Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Olasz államfőválasztás: eredménytelenül zárult a voksolás második fordulója is

 

MTI / Press77- Az államfőválasztás második fordulója ismét eredménytelenül zárult kedd este. A belpolitikai egyeztetés éjszaka is folytatódott.

A szavazásra jogosultak többsége ismét fehér cédulát dobott be az urnákba az elnökválasztás második napján is.

Tehát senki sem kapott kétharmados többséget, amely az első három fordulóban szükséges az államfő megválasztásához.
A hétfői első fordulón követett forgatókönyv ismétlődött meg: akkor a szavazásra jogosult 1009 “nagy elektorból” 976 voksolt, közülük 672-en fehér szavazólappal. A második fordulóban a szavazásra jogosultak közül  szintén 976-an voltak jelen, és 527-en szavaztak üres cédulával.

A harmadik forduló eredménye szerda késő délutáni, esti órákban várható. Ha akkor sincsen eredmény, csütörtöktől már elegendő lesz az ötven plusz egy százalékos többség.

Új fejlemény, hogy Matteo Salvini, a Liga vezetője nyilvánosságra hozta a jobboldali koalíció elnökjelöltjeit:

Letizia Moratti nagyvállalkozót, a RAI olasz közmédia volt elnökét, Milánó volt polgármesterét nevezte meg, valamint Marcello Pera filozófust, a jobbközép politikusát, a szenátus volt elnökét és Carlo Nordio volt ügyészt. A jelölteket Salvini sajtótájékoztatón jelentette be Giorgia Melonival az Olasz Testvérek (FdI) elnökével és Antonio Tajanival, a Hajrá, Olaszország! (FI) alelnökével közösen.

A baloldali koalíció nem állított ellenjelölteket, ezzel jelezve, hogy készen áll a jobboldallal történő egyeztetésre – jelentette ki Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke.

Az M5S és a baloldal más politikusai “elfogadhatatlannak” nevezték a jobboldali jelölteket.

A La Repubblica című, baloldali napilap úgy tudja, a jobboldal negyedik jelöltjének Maria Elisabetta Casellati, a FI politikusa, a szenátus jelenlegi elnöke számít.  

A Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta újságíróknak azt mondta, az lenne a legjobb, ha a pártok bezárkóznának, és addig ki sem lépnének a szobából, amíg nem állapodnak meg az államfő személyéről.

Sajtóértesülések szerint a konzultáció éjszaka is folytatódott. Elemzők rámutattak: minél hosszadalmasabb a pártok közötti egyeztetés, annál kevesebb esélye van Mario Draghi megválasztásának.

Az esélyes elnökjelöltek között szerepel továbbra is a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini.  

A Corriere della Sera ( Olaszországban megjelenő újság-A Szerk.) úgy vélte, a pártok “időhúzása” nem más, mint politikai zsarolás: feltételekhez kötik Mario Draghi államfői megválasztását, amelyért cserében nagyobb kormányzati szerepet követelnek maguknak az esetlegesen Draghi nélküli kormányban.
 A jobboldali Il Giornale (szintén olasz újság- a Szerk.) az Északi Liga volt vezetője, Umberto Bossi jóslatát idézi, miszerint Mario Draghi a végén államfő lesz, a kormány élén pedig Giancarlo Giorgetti a Liga második embere, jelenlegi gazdasági fejlesztési miniszter helyettesítheti.

Kép: internet 

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle