe Contéval a miniszterelnöki székben, ellenkező esetben egy szakértői kormány lehet a megoldás.

A 2019 szeptemberében alakult második Conte-kormányból az Élő Olaszország január 13-án vonta ki minisztereit.

Giuseppe Conte január 26-án nyújtotta be lemondását. Sergio Mattarella államfő január 27. és 29. között a parlamenti pártokkal konzultált, majd Roberto Ficot bízta meg a folytatással.

Roberto Fico feladata volt felmérni, hogy a korábbi kormánypártok, vagyis az Öt Csillag Mozgalom , a baloldali Demokrata Párt, a szintén baloldali Szabadok és Egyenlők, az utolsó napokban alakult Európaiak formációja, valamint a kormányválságot kirobbantó Élő Olaszország meg tud-e állapodni a folytatásról.

A pártok nyilatkozataikban az egymás iránti nyitottságot hangoztatták, a közös kormányprogramról tartott értekezletek azonban – olasz sajtójelentések szerint – vitába fulladtak.

Kedden  további megbeszélést folytatnak.

Kritikus pontnak továbbra is a miniszterelnök személye számít:

a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország nemet mond a kormányt múlt heti lemondásáig vezető Giuseppe Contéra, miközben az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt ragaszkodik a Contéval való folytatáshoz.

A Corriere della Sera című napilap még mindig a harmadik Conte-kormány megalakulását tartja a legvalószínűbbnek, de egyáltalán nem zárja ki egy intézményes, szakértői csapat kialakítását sem. A legtöbbet emlegetettek között Marta Cartabia, az alkotmánybíróság volt elnökének neve is szerepel.

Egy olasz felmérés rámutat, hogy az polgárok nem értik a válságot: 69 százalékuknak a rendfenntartó erőkben van a legnagyobb bizalma, 67 százaléknak a pápában, 58 százaléknak a köztársasági elnökben, és csak 9 százalék bízik a pártokban.

(Kiemelt Kép: Az olasz képviselőház-Wikipedia)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle