Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Letette esküjét az új olasz kormány

MTI / PRESS77 –  A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben letette a hivatali esküt, és megtartotta első ülését.

A Quirinale elnöki palotában tartott eskütétel nem mondható hagyományosnak, hiszen a kialakult járványügyi helyzet miatt  a miniszterek egymástól biztonsági távolságra voltak, szájmaszkban mondták fel az eskü szövegét, elmaradtak az ilyenkor szokásos kézfogások, valamint az eseményen nem vehettek részt a rokonok és a sajtó sem.

Az újságírók és a lakosság interneten kísérhették figyelemmel  az eskütételt.

 Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este  fogadta el a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella államfőtől.   

 Draghi kormányában szakértők és pártpolitikusok egyaránt helyet kaptak, a korábbi balközép kormányból heten maradtak. A 23 miniszterből 8 szakértő és 15 pártpolitikus kapott megbízatást. 

 Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult kormányban a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi  tárcavezető Luciana Lamorgese lett.

A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti.       

A legnagyobb parlamenti erő M5S négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott, miként három-három minisztérium jutott a kormányba belépett jobbközép Hajrá Olaszország (FI), valamint a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga is. Ez utóbbi feladata lett – Giancarlo Giorgetti írányításával- a gazdaságfejlesztési minisztérium vezetése.

 A felmérések szerint az olaszok 62 százaléka támogatja Draghi kormányát, de azonnali és gyakorlati döntéseket vár a vakcinázási program és a gazdasági talpra állás felgyorsításával.

(KIEMELT KÉP: GETTY IMAGES, baloldal: Sergio Mattarella államfő jobboldal: Mario Draghi)

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle