Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

A törvény zsoldosai, avagy a kárvallottak vámszedői…

Az utóbbi napok esemény hordaléka az ú.n.Völner ügy. A korrupció gyanúba került volt államtitkárral kapcsolatosan reflektor fénybe kerültek az önálló bírósági végrehajtók ténykedései.

Előre bocsátom,hogy a végrehajtói kar jelentős része a törvény betűit betartva,humánusan intézi ezen ügyeket.

Mindazonáltal az utóbbi napokban egyre-másra esnek ki a csontvázak a „végrehajtóipar”szekrényeiből. Nehezen magyarázható az a képződött ,összességében milliárdokat kitevő vagyon, amely egynéhány végrehajtó kezében összpontosult. Egyre-másra derül ki ,az összejátszás az árveréseken,a törvényesség látszatába csomagolt,ámde vitatható eljárások sora. Ne gondoljuk azonban,hogy ez új keletű probléma. Van olyan egy -dunaparti- városban ténykedő végrehajtó,aki már bő húsz éve olyan ingatlan árveréseket tartott,ahol már eleve le volt zsírozva a „vevő”és az ár. Nem véletlen,hogy a bevételeit tekintve ott van a „top10″-ben.

Elgondolkodtató ezen esetekben mi a rossz!A törvény? Az eljárás anti -humanizmusa? Vagy csak a végrehajtó indokolatlan,öncélú nyereségvágya?

Lehet, hogy megszívlelendő nem egy politikai szereplő nyilatkozata ,miszerint legyen a végrehajtás non-profit!

A végrehajtás mechanizmusával kapcsolatban nem árt foglalkozni az „elő szervezetekkel”is. Gondolok itt a ú.n.”behajtó cégekre”. Ezen tevékenységet végzőkről nem árt tudni, hogy semmilyen hatósági jogosítvánnyal nem rendelkeznek. Gyakorlatilag potom áron vesznek át követeléseket,amelyet busás haszon reményében igyekeznek érvényesíteni….akár az „ügyfelük” felé történő „kedvezmények „ígérvényével,”de nem hiányzik tárházukból a zaklatás,különböző jogi retorziók kilátásba helyezése sem. Az igazsághoz tartozik azonban az is ,hogy itt is van jó egynéhány korrekt ügyintézést végző .

A „behajtó cégekről”még annyit,hogy az általuk kezelt ügyek jelentős része szintén a bírósági végrehajtók asztalán landol.

Nem vitatható,hogy a jogos követelések érvényesítése jogszerű és feltétlenül szükséges…..de,ne legyen maffia jellegű,dögkeselyű módú ténykedés.

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle