Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Egy vallásos filozófia – A Szcientológia Egyház közelebbről- Interjú Lange Lászlóval

Cikksorozatunkban a Magyarországon bejegyzett, jelentősebb egyházak képviselőivel beszélgetünk, mely keretein belül ez alkalommal a Magyarországi Szcientológia Egyházzal ismerkedhetnek meg olvasóink picit közelebbről. Interjú alanyunk Lange László az egyház közönségkapcsolati igazgatója volt. Interjú.

 

Press77: – Sok mindent lehet hallani az egyházukról. A médiák sem feltétlen a legkedvezőbb színben tüntetik fel egyházukat. Tulajdonképpen mi is az ön egyházuk? Kérem beszéljen magukról!

Lange László:Szeretettel üdvözlöm az Olvasókat! Igen, teljesen igaza van ebben, a média sokszor nem a legjobb színben tünteti fel az egyházunkat. Ezért én nem is hibáztatok senkit, a média is a kattintásokból és az olvasók számából él, és régóta tudjuk, hogy a konfliktusos témák és negatív bemutatások sokkal több érdeklődést generálnak. Ez a modern élet része, a baj abból származik, ha az emberek elhisznek mindent, amit a médiában olvasnak.

Az egyházról sok téves elképzelés terjed, és sajnos kevesen veszik a fáradságot, hogy rendesen utánanézzenek, mi is ez, hanem inkább csak az előítéletek szemüvegén keresztül néznek rá. Pedig valójában egy egyszerűen megérthető, és a maga nemében csodálatos tanításokkal és eredményekkel büszkélkedő közösségről beszélünk.

Maga a szcientológia egy vallás, eredetileg vallásos filozófia, amely a 20. század első felének Amerikájából ered, az alapköveit egy amerikai író és filozófus, L. Ron Hubbard fektette le a múlt század 30-as és 40-es éveiben.

Az első nagy műve, a Dianetika c. könyv 1950-ben jelent meg, és a Szcientológia első vallásos szervezete 1954-ben nyílt meg.

Miről szól ez dióhéjban: a szó eredete a görög scio és logos szavak, azaz jelentése „a tudás tanulmányozása”.

A Szcientológia tanulmányozza az ember valódi szellemi természetét és az univerzum különböző létezőihez való viszonyát, és ezek teljes megértéséhez kínál egy útvonalat.

A Szcientológia azért vallás, mert a testetlen, a fizikai világban nem létező szellemmel foglalkozik, valamint hiszi, hogy az ember jóval több, mint saját környezetének vagy génjeinek a terméke.

A Szcientológia szervezetek otthont adnak egy speciális vallási tanácsadásnak és a filozófia elveiben elmerülő tanulásnak, valamint a közösség tagjai intenzív jótékonysági munkát végeznek a rászorulók között.

Press77:Magyarországon mióta vannak jelen?

L.L:A hitelveinket valló első csoportok a 80-as évek vége felé alakultak meg először Budapesten, majd a 90-es években elterjedtek az egész országban. A magyar emberek a kezdetek óta nagyon barátságosan viszonyultak a témához, és ennek köszönhetően jelenleg is sok szervezet működik hazánkban, akik L. Ron Hubbard társadalomjobbító filozófiáját vallják. A 2000-es évek elején felépítettük a budapesti központi szervezetünket, amely kb. 15 kisebb szervezetet, ú.n. missziót szolgál ki Magyarországon és a környező országokban.

Press77:Az egyházuk filozófiai alapjait L. Ron Hubbard rakta le. Beszélne róla bővebben?

L.L:L. Ron Hubbard nagyon sokoldalú ember volt, ráadásul egy igen eredeti gondolkodó, aki kiválóan tudta összeegyeztetni a nyugati világ tudományos gondolkodását a keleti világ szellemi horizontjaival. Fiatalkorában sok időt töltött a 20-as és 30-as évek keleti világában, pl. Kínában és a Távol-Kelet többi részén, majd nyugati iskolákban folytatta tanulmányait.

A II. világháború előtt egy nagyon termékeny íróként ismerte meg a nagyközönség, és írói munkásságát a 80-as évek közepéig folytatta. Olyan ember volt, aki nagyon szeretett segíteni másokon, és felfedezte ennek a legeredményesebb módjait. Őt senki sem prófétaként tiszteli, hanem inkább egy igaz barátként. A budapesti központunkban egy emlékszobát tartunk fenn a tiszteletére.

Életéről a www.lronhubbard.hu weboldalon lehet többet olvasni.

Press77: – Dianetika és Szcientológia. Elmagyarázná olvasóinknak e két fogalmat?

Mi az összefüggés e kettő között?

L.L:A Dianetika egy tudomány, amely az emberi elme részeivel és annak terápiájával foglalkozik. Segít elérni egy magas – problémáktól nem terhelt – szellemi állapotot. A görög dia és nous szavakból származik, és ezt jelenti: “az elmén keresztül”.

Az elme és a test kölcsönhatásait kutatja, és válaszokat ad a modern kor emberének a nem kívánt érzékekre és testi kényelmetlenségekre, amelyek sokszor az elméből erednek. A Dianetika a Szcientológia “előfutára” volt, ebből fejlődött ki a Szcientológia nevű vallásos filozófia az 1950-es évek elején. A Szcientológia már az emberi szellemmel, lélekkel foglalkozik, és a teljes univerzum kérdéseire próbál válaszokat adni.

Press77: –  A preclear olyan valaki, aki Szcientológia vagy Dianetika auditálást kap, és úton van a Clearré válás felé.” – Ez a mondat olvasható a honlapjuk ismertetőjében.

Elmagyarázná, hogy ez mit is jelent?

L.L:Nézzük az alapfogalmakat. Az auditálás a latin audire szóból származik, “meghallgatás”-t jelent. A Szcientológiában a szellemi tanácsadást hívjuk auditálásnak. Ez a folyamat két ember között zajlik, és a neve abból származik, hogy sokszor a puszta meghallgatás segít a hívőnek. Az auditálás célja a Clear állapot, ami angolul azt jelenti: “tiszta, megtisztítani”, és ebben az állapotban a személy megtisztult a múlt fájdalmaitól, szenvedéseitől, és egy szabadabb, tisztább életet tud élni.

A preclear az a személy, aki az auditálás nevű szellemi tanácsadásban részesül, de még nem érte el a Clear állapotot, tehát még a Clear előtt (pre) áll.

Noha ezek száraz, angolos kifejezésnek tűnhetnek, de valójában egy nagyon vidám folyamatról beszélünk, ahol megismerjük önmagunkat, életünket és szellemileg könnyebbé, szabadabbá válunk, miközben a problémáinkkal is jobban szembe tudunk nézni.

 

Az egyház budapesti központja – Forrás: Internet

Press77:Számos humanitárius célt is kitűztek a „zászlajukra“, ezek közül az egyik legfontosabb a drogellenes kampányuk, melynek központi eleme egy dokumentumfilm.

Hogyan működik ez a program?

L.L:A drogellenes kampányunk lényege: annak felismerése, hogy ezek a szerek ártalmasak, senkinek sem jó a szedésük, mert tönkreteszik az embert és a környezetét. Emellett a mi egyházunk valójában tesz ez ellen, a tagok önkéntes adományaiból építették fel magukat.

A kampányunknak része egy 18 éve zajló felvilágosító program, amely ismerős lehet sokaknak: a Drogmentes Magyarországért Maraton.

A fiatalabb korosztályt személyesen felvilágosítjuk a drogokról előadásokon keresztül, amelyeken megfogadják a drogoktól, alkoholtól való tartózkodást, és ünnepélyes ígéretet tesznek. Nem is gondolnánk, hogy ez mekkora hatással van a fiatalokra, ismerünk olyanokat, akik 10-15 év múlva jelentkeztek, hogy azóta sem nyúltak káros szerekhez.

Press77:A drogellenes kampányukhoz kapcsolódik a rehabilitációs programjuk is, a Narconon.

Miben más a többi drogelvonótól?

L.L:A Narconon program nemcsak egy elvonó, hanem egy “új életet” kíván adni a résztvevőnek.

Az elvonás mellett személyiség-megismerő és -fejlesztő tanfolyamokon vesznek részt az emberek, és más programokhoz képest igen elenyésző a program utáni visszaesések száma.

Nem csodát teszünk, hanem kezeljük annak az okát, amiért a személy a káros szerekhez nyúlt: az önbizalmának elvesztése, tanulási és kommunikációs képtelensége vezetett oda, hogy függő lett.

Komplex programunk ezt a problémát célozza meg.

Press77: – Másik fontos ilyen ténykedésük az „Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért“ nevű szervezetükhöz kapcsolódik, amely a pszichiátriai visszaéléseket szeretné napvilágra hozni.

Mennyire eredményes e törekvésük?

L.L: – Nézze, ez a szervezetünk 25 éve tevékenykedik hazánkban, és a fő tevékenysége a visszaélések felderítése, felvilágosítás a páciensek jogairól.

Eredményessége nagyon magas, hosszú a megsegített páciensek listája, valamint a nagyközönség tudatosságának formálásában is erős szerepük van itthon. Talán a legeredményesebb magyar szervezet, amely azon munkálkodik, hogy a betegek a jogszabályoknak és a humánumnak megfelelő kezelést kapjanak.

 

Press77:Milyen más egyéb szervezetük van?

L.L:A társadalom erkölcsi iránytűje az utóbbi évtizedekben megbolondult, mindannyian ismerjük ezt: megcsalások, korrupció, bűnözési mutatók emelkedése.

Ezt felismerve működtetik magyar Szcientológusok a Virágozz és Prosperálj Alapítványt, amely L. Ron Hubbard egyik alapművének, Az út a boldogsághoz “ c. könyvének a 21 alapelvét ismerteti meg a társadalommal, ezáltal elősegítve az erkölcsösebb, lelkiismeret-furdalás nélküli világot, ahol reményeink szerint tiszta szívvel és nyílt tekintettel tudunk egy boldogabb életet élni.

Press77: Végül, de nem utolsósorban elárulja magazinunknak a “hogyan tovább”-ot?

A magyar közösségünk nagyon sokat dolgozik a járványhelyzet alatt azon, hogy minél több rászoruló embernek segítsünk a jótékonysági programjainkkal, amellyel jelen vagyunk már az ország sok részén, és várunk olyan csatlakozókat is, akik ezt a célt támogatják.

A jövőben szeretnénk minden magyar embernek lehetőséget biztosítani arra, hogy megtalálja azokat válaszokat és alternatív megoldásokat, amelyekkel kezelni tudja a jelen problémáit. Egyházunkban elérhető a szellemi tanácsadás az élet bármelyik területére vonatkozóan, amely segítségre szorul; és szívesen fogadjuk a segítséget az önkéntes közösségi munkában.

A Szcientológia teljes életét, tagjait, szervezeteit bemutatja a Scientology TV csatorna, amelyet hazánkból a www.scientology.tv  weboldalon keresztül lehet megtekinteni, valamint a Scientology Network nevű mobil alkalmazáson is látható, magyar felirattal együtt.

Köszönöm a kérdéseit, és egy sokkal boldogabb, pandémia-mentesebb évet kívánunk mindenkinek!

(KIEMELT KÉP: Lange László Instagram oldala)

Cikksorozatunk 1.része: Dr. Beer Miklós ¦  2.része: Sulok Zoltán Szabolcs    ¦3.része: Mireisz László

 

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle