Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

A T.Ház megszavazta a járványügyi veszélyhelyzet meghosszabbítását

MTI / PRESS77 –  Újabb 90 napra kapott a kormány felhatalmazást a járványügyi-veszélyhelyzet fenntartására.

 

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését 133 igen szavazattal, 55 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A DK módosító indítványát, miszerint lehetőség legyen a koronavírus-elleni vakcinák közötti választásra, elutasította a Ház. Így az bele sem került a törvénybe. 

 A most elfogadott jogszabály rendezi az időközi választások és népszavazások kérdését is, kimondva, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak.

A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat, népszavazásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.

A törvény meghatározza, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

Az Országgyűlés által most megerősített kormányrendeletek hatálya 90 napra hosszabbítható meg, de a parlament ennél korábban is visszavonhatja azokat.

Az újabb járványügyi-veszélyhelyzet a kihirdetése napján 23 órakor lép életbe, és az azt követő 90. napon veszíti hatályát.

 

(KIEMELT KÉP: MTI/Balogh Zoltán) 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle