Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról tárgyalt a T.ház

MTI / PRESS 77 – A parlament idei első ülésének második, egyben befejező napja kedd reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött el, e napon vitáztak a képviselők a járvány okozta veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Szavazás jövőhéten várható.

Varga Judit a benyújtott indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tett javaslatot.  

Mondandójában kiemelte:

“A  kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.”

 

A kormánypárti erők  arról beszéltek, miszerint támogatják a javaslatot, míg az ellenzéki pártok képviselői az ellenkezőjéről nyilatkoztak.

 

Fidesz: szükség van a járvány terjedését korlátozó intézkedésekre

Hende Csaba arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány Magyarországon is felszálló ágban van, ez pedig indokolja a terjedést korlátozó gyors intézkedések szükségességét.

Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedések számát, és újra kell indítani a gazdaságot – hangsúlyozta, ezért támogatásáról biztosította a rendkívüli jogrendet, valamint a gyors kormányzati lépések lehetőségének megteremtését.

A kormánypárti politikus szerint ha mindenki betartja a szabályokat, együtt újra sikerülhet megfékezni a világjárvány hazai terjedését és újraindítani a gazdaságot.

“A törvényjavaslat elfogadásával az Országgyűlés megerősíti a veszélyhelyzet alatt kiadott egyes kormányrendeletek újbóli hatályba léptetését.”

  – közölte Hende Csaba, aki ezt a jogbiztonság szempontjából fontosnak nevezte.

KDNP: a hatékony védekezéshez rendkívüli felhatalmazás kell

Vejkey Imre  úgy látta, az ellenzék még a pandémiás időszakban sem az emberek oldalán áll, hanem a baloldali kötődésű Klubrádiót védi, amely nem nyert meg egy pályázatot.

  A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban közölte, az elsődleges feladat az életek megóvása, de egyben az ország működőképességének fenntartása is.

 “A baloldali politikusok folyamatosan akadályozni próbálják a vírus elleni védekezést”

– tette hozzá.

    Elmondta, a törvényjavaslat elfogadására azért van szükség, hogy a védelmi rendelkezéseket fenntartsák. Az előterjesztés mindenben megegyezik a korábbi javaslattal, de a baloldal mégsem támogatta a sürgős tárgyalást.

“A baloldal a védelmi intézkedések ellen szavazott, vélt politikai előnyök okán.”

 

Jobbik: politikai pamflet a javaslat

 Lukács László György közölte, frakciója nemmel fog szavazni a törvényjavaslatra, amely egy politikai nyilatkozat, pamflet.

Azt kérik az Országgyűléstől, ismerje el a kormány a járvány megakadályozására tett lépéseit .Hangsúlyozta, a kormány lépéseit sem politikailag, sem máshogy nem lehet elismerni.

Elmondta, a halálozások száma azt mutatja, hogy a nyáron, amikor rendezett volt a vírushelyzet és idő volt a felkészülésre, a kormány elmulasztotta ezt. Hozzátette: tisztázni kell azt, miért volt az elmúlt időszak “a leghalálosabbak” között az ország történetében.

Bírálta, hogy a kormány hiteleket ajánl, mindenkinek azt javasolja, hogy adósodjon el.

“Ki garantálja azt, hogy emberek tömegeinek munkája lesz a következő években?” 

Számba vette, hogy a kormány hogyan “sáfárkodott” az előző felhatalmazással. Szerinte azzal, hogy a kormány titkolózott, elhallgatta az adatokat, csökkentette a vakcinákba vetett bizalmat. Beszélt arról is, hogy emberek tízezrei lettek munkanélküliek, de a kormány csak szűk, kivételezett rétegnek, saját barátainak adott támogatást.

Lukács László György kifejtette: a kormány a felhatalmazási törvény leple alatt olyan javaslatokat vitt át a parlamenten, amelyek évtizedekre gúzsba kötik az országot. Példaként említette a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a választási eljárási törvényt.

 

“Most mire kér a felhatalmazást a kormány? Arra kérik , hogy továbbra is bezárják az embereket, miközben a miniszterelnök haverjai Dubajba repülnek, vagy hogy tartsanak továbbra is bezárva a vendéglátóhelyek, vagy hogy továbbra is kiszipolyozhassák az önkormányzatokat?”

– tette fel a kérdéseit.

 

DK: káros, hatástalan intézkedésekhez kér a kormány utólag támogatást 

    Arató Gergely közölte, hogy a DK nem támogatja a törvényjavaslatot, mert értékelése szerint káros, hibás és hatástalan intézkedésekhez kér utólag támogatást a kormány, másrészt mert úgy vélik, hogy a kormányoldal elvesztette a valósággal a kapcsolatát, az elmúlt hónapok pedig azt bizonyítják, hogy alkalmatlan a kabinet arra, hogy járványügyi helyzetet és a gazdasági válságot kezelje. Emellett – folytatta – a DK szerint a kormány nem az ország és a magyar polgárok érdekét tartja szem előtt, hanem saját kicsinyes pártpolitikai szempontjait.

“Ehhez nem adunk felhatalmazást, számon fogjuk kérni önökön az elvesztegetett életeket, a tönkretett emberi sorsokat, az ellopott közpénzmilliárdokat”

– jelentette ki.

    Arató Gergely szerint a kormány most arra kér utólag felhatalmazást, hogy kórházakat katonai parancsnokok vezessék, hogy a vakcinaengedélyezés ne a hozzáértő szakemberek, hanem a külügyminiszter szakvéleménye alapján történjen, hogy egészségügyi dolgozók státuszát hátrányosan módosítsák, hogy továbbra is ingyenes parkolás legyen, hogy továbbra is korlátozás nélkül költsék az ország pénzét és tönkretegyék az önkormányzatokat. Azzal vádolta a kormányt, hogy elveszi az önkormányzatok bevételeit, korlátlanul halmozza az államadósságot, miközben a számára kedves vállalkozói körök zsebének kitömésére költi a pénzt.

 Úgy értékelt: a kormány elvesztette az ellenőrzést a járvány második hulláma felett, és most ennek folytatásához kér felhatalmazást. Szerinte nem az ellenzék miatt kezd elveszni a bizalom az oltások iránt, hanem azért, mert a kormány olyan vakcinákat erőltet, amelyek mögött nincs megfelelő ellenőrzés.

MSZP: felelős politikai erő nem adhat hozzájárulást a kormány válságkezeléséhez

Harangozó Tamás kifejtette: amit a kormány csinál, nem válságkezelés, hanem a válság elmélyítése, és ehhez felelős politikai erő nem adhat hozzájárulást. Úgy látta ő is, hogy a kormány nem készítette fel az országot a járványra, amely így elszabadult.

“A miniszterelnök pedig most már nem vállalja a felelősséget a járványügyi védekezésért”

– tette hozzá.

Közölte, a törvényjavaslatban a kormány politikai elismerést vár a járványügyi intézkedésekért és felsorolják azokat az intézkedéseket, amelyeknek semmi köze nem volt a járvány kezeléséhez, hanem pitiáner, politikai játszmát jelentenek.

 

Az ülésnap további részében általános vitát tartottak a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről, valamint az innovációért és technológiáért felelős miniszter nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslatáról is.

(KIEMELT KÉP: MTI/Koszticsák Szilárd ) 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle