Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Újabb jelölő szervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

 

MTI- Újabb jelölő szervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra január 20.-i ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölő szervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölő szervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.  A bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában. Az NVB múlt héten már nyilvántartásba vette az első tíz pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként az Országos Lengyel Önkormányzatot.

A testület január 20.-i ülésén további 12 pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal, Demokratikus Karta Párt, Egészséges Magyarországért Választási Párt, Demokrata Párt, Kereszténydemokrata Néppárt, Magyar Munkáspárt, Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom, Magyar Liberális Párt – Liberálisok, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Hátrányos Helyzetű Emberek Pártja, A Mi Pártunk – IMA, valamint a Közösen Magyarországért Párt.

Nyilvántartásba vették továbbá a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát, az Országos Örmény Önkormányzatot és a Bolgár Országos Önkormányzatot.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, másrészt szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kellett bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

 

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle