Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Védettséget igazoló dokumentumot vezet be a Magyar Állam(Frissítve:02.13)

MTI / PRESS77 – Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai online sajtótájékoztatóján bejelentette: egy olyan dokumentum kerül bevezetésre a kormány által, mely igazolja a koronavírus elleni védettséget.

Ezt a bevezetésre kerülő okmányt három esetben lehet igényelni:

1., Azok a személyek kaphatnak ilyet, akik beoltatták magukat valamely koronavírus elleni vakcinával. Ez esetben a második oltástól számít eme okmány érvényessége;

2., Ha az igénylő személy felgyógyultnak számít. Aki emiatt kap ilyen hivatalos iratot, az érvényességi idő ilyenkor a kórháztól való elbocsájtástól számít;

3., A harmadik ilyen lehetőség ha az igénybe vevő elmegy egy hivatalos laborba és vizsgálattal bizonyítja az antitestek jelenlétét szervezetében. Az érvényességi idő 4 hónap ebben az esetben.

Az első két esetben nem lesz megszabva érvényességi idő.

Nagyon fontos, hogy a legutóbbinál nem ingyenes a kiállítás, hanem fizetni kell érte.

Gulyás Gergely az online sajtótájékoztatóján elmondta:

“Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza”

 Az nem derült ki milyen jogosultságot ad majd az okmány, ahogyan a miniszter kifejtette:

“A Kormány erről még nem döntött.”

 

UPDATE: A Koronavírus Sajtóközpontja által kiadott közlemény szerint, annak aki a harmadik lehetőséggel él:

“A vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint, valamint ki kell fizetni a 3000 forintos védettségi igazolvány összegét is.  Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor ebben az esetben a védettségi igazolvány érvényessége 4  hónap.”

Továbbá ebből kiderült,miszerint:

“A védettségi igazolvány  elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon, vagy bármely kormányablakban személyesen is igényelhető. Az igazolványt tehát a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül.”

“A védőoltásban részesülők számára applikáció is igazolja majd a védettséget. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát.
Az applikáció az oltottak nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.”

Az továbbra sem derült ki milyen jogosítványokkal fog járni az igazolvány, mely a jövőhéttől igényelhető.

 

(KIEMELT KÉP: MTI/Koszticsák Szilárd )

 

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle