Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Kis falu, nagy problémák- újszerű megoldások?

Hernádszentandrás egy 425 fős kis falu, B.A.Z megyében. Vajon milyen lehetőségei vannak egy ekkora településnek a fejlődésre? Milyen gondokkal küzd? Van-e kiút a kilátástalanságból? Mit tud cselekedni egy polgármester? Ilyen és hasonló fontos kérdésekről beszélgettünk a falu polgármesterével.

Üveges Gábor 2006 óta vezeti Hernádszentandrást, függetlenként. Alapítója és alelnöke a Mindenki Magyarországa Mozgalom nevű szervezetnek. Számos olyan programot indított a falujában, amely az ott élő embereket próbálja kimozdítani a kilátástalanságból.
Legismertebb és elismertebb ilyen a BioSzentandrás névre keresztelt gazdaság, mely az ott élő embereknek kínál megélhetést, miközben egészséges, biozöldségeket és más egyéb termékeket állítanak elő.

 

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere
 

Press77: Hogyan látja, milyen helyzetben van az Abaúji térség?

Üveges Gábor: A térségben úgy látom nagyon sok- kis település zömmel- elérte azt a kritikus szintet, miszerint nagyon pengeélen táncol. Felmerül a kérdés: lehet-e még azt mondani , hogy van még előre? Az egyik legnagyobb probléma ,hogy nincs munkaerő. A másik, hogy nincs valós működő válasz és stratégia ezen térségek jövőjét illetően. Politikai lózungok vannak, a szakmát teljesen száműzték mára a vidékfejlesztésből.

– Press77:Ennek mi lehet az oka?

Üveges Gábor: Nagyon sok olyan ember van-akár a kétkezi munkás, akár az értelmiségi rétegből-, akik nem látták megbecsülve a saját helyüket. Nem érezték úgy hogy biztosítva van a megélhetésük. Ezekből adódóan elvándoroltak. Nagyon sok fiatalt is elvesztett Abaúj az elmúlt években.

 

Press77: Miként lehetne ez ellen tenni?

– Üveges Gábor: Önmagában,-habár nagyon is szükséges- kevés a helyi akarat. Körülbelül két évtizede szükség volna megyei, illetve országos beavatkozásra. Hímes tojásként van a vidék kezelve. 4 évente, választásokkor kerül elő a téma, akkor is csak kommunikációs szinten. Valójában a problémákkal gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem akar senki szembenézni. Ad hoc intézkedések, beruházások a jellemzőek.

Véleményem szerint úgy lehet jó vidékfejlesztés csinálni ha a helyi szereplőket mind civil-, mind önkormányzati oldalról folyamatosan erősítik jogkörökkel. Meggyőződésem szerint az erős önkormányzatiság és a vidéki közösségek erősödése nem létezik egymás nélkül.

 

– Press77: A helyi kezdeményezéseknek van valami fajta visszhangja?

Üveges Gábor: Egyre kevesebb ilyen kezdeményezés van. Általában azok is amik vannak a napi rutinban merülnek ki. Gondolok itt a közmunka programra. Ránk is furcsa szemmel néztek az elején, amikor -a már 3 éve működő- Bioszentandrás programra ráépítettük az akkor induló közmunka programot.

A direktíva az lett volna,hogy csináljuk azt ami elő van írva. Nagyon kevés az innovatív gondolkodás. Tehát azt mondhatom, hogy nagyon kevés visszhangja van. Pedig látnunk kell, új irány és igazi menedzserszemlélet nélkül az eddig járt utak nem igazán kecsegtetnek más végeredménnyel…

Press77: A környékbeli települések között van-e közös törekvés?

– Üveges Gábor: Nincs. Nagyon markánsan a magyar valóság az, hogy nincs. Jellemzően mindenki csak „táblától tábláig” lát. Nagyon sok próbálkozás volt az együttműködés elősegítésére. Az érzem ebben is, hogy kívülről sokkal jobban akarták, hogy ezen térségeknek jobb legyen…

 

– Press77: Végezetül: a jól ismert helyi kezdeményezésükön kívül terveznek-e a jövőben más ilyen jellegű programot indítani?

Üveges Gábor: A meglévő megerősítésében gondolkodunk. Próbáljuk szinten tartani, pályázatok és piaci kapcsolatok révén. Amellett, hogy a brand építés nagyon sikeres, keresettek a termékek, folyamatos a küzdés, szinten tartás.  Legfőképp a tavalyi „covid-év” miatt van ez. Azt látjuk, hogy ez egy nagyon komoly érték. Viszont ebben is elértünk ahhoz a határhoz, ami a szintugrást, a stabilabb működést külső segítség nélkül nem fogjuk tudni megvalósítani. A tervek között az szerepel ,hogy ne csak a termékek jelentsenek bevételt, hanem a szolgáltatási lába is megjelenjen ennek a kezdeményezésnek.  Úgy néz ki, hogy ökoturizmusra és viziturára is van egy nyertes pályázatunk. Tehát így a BioSzentandrás brand alatt működni fog a szolgáltatás szektor is.  Nem újabb érték vagy ötlet létrehozása most a cél, hanem ami már 10 éve be van járatva, azt megerősíteni. Szeretnénk ebbe a magántőkét sokkal intenzívebben belevonni, ezáltal biztosítva a fenntarthatóságot is.   

KIEMELT KÉP: BioSzentdrás, forrás: Internet

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle