Press77 Magazin

Kultúra és Közélet

Pedagógusok sztrájkja: Összefoglaló

 

Press77/ MTI – Hétfőre 8-tól 10 óráig sztrájkot hirdetett a PDSZ és a PSZ. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának állásfoglalása szerint törvénytelen e megmozdulás. Összefoglaló.

 

Emmi: a baloldal ismét kampányakciókra használja a pedagógusokat a szülők kárára

Egyértelmű, hogy a január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus-szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára. – tették hozzá.

 

A baloldal kampányát szolgáló szakszervezeti vezetők ismét a megbetegedések és iskolai karanténok miatt eleve nehéz helyzetben lévő dolgozó szülőket hoznák nehéz helyzetbe – zárul a közlemény.
   

 

PSZ-PDSZ: csak a bíróság mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem mondhatja ki, hogy a sztrájk nem törvényes, erre csak a bíróság jogosult – közölte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben a tárca nyilatkozatára reagálva kedd este.

A szakszervezetek szerint a minisztérium kedden kiadott nyilatkozatában olyan “súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz”, amelyek alkalmasak arra, hogy a sztrájkolni akarókat és a sztrájk szervezésében együttműködő feleket félrevezessék, megfélemlítsék, elbizonytalanítsák, akadályozzák a sztrájkjog gyakorlásában, így kockáztassák a sztrájk lebonyolítását.

Tarthatatlannak és súlyosan törvénysértőnek nevezték azt, hogy a tárca közleményében úgy fogalmazott: “a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”. Ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordul – hangsúlyozták, jelezve: a január 31.-i sztrájkot tovább szervezik.

 

Főpolgármester: nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga!

Nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga! – foglalt állást Karácsony Gergely.

Ennek ellenére a kormány nemtelen eszközökkel kíván fellépni a január 31.-i figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a hangját az őt ért sérelmek miatt – fogalmazott a főpolgármester, több polgármesterrel közös egyetértésben.

Úgy gondolják: a kormánynak megfélemlítés helyett dolgoznia és tárgyalnia kellene. Megoldást keresnie, nem pedig fenyegetőznie.

A bíróság elsőfokú döntése: a pedagógusoknak adtak igazat

A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében is, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és a PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk – közölte Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Ugyanakkor hozzá tették: lemondanak a fellebbezési jogukról, így már csak a kormányon múlik: jogerőre emelkedik-e a végzés.

 

A szakszervezetek tehát nem fújják le a sztrájkot, és mindenkit arra biztatnak, hogy folytassa a szervezést.

 

KIEMELT KÉP: Pixabay, a kép illusztráció!

  • Köszönti kedves olvasóit a Press77 Magazin!
  • Főszerkesztő: Erki Ádám Impresszum:lsd.alul
toggle